Εκκληση για εξομάλυνση των σχέσεων Ιαπωνίας – Ν. Κορέας

Εκκληση για εξομάλυνση των σχέσεων Ιαπωνίας – Ν. Κορέας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Την ανησυχία του για τα προβλήματα στις σχέσεις Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας εξέφρασε χθες ο διοικητής του σώματος των Αμερικανών πεζοναυτών, στρατηγός Ντέιβιντ Μπέργκερ, υπογραμμίζοντας ότι οι πολιτικοί των δύο χωρών πρέπει να βρουν λύση. Ο Αμερικανός στρατηγός, που πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στην Απω Ανατολή ως διοικητής του σώματος, δήλωσε ότι Ιαπωνία και Νότια Κορέα έχουν κοινά συμφέροντα, όπως είναι η αντιμετώπιση της κινεζικής απειλής και η εγγύηση της σταθερότητας στην Ασία.

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τόκιο και Σεούλ υπέστησαν πλήγμα μετά την απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης, στις αρχές Ιουλίου, να αναστείλει το ειδικό προνομιακό εμπορικό καθεστώς που απολάμβανε η Νότια Κορέα. Σε αντίποινα, η Σεούλ ανακοίνωσε ότι θα πράξει το ίδιο για τα ιαπωνικά προϊόντα.

Η Νότια Κορέα εκτιμά ότι η απόφαση της Ιαπωνίας οφείλεται σε απόφαση της κορεατικής δικαιοσύνης για πληρωμή αποζημιώσεων από ιαπωνικές εταιρείες σε Κορεάτες που στρατολογήθηκαν ως εργάτες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο στρατηγός Μπέργκερ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την απειλή της Νότιας Κορέας να διακόψει την ανταλλαγή αμυντικών πληροφοριών με την Ιαπωνία, η οποία πραγματοποιείται από το 2016. «Οφείλω να εκφράσω την ανησυχία μου. Η αντίληψή μας για τις κοινές προκλήσεις και απειλές παραμένει σε κοινή γραμμή. Κάθε πρόβλημα της συμμαχίας, όμως, πρέπει να μας απασχολεί», είπε ο επικεφαλής των πεζοναυτών.

Ο Μπέργκερ συναντήθηκε με τον Ιάπωνα υφυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα, με τον οποίο συμφώνησαν για τη μεταφορά της αεροπορικής βάσης των πεζοναυτών από την πυκνοκατοικημένη πόλη Γκινοουάν της νήσου Οκινάουα στην αραιοκατοικημένη ζώνη Χενόκο, στα παράλια της νήσου. Πολλοί κάτοικοι της Οκινάουα ζητούν την οριστική απομάκρυνση των βάσεων πεζοναυτών, ενώ ο νέος κυβερνήτης της νήσου, Ντένι Ταμάκι, εξελέγη πέρυσι με αυτόν τον στόχο. Η νέα βάση των πεζοναυτών στην Οκινάουα θα κατασκευαστεί σε παλαιό χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, μακριά από κατοικημένη περιοχή.

Οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να μεταφέρουν «εν ευθέτω χρόνω» τις βάσεις των πεζοναυτών από την Οκινάουα στη νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό, απομακρύνοντας ένα σημαντικό «αγκάθι» στις σχέσεις Τόκιο – Ουάσιγκτον. «Οι εργασίες μεταφοράς στο Γκουάμ προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Η μεταφορά θα ξεκινήσει εντός του 2020 και θα ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν. Η περιοχή αυτή αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για εμάς και η συμμαχία μας με την Ιαπωνία είναι αναντικατάστατη», είπε ο στρατηγός Μπέργκερ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή