Ο ΔΗΚΤΗΣ (21/08/19)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο μοντέλο του ασφαλιστικού

Πάνω από 50 δισ. ευρώ εκτιμά ο Νότης Μηταράκης ότι θα είναι τα κεφάλαια που θα δημιουργηθούν στην ελληνική αγορά από τη μετάβαση στο αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Ο νέος υφυπουργός Εργασίας, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι το νέο μοντέλο ασφαλιστικού συστήματος θα ακολουθήσει τα πρότυπα των βέλτιστων διεθνών πρακτικών που ήδη εφαρμόζονται σε προηγμένες δυτικές δημοκρατίες. Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «θα υπάρχει αφενός η κύρια σύνταξη, η οποία θα είναι κρατική, δημόσια και διανεμητική, και αφετέρου η νέα επικουρική σύνταξη, η οποία θα έχει τη λογική του ατομικού κουμπαρά, καθώς τα χρήματα του κάθε ασφαλισμένου θα παραμένουν στο δικό του όνομα και δεν θα είναι επιρρεπή ούτε σε δημοσιονομικές κρίσεις –όπως βίωσαν με τον χειρότερο τρόπο οι σημερινοί συνταξιούχοι την τελευταία δεκαετία– ούτε σε δημογραφικές πιέσεις που δυστυχώς η χώρα μας –όπως προβλέπουν όλοι οι αναλυτές– θα συνεχίσει να βιώνει τις επόμενες δεκαετίες».

Ενα βήμα πριν από την έξοδο από το Χ.Α. η F.G. Europe

Στην τελική ευθεία για την έξοδό της από το Χ.Α. βρίσκεται η εταιρεία F.G. Europe μετά την απόκτηση του 97,2% από την εταιρεία Silaner Investments Limited. H τελευταία, η οποία είναι 100% θυγατρική της εταιρείας Σαϊμπερόνικα, που με τη σειρά της ελέγχεται από τον κ. Γεώργιο Φειδάκη, ήλεγχε ήδη περίπου το 92% της εισηγμένης και υπέβαλε δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100%. H περίοδος αποδοχής ολοκληρώθηκε την Παρασκευή και πλέον το επόμενο βήμα είναι η άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς του υπόλοιπου 2,8% και εν συνεχεία η έξοδος από το Χ.Α.

Ράλι στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης

Η προοπτική νέων μέτρων νομισματικής και δημοσιονομικής χαλάρωσης έχει πυροδοτήσει ράλι στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, μηδέ της ελληνικής εξαιρουμένης. Για παράδειγμα, χθες η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε κάτω από το 2%, ενώ του 7ετούς διαμορφώθηκε στο 1,7% και του 5ετούς στο 1,1%. Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, πιο κοντά στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων είναι οι ιταλικοί, με αυτή του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 1,47%. Οι αντίστοιχοι της Γερμανίας και της Γαλλίας έχουν αρνητική απόδοση, ενώ της Ισπανίας είναι κοντά στο μηδέν (0,12%).

Ενα κοντέινερ με ρολόγια-μαϊμού

Κλιμάκιο υπαλλήλων της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής δέσμευσε κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο μετά από έλεγχο εντοπίστηκαν απομιμήσεις πολυτελών ρολογιών των γνωστότερων και ακριβότερων εταιρειών διεθνώς, όπως Rolex, Hublot, Patek Philippe κ.λπ., κάρτες εγγυήσεων καλής λειτουργίας και κουτιά συσκευασίας των ανωτέρω ρολογιών, καθώς και χιλιάδες αναπτήρες με το σήμα κυρίως της γνωστής εταιρείας BIC. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν 29.720 ρολόγια, 1.630 κουτιά ρολογιών, 1.100 σακούλες συσκευασίας, 550 κάρτες εγγύησης και 180.600 αναπτήρες. Τα αντικείμενα προέρχονταν από την Κίνα, ενώ ως υποτιθέμενος τελικός προορισμός του εμπορευματοκιβωτίου δηλωνόταν επιχείρηση στην Αλβανία. Τα κατασχεθέντα προϊόντα θα μεταφερθούν σε επιχείρηση ανακύκλωσης στην Αττική, όπου και θα καταστραφούν.

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,524 δισ. στο επτάμηνο

Πρωτογενές πλεόνασμα, και μάλιστα διευρυμένο σε σχέση με πέρυσι, παρουσίασε το αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης το πρώτο επτάμηνο του 2019. Και τούτο παρά το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο διάστημα τα έσοδα ήταν μειωμένα. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,524 δισ., έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,372 δισ. στο πρώτο επτάμηνο του 2018. Ωστόσο, το καθαρό ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 2,432 δισ., έναντι ελλείμματος 2,335 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 25,871 δισ. έναντι 26,623 δισ. πέρυσι. Οσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 29,870 δισ., από 29,298 δισ. την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή