Τσίπρας: Εχουμε νέες μάχες μπροστά μας

Τσίπρας: Εχουμε νέες μάχες μπροστά μας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το στίγμα του για το τι θα ακολουθήσει ενόψει Σεπτεμβρίου έδωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά το τέλος της ανάπαυλας των θερινών διακοπών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αφενός υπερασπίστηκε στο ακέραιο το έργο της κυβέρνησής του και αφετέρου έκανε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως «επιχειρεί να γκρεμίσει όσα με πολύ κόπο χτίσαμε». Ο τέως πρωθυπουργός, με αφορμή την επέτειο του ενός έτους, σημειώνει πως «φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν τελειώσαμε εδώ. Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας».

Σε εκτενή ανάρτηση, ο κ. Τσίπρας κάνει μια αρκετά αναλυτική αναδρομή στο παρελθόν και συγκεκριμένα στα όσα παρέλαβε η κυβέρνησή του το 2015. «Παραλάβαμε μια χώρα σε οικονομική ασφυξία, με πρωτογενή ελλείμματα, με διαλυμένη παραγωγική βάση, σε κατάσταση εργασιακού μεσαίωνα, με ανεργία που είχε σκαρφαλώσει στο 27,9% και στο 60% για τους νέους», σημειώνει, προσθέτοντας πως «κατορθώσαμε να αντιστρέψουμε την εικόνα» και «ολοκληρώσαμε με επιτυχία το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων απορρίπτοντας διαλυτικά μετρά για την κοινωνία». Πλην των μέτρων ελάφρυνσης που, όπως υπογραμμίζει, έφτασαν τα 3,5 δισ. ευρώ από τον Αύγουστο του 2018 έως την αλλαγή κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2019, αναφέρεται και στη ρύθμιση του χρέους «που άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή μας στις αγορές με τα ιστορικά χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού». Στο ίδιο πάντα πλαίσιο της υπεράσπισης των κυβερνητικών του πεπραγμένων ο κ. Τσίπρας σημειώνει πως «στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής του, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε σχεδόν όλα τα δύσκολα, για πολλούς ακατόρθωτα, πολιτικά και ιστορικά στοιχήματα, έχασε όμως τις εκλογές». Την ήττα την αποδίδει όχι σε κάποια λάθη δικά του, αλλά στη «συνειδητή εξαπάτηση του ελληνικού λαού» από τη Ν.Δ., που «τη βρίσκει ήδη μπροστά της». «Η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενη άμεσα φορολογικές μειώσεις και τελικά θα φέρει άμεσες επιβαρύνσεις στον προϋπολογισμό του 2020, σε σχέση με όσα είχε ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ποιες θα είναι αυτές θα το δούμε στον προϋπολογισμό. Το πιθανότερο είναι να κόψουν το αφορολόγητο, τη 13η σύνταξη και βλέπουμε», σημειώνει ο τέως πρωθυπουργός.

Χρησιμοποιώντας και πάλι την αλληγορία της Οδύσσειας, καταλήγει λέγοντας πως «οι μνηστήρες είναι ακόμη εδώ» αλλά «ας μη θαρρούν πως η ιστορία τελείωσε εδώ. Η ιστορία, ευτυχώς ή δυστυχώς, διαρκεί πολύ». Με την ίδια αλληγορία απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας. «Η σύγχρονη Οδύσσεια του ελληνικού λαού παρατάθηκε 4,5 χρόνια γιατί ο κ. Τσίπρας ήθελε να καθίσει –με κάθε τρόπο– στην καρέκλα του πρωθυπουργού. Και για να ανεβεί στην εξουσία, βύθισε την οικονομία, πέταξε στα σκουπίδια τις θυσίες των Ελλήνων, φόρτωσε με 10 δισ. ευρώ νέα μέτρα λιτότητας όλους τους Ελληνες, κόστισε πάνω από 100 δισ. ευρώ στην παρούσα και στις επόμενες γενιές, υποθηκεύοντας μάλιστα τη δημόσια περιουσία μέχρι το 2115», σημειώνει αρχικά, κατηγορώντας παράλληλα τον τέως πρωθυπουργό για κινδυνολογία: «Οσο για την κινδυνολογία του, μπορεί ο ίδιος να εύχεται να παρθούν μέτρα, μήπως και κερδίσει πολιτικούς πόντους στην πλάτη των Ελλήνων, αλλά οι πολίτες ξέρουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήδη μείωσε 22% τον ΕΝΦΙΑ. Και έπεται, ευτυχώς, συνέχεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή