Οργή της Τεχεράνης για τον συνασπισμό των ΗΠΑ στον Κόλπο

Οργή της Τεχεράνης για τον συνασπισμό των ΗΠΑ στον Κόλπο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν θα αντιδράσει δυναμικά εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στην προσπάθειά τους να εκμηδενίσουν τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας, διεμήνυσαν χθες ανώτατοι αξιωματούχοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Οι μεγάλες δυνάμεις οφείλουν να γνωρίζουν ότι, αν οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου μηδενιστούν, τότε η διεθνής ναυσιπλοΐα δεν θα είναι όσο ασφαλής ήταν προηγουμένως», προειδοποίησε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον ανώτατο ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Περίπου την ίδια ώρα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποιούσε από τη Στοκχόλμη ότι η χώρα του μπορεί να γίνει εξίσου «απρόβλεπτη» με την κυβέρνηση Τραμπ για να προασπίσει τα συμφέροντά της. Μιλώντας στο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη, ο Τζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε τις αραβικές χώρες να μη συμμετάσχουν στον αντι-ιρανικό συνασπισμό που επιδιώκουν να δημιουργήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, στέλνοντας ναυτικές δυνάμεις στον Περσικό Κόλπο.

Νωρίτερα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του θα συμμετάσχει με ένα αναγνωριστικό αεροπλάνο και μία φρεγάτα στη διεθνή δύναμη που επιδιώκουν να δημιουργήσουν οι Αμερικανοί, στο όνομα της προστασίας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ και στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου. Ο Αυστραλός πολιτικός καταλόγισε στο Ιράν «αποσταθεροποιητική συμπεριφορά» στον Κόλπο, παραπέμποντας σε πρόσφατες επιθέσεις εναντίον ξένων δεξαμενόπλοιων, για τις οποίες η Τεχεράνη αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη.

Η Βρετανία και το Μπαχρέιν, που φιλοξενεί τον Πέμπτο Στόλο των ΗΠΑ, έχουν επίσης δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στην υπό αμερικανική ηγεσία δύναμη. Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης εμφανίζονται μέχρι στιγμής απρόθυμες για κάτι τέτοιο, καθώς εξακολουθούν να τρέφουν ελπίδες σχετικά με τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, παρά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή