Από τους αδελφούς Ράιτ στην «τέλεια γνώση»

Από τους αδελφούς Ράιτ στην «τέλεια γνώση»

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Η Σίλικον Βάλεϊ είναι αναμφίβολα το πιο αισιόδοξο μέρος στον πλανήτη. H πρώτη ημέρα του Singularity Global Summit, ενός τριήμερου συνεδρίου για τις λεγόμενες «εκθετικές τεχνολογίες» και τον τρόπο με τον οποίο ήδη μετασχηματίζουν την οικονομία και την κοινωνία, ήταν γεμάτη διαπιστώσεις που θα έκαναν ακόμα και τον υπεραισιόδοξο δρα Πάνγκλος του Βολταίρου να ανασηκώσει τα φρύδια του με σκεπτικισμό.

Τον τόνο έδωσε ο Πίτερ Διαμάντης, συνιδρυτής του Singularity University, της εταιρείας που διοργανώνει το συνέδριο (η «Κ» βρέθηκε στην Καλιφόρνια με την ομάδα του Singularity Summit Greece, το δεύτερο συνέδριο του οποίου θα λάβει χώρα τον προσεχή Νοέμβριο). Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την επίσημη έναρξη του συνεδρίου, ο πολυπράγμων Ελληνοαμερικανός συγγραφέας και επιχειρηματίας επέμενε ότι «ζούμε στην πιο συναρπαστική εποχή» και ότι, «με βάση σχεδόν όλες τις παραμέτρους, ο κόσμος γίνεται καλύτερος». Στην κεντρική του ομιλία, λίγο αργότερα, θα ανέπτυσσε το επιχείρημα αυτό, χρησιμοποιώντας ομοβροντία στατιστικών (από τα επίπεδα φτώχειας έως την παιδική θνησιμότητα και τη μείωση των θανάτων από φυσικές καταστροφές) προς επίρρωσιν του ισχυρισμού του ότι η ανθρωπότητα για πρώτη φορά στην ιστορία της βρίσκεται, εδώ και λίγες δεκαετίες, σε θέση «να ξεφύγει από το κυνήγι της επιβίωσης».

Η κεντρική θεματική της ομιλίας του Διαμάντη ήταν μια σειρά από «μετα-τάσεις» που θεωρεί ότι θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αφθονία ως χαρακτηριστικό που αντικαθιστά τη σπανιότητα σε ολοένα και περισσότερους τομείς· στην επιτάχυνση του εκδημοκρατισμού της τεχνολογίας··στην επέκταση της διαδικτυακής συνδεσιμότητας σε όλο τον παγκόσμιο πληθυσμό (έως το 2025) και σε όλα τα προϊόντα, με την έλευση του IoT (Διαδίκτυο των Πραγμάτων)· στις δυνατότητες για θεαματική αύξηση του προσδόκιμου ζωής· στα αυτόνομα οχήματα, τα δεδομένα που θα συλλέγουν, τα οποία εκτιμάται ότι θα παράγουν έσοδα 750 δισ. δολαρίων έως το 2030· και στη δυνατότητα σύνδεσης ανθρωπίνων εγκεφάλων με το υπολογιστικό νέφος (cloud).

Στο προσεχές μέλλον, όπως το οραματίζεται ο συνιδρυτής του Singularity University, η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τους εργαζομένους που θα είναι συνδεδεμένοι απευθείας μαζί της απείρως πιο παραγωγικούς. Θα παρέχει εξατομικευμένη μόρφωση – π.χ. φοιτητές θα μπορούν να μαθαίνουν την ιστορία της Αρχαίας Αιγύπτου συνομιλώντας σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας με το άβαταρ ενός φαραώ, ο αλγόριθμος του οποίου θα έχει απορροφήσει οτιδήποτε έχει γραφτεί για το συγκεκριμένο ιστορικό πρόσωπο. Η ιατρική τεχνολογία θα επιτρέπει την παρακολούθηση του σώματος σε πραγματικό χρόνο, εντοπίζοντας τυχόν παθογένειες «στο στάδιο μηδέν». «Θα είναι ένα μέλλον τέλειας γνώσης», είπε, «όπου θα μπορούμε να γνωρίζουμε το καθετί, όπου κι αν είμαστε, ανά πάσα στιγμή», με τη βοήθεια των περισσότερων από 100 τρισεκατομμυρίων αισθητήρων που προβλέπει ότι θα έχουν ενσωματωθεί σε περίπου 500 δισεκατομμύρια διασυνδεδεμένες συσκευές έως το 2030. Είναι ένα όραμα συναρπαστικό – και ουκ ολίγον ανατριχιαστικό.

Οι 17 στόχοι

Ο άλλος ομιλητής που έκλεψε την παράσταση την πρώτη ημέρα του Singularity Global Summit ήταν ο Ντέιβιντ Ρόμπερτς (τον είχε απολαύσει και το αθηναϊκό κοινό τον περασμένο Νοέμβριο και θα βρεθεί και πάλι στην Αθήνα φέτος). Ο Ρόμπερτς –απόφοιτος της Σχολής Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του MIT, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, αξιωματικός του Πενταγώνου με εμπλοκή σε απόρρητα τεχνολογικά προγράμματα (κατασκοπευτικοί δορυφόροι, drones) και πρόεδρος της 1QBit, εταιρείας-πρωτοπόρου στο λογισμικό για κβαντικούς υπολογιστές– μίλησε για τους αδελφούς Ράιτ, την κατάκτηση της Σελήνης και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Παρότι επαίνεσε την ατζέντα 2030 του ΟΗΕ, ο Ρόμπερτς τόνισε ότι έχει σκοπό την επίλυση προβλημάτων και ότι «η ζωή είναι κάτι περισσότερο από την απλή επίλυση προβλημάτων». Η εφεύρεση του αεροπλάνου και το ταξίδι στο φεγγάρι, εξήγησε, δεν είχαν ως έναυσμα την ανάγκη επίλυσης κάποιου προβλήματος. Σε αυτό το πνεύμα εξερεύνησης και έμπνευσης, εξέθεσε στο κοινό τους 17 δικούς του στόχους για το μέλλον της ανθρωπότητας, από την οικουμενική πρόσβαση στο Διαδίκτυο και την εδραίωση ενός παγκόσμιου νομίσματος έως την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής, την ίδρυση αποικίας στον Αρη και τη δημιουργία γενικής τεχνητής νοημοσύνης. Θυμίζοντας τη θεωρία του χάους, η οποία συνεπάγεται τη δυνατότητα το πέταγμα μιας πεταλούδας να προκαλέσει τυφώνα στην άλλη άκρη του κόσμου, και συνδέοντάς την με την άρνηση της Ρόζα Παρκς να αλλάξει θέση στο λεωφορείο και το πώς αυτή οδήγησε στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, καθώς και με ένα παιχνίδι που ο πατέρας των αδελφών Ράιτ τους χάρισε και το οποίο τους γέννησε την εμμονή με τη μηχανοκίνητη πτήση, κατέληξε: «Ετσι λειτουργεί ο καιρός· έτσι λειτουργεί η ηγεσία· έτσι γίνονται ανατροπές».

Διεθνής παρουσία

Το Singularity University, παρότι μετράει λίγο πάνω από μία δεκαετία ζωής, έχει ήδη να επιδείξει σημαντική διεθνή παρουσία. Οπως είπε ο CEO της εταιρείας Ρομπ Νέιλ, υπάρχουν σήμερα 172 παραρτήματά του ανά τον κόσμο, σε 72 χώρες, που διεξήγαγαν πέρυσι 405 εκδηλώσεις, με 56.000 συμμετέχοντες (περισσότεροι από τους μισούς εξ αποστάσεως). Φέτος, προσέθεσε, θα γίνουν 19 διεθνή summits υπό την αιγίδα του SU, ενώ διεξάγονται οκτώ ανοικτοί διαγωνισμοί για την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων της ανθρωπότητας (οργανώσεις που συνδέονται με το SU έχουν διοργανώσει 150 τέτοιους impact competitions τα τελευταία 15 χρόνια).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή