Διεργασίες για λύση της ιταλικής «εξίσωσης»

Διεργασίες για λύση της ιταλικής «εξίσωσης»

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Κάθε μέρα, η ιταλική εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» κυκλοφορεί με ένα βαρόμετρο που δείχνει πόσο πιθανή είναι η προκήρυξη νέων εκλογών. Χθες, το βαρόμετρο αυτό έτεινε προς το «όχι», καθώς συνεχίζονταν εντατικά οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στο Κίνημα 5 Αστέρων και στο Δημοκρατικό Κόμμα για την εξεύρεση νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η κυβερνητική κρίση, που προκλήθηκε από την επιθυμία του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι να προκαλέσει νέες εκλογές και να ανέλθει στον πρωθυπουργικό θώκο, μπορεί, αντί για την πρωθυπουργία, να τον στείλει στην αντιπολίτευση για τα επόμενα τρία χρόνια. Οταν κατέθετε την πρόταση μομφής στις 8 Αυγούστου, ο Σαλβίνι υπολόγιζε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνον οι εκλογές. Τα 5 Αστέρια και το Δημοκρατικό Κόμμα αγωνίζονται να πείσουν για το αντίθετο.

Κριτής των προσπαθειών τους είναι ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα, ο οποίος χθες ξεκίνησε τις επαφές με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων. Σε αντίθεση με τις τρίμηνες διαβουλεύσεις που απαιτήθηκαν για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας Κινήματος 5 Αστέρων – Λέγκας την άνοιξη του 2018, αυτήν τη φορά οι εξελίξεις αναμένονται πολύ ταχύτερες. Ο ιταλικός Τύπος εκτιμά ότι το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο Ματαρέλα θα έχει αποφασίσει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για σταθερή κυβέρνηση 5 Αστέρων – Δημοκρατικού Κόμματος ή αν θα πρέπει να ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση με σκοπό να οδηγηθεί η χώρα σε βουλευτικές εκλογές το αργότερο εντός 70 ημερών.

«Αν διαμορφωθούν οι συνθήκες, έχουμε καθήκον να προσπαθήσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι στην ιταλική τηλεόραση. «Είναι η πρώτη φορά ύστερα από χρόνια που υπάρχει πλήρης συμφωνία», προσέθεσε, αναφερόμενος στη συχνά αλληλοσπαρασσόμενη ηγετική ομάδα του κόμματος.

Ο αστάθμητος παράγοντας της εξίσωσης για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης είναι ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος βρίσκεται με το ένα πόδι έξω από το Δημοκρατικό Κόμμα, αναζητώντας την κατάλληλη ευκαιρία για να ιδρύσει νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς. Ο Ρέντσι μπορεί να συντομεύσει τον βίο της νέας κυβέρνησης, αλλά, αν πρώτα δεν επιτευχθεί συμφωνία στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, δεν θα υπάρξει καν κυβέρνηση. Στο σημείο αυτό, οι επικεφαλής των δύο κομμάτων έχουν διαφωνίες, καθώς τα 5 Αστέρια ζητούν την παραμονή του Τζουζέπε Κόντε στην πρωθυπουργία, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα ζητεί νέα αρχή με νέα πρόσωπα. Οι «μετοχές» του Κόντε ανέβηκαν την Τρίτη, μετά τη σαρωτική κριτική που εξαπέλυσε εναντίον του Ματέο Σαλβίνι από την αίθουσα της Γερουσίας. Ο Κόντε φέρεται επίσης να έχει την υποστήριξη της νέας προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία εξελέγη χάρη στην καθοριστική συμβολή των ψήφων των ευρωβουλευτών των 5 Αστέρων.

Δύο πόλοι

Σε κάθε περίπτωση, το ιταλικό πολιτικό σκηνικό αναδιατάσσεται σε δύο πόλους, στη Λέγκα του Σαλβίνι και στους αντιπάλους της. Η νίκη της Λέγκας στις ευρωεκλογές και η προοπτική ανόδου του Σαλβίνι στην πρωθυπουργία αποτελούν την κινητήρια δύναμη της κυβερνητικής κρίσης, αλλά και τη συγκολλητική ουσία που έχει οδηγήσει τόσο γρήγορα τα 5 Αστέρια να προσεγγίσουν το Δημοκρατικό Κόμμα. Οι πέντε όροι που έχει θέσει ο Τζινγκαρέτι ως προϋπόθεση συμφωνίας είναι η «πιστή» συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κεντρικός ρόλος του Κοινοβουλίου, η οικονομική ανάπτυξη με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο, η αλλαγή στάσης στο μεταναστευτικό και η αλλαγή οικονομικής πολιτικής για την ενίσχυση των επενδύσεων.

«Οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί θα είναι κυβέρνηση ενάντια στη Λέγκα», είπε χθες ο Σαλβίνι, ενώ στελέχη του κόμματός του δήλωναν έκπληκτα από την ταχύτητα συσπείρωσης των πολιτικών τους αντιπάλων. Υποσχόμενος να αυξήσει τις δαπάνες σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες και όχι ανάλογα με τις απαιτήσεις των Βρυξελλών, ο Σαλβίνι καλλιεργεί την εντύπωση ότι, αν κατακτήσει την πρωθυπουργία, θα συγκρουστεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Απαντώντας στους φόβους ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία θα επηρεάσουν αρνητικά την Ευρωζώνη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Οπως φαίνεται, θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, ίσως με διαφορετική σύνθεση», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή