Η Alibaba αναβάλλει τη δημόσια εγγραφή στο Χονγκ Κονγκ

Η Alibaba αναβάλλει τη δημόσια εγγραφή στο Χονγκ Κονγκ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινεζική Alibaba ματαίωσε τη δημόσια εγγραφή στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ που ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Αυγούστου, λόγω των αναταραχών και της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί εκεί, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters. Ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου μπορεί να πραγματοποιήσει την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ κατά τις αρχές Οκτωβρίου για να αντλήσει 10 με 15 δισ. δολάρια. Ομως, η απόφαση αυτή θα εξαρτηθεί από το εάν θα έχουν εξομαλυνθεί οι πολιτικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έντεκα εβδομάδων, η πόλη του Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σε κατάσταση αναταραχής λόγω των μαζικών διαδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα σε καθημερινή βάση, με τους πολίτες της ημιαυτόνομης περιφέρειας να διαμαρτύρονται για την εκτεταμένη χρήση αστυνομικής βίας. Αφορμή αποτέλεσε αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που θα άνοιγε το δρόμο για την έκδοση υπόπτων από το Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα, δημιουργώντας φόβους για τη στοχοποίηση ακτιβιστών και για τη διακύβευση των πολιτικών δικαιωμάτων τους.

Οι συνθήκες αυτές έχουν πολλαπλές επιπτώσεις στην οικονομία του Χονγκ Κονγκ. Μέσα Αυγούστου ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία του αεροδρομίου, καθώς πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε αυτό, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης Hang Seng υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών. Ενα μήνα πριν, η ζυθοποιία Anheuser-Busch InBev ματαίωσε την προγραμματισμένη δημόσια εγγραφή της ασιατικής μονάδας της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ύψους 9,8 δισ. δολαρίων. Το Πεκίνο, από την πλευρά του, θεωρεί πως ξένες δυνάμεις και ειδικότερα οι ΗΠΑ υποκινούν τις κινητοποιήσεις, κατηγορώντας τους διαδηλωτές πως επιδιώκουν την ανατροπή του συστήματος.

«Δεν θα ήταν φρόνιμο να προχωρήσουμε με τη δημόσια εγγραφή σήμερα ή στο προσεχές μέλλον», σχολίασε μια από τις πηγές του Reuters όσον αφορά την αναβολή της δημόσιας εγγραφής της Alibaba στο Χονγκ Κονγκ. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «είναι βέβαιο πως θα ενοχλούνταν το Πεκίνο εάν προσφερόταν στο Χονγκ Κονγκ ένα τόσο μεγάλο δώρο, δεδομένων των εντάσεων που επικρατούν σε αυτή τη φάση». Εντούτοις, η Alibaba εξακολουθεί να στοχεύει στην εισαγωγή της στο συγκεκριμένο χρηματιστήριο για να διαφοροποιήσει την πρόσβασή της στις αγορές κεφαλαίου. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν επωφελής και για το Χονγκ Κονγκ δεδομένου ότι είναι έντονος ο ανταγωνισμός με τα αμερικανικά χρηματιστήρια, ιδιαίτερα στον τομέα των δημόσιων εγγραφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή