Με κέρδη οι αγορές σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες

Με κέρδη οι αγορές σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλό των τελευταίων δέκα συνεδριάσεων έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τον δείκτη FTSE Mib του Μιλάνου να ανακάμπτει από τις προχθεσινές απώλειες που προκλήθηκαν λόγω της πολιτικής αστάθειας στη γειτονική Ιταλία. Με θετικό πρόσημο κινείτο, επίσης, η Wall Street λίγο πριν από το κλείσιμό της ύστερα από τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου. Στα πρακτικά αποκαλύφθηκε πως συζητήθηκε μια πιο επιθετική μείωση του κόστους δανεισμού από τις 25 μονάδες βάσης που ανακοινώθηκαν τελικά. «Είναι ξεκάθαρο πως η Fed θέλει να είναι ευέλικτη. Ανησυχούν για τις εντάσεις στην παγκόσμια οικονομία είτε πρόκειται για τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ, είτε για το Brexit», σχολίασε ο Γουίλι Ντέλγουις, στέλεχος στην επενδυτική εταιρεία Baird. 

Οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν κέρδη 0,97% και 0,80% πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν στο 1,55% και των 30ετών κυμάνθηκαν στο 2%. Υπενθυμίζουμε πως οι αποδόσεις των 30ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από 2% την περασμένη εβδομάδα λόγω της ανησυχίας που επικράτησε για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, ωθώντας τους επενδυτές σε καταφύγια.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 1,30%, ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι κατά 1,70%, ο δείκτης FTSE Mib στο Μιλάνο κατά 1,77% και ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο κατά 1,11%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 αναρριχήθηκε 1,21%.

H τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη σημείωσε μικρή πτώση –κατά 32 σεντς– στα 55,81 δολάρια το βαρέλι, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που έδειξαν πτώση των αποθεμάτων «μαύρου χρυσού» αλλά άνοδο των αποθεμάτων καυσίμων. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent ενισχύθηκε κατά 35 σεντς στα 60,38 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη εξακολουθούν να προβληματίζουν τους επενδυτές. Χθες, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί προειδοποίησε πως εάν εκμηδενιστούν οι εξαγωγές πετρελαίου από τη χώρα δεν θα είναι ασφαλείς οι διεθνείς θαλάσσιοι δίαυλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή