Θύμωσε ο Τραμπ με τη βασίλισσα της Δανίας

Θύμωσε ο Τραμπ με τη βασίλισσα της Δανίας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε χθες την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Δανία, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι η Κοπεγχάγη δεν συζητάει την πώληση της Γροιλανδίας. Η πολιτική σκηνή της σκανδιναβικής χώρας παρακολούθησε εμβρόντητη τον Αμερικανό πρόεδρο να γυρίζει την πλάτη στην πρόσκληση της βασίλισσας Μαργαρίτας.

Ζηλεύοντας τη δόξα των προέδρων Αντριου Τζόνσον, που αγόρασε την Αλάσκα από τη Ρωσική Αυτοκρατορία, και Τόμας Τζέφερσον, που αγόρασε τη Λουιζιάνα από τη Γαλλία, ο Τραμπ πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να αγοράσουν οι ΗΠΑ τη Γροιλανδία. «Δεν είναι παρά μια μεγάλη συναλλαγή κτηματαγοράς», είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος. Στο εν λόγω «οικόπεδο», όμως, κατοικούν 58.000 άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν την ίδια γνώμη.

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Κιμ Κίλσεν απέρριψε την πρόταση, την οποία η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν είχε χαρακτηρίσει «παράλογη». Η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, είναι αυτόνομη επαρχία της Δανίας, η οποία καλύπτει το 60% του ετήσιου προϋπολογισμού της. «Η Δανία είναι πολύ ιδιαίτερη χώρα, με απίστευτους ανθρώπους, αλλά με βάση τα σχόλια της πρωθυπουργού Φρέντρικσεν, ότι δεν ενδιαφέρεται να συζητήσει την πώληση της Γροιλανδίας, θα αναβάλω το ταξίδι μου για κάποια άλλη στιγμή», έγραψε ο Τραμπ στο Τwitter.

«Είναι κάτι παραπάνω από παράλογο. Ο Τραμπ εξαρτά την επίσημη επίσκεψή του σε μια συμμαχική χώρα από το αν η χώρα αυτή προτίθεται να παραχωρήσει τμήμα του εδάφους της», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ, ενώ η πρώην πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ έκανε λόγο για ενέργεια «βαθύτατα προσβλητική για τον λαό της Δανίας και της Γροιλανδίας». Η Δανή πρωθυπουργός δήλωσε «απογοητευμένη» και «έκπληκτη», αλλά υποστήριξε ότι η αναβολή της επίσκεψης δεν πλήττει τη στρατηγική συμμαχία Δανίας – ΗΠΑ. «Η πρόσκληση για ισχυρότερη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ στην Αρκτική παραμένει σε ισχύ», δήλωσε η Φρέντρικσεν. «Οι ΗΠΑ είναι μία από τις στενότερες συμμάχους μας».Στις απαρχές του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ είχαν επιχειρήσει και πάλι να αγοράσουν τη Γροιλανδία, αντί ποσού που αντιστοιχούσε με σημερινά 1,3 δισ. δολάρια. Η Δανία είχε αρνηθεί, παραχωρώντας ωστόσο στις ΗΠΑ εδάφη στη Θούλη, 1.500 χλμ. νοτίως του Βορείου Πόλου. Η χρήση της βάσης δεν είναι πλέον αρκετή για τις ΗΠΑ, καθώς η Κίνα διεισδύει στο νησί, διεκδικώντας στρατηγικά ερείσματα και μερίδιο από τα πλούτη της Αρκτικής.

Πέρυσι, η Κοπεγχάγη επενέβη ώστε να μην ανατεθεί η κατασκευή τριών διεθνών αεροδρομίων σε κινεζικές εταιρείες, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η Κίνα σχεδιάζει την εξόρυξη σπάνιων γαιών (μετάλλων που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας) στα εδάφη που αποκαλύπτονται από την υποχώρηση των αιώνιων πάγων της Γροιλανδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή