Ο Σαλβίνι και η δίψα του για εξουσία

Ο Σαλβίνι και η δίψα του για εξουσία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΛΑΝΟ. Ο Ματέο Σαλβίνι έμοιαζε να έχει εξασφαλίσει όλα όσα επιθυμούσε από τη συμμαχία του με το Κίνημα των 5 Αστέρων. Γιατί λοιπόν επέλεξε να ρίξει την κυβέρνηση σε αυτή τη χρονική στιγμή, αναρωτιέται σε άρθρο της στο περιοδικό Politico η αναλύτρια Σίλβια Μέρλερ. Πολλοί ερμήνευσαν την κίνηση του Σαλβίνι ως πρόθεση να εγκαταλείψει την κυβέρνηση πριν από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, που πρόκειται να διεξαχθούν το φθινόπωρο. Η εκτίμηση αυτή είναι, όμως, εσφαλμένη. Πραγματικό κίνητρο του Σαλβίνι για τη διάλυση της συμμαχίας του με τα 5 Αστέρια ήταν η δίψα του για εξουσία.

Η Λέγκα του Βορρά, που εξασφάλισε 17% των ψήφων στις εκλογές του 2018, εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 38% της πρόθεσης ψήφου των Ιταλών, ενώ ο κυβερνητικός της εταίρος, τα 5 Αστέρια, βυθίσθηκαν από το 32% στο 17% της πρόθεσης ψήφου. Ουδείς πρέπει να εκπλήσσεται λοιπόν με την προσπάθεια του Σαλβίνι να εκμεταλλευθεί τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων. Ο ηγέτης της Λέγκας, όμως, υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του, υποτιμώντας παράλληλα την αποφασιστικότητα των 5 Αστέρων να αποφύγουν πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Το αντισυστημικό κόμμα του Μπέπε Γκρίλο, που δεν θέλει επ’ ουδενί να απολέσει τις κοινοβουλευτικές έδρες του, εποφθαλμιά τώρα νέα συμμαχία, με το Δημοκρατικό Κόμμα αυτή τη φορά, που είναι η μόνη εφικτή με την παρούσα σύνθεση του Κοινοβουλίου. Την ώρα που πλησιάζουν οι ακανθώδεις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, η πολιτική κρίση την οποία προκάλεσε η Λέγκα προσέφερε την ευκαιρία στο Δημοκρατικό Κόμμα να αναδειχθεί σε αξιόπιστο κυβερνητικό εταίρο των 5 Αστέρων.

Η «ανίερη συμμαχία» μεταξύ Δημοκρατικού Κόμματος και 5 Αστέρων, που θεωρείτο αδιανόητη μόλις πριν από ένα χρόνο, καθώς και κάποιοι «δραπέτες» από το Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, μοιάζει έτοιμη να αναλάβει την εξουσία. Εάν η συμφωνία αυτή οδηγήσει σε κυβερνητικό συνασπισμό, αυτός θα έχει ως κεντρικό κίνητρο την αποφυγή νέας αύξησης του ΦΠΑ, που αλλιώς θα τεθεί αυτομάτως σε εφαρμογή το φθινόπωρο με δεινές συνέπειες για την ιταλική οικονομία. Από τη μεριά του, ο Σαλβίνι διατείνεται ότι τέτοια συμμαχία θα είναι αντιδημοκρατική, καθώς θα αποκλείσει το δημοφιλέστερο κόμμα της χώρας. Παρά τις ελλείψεις της, όμως, η συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικού Κόμματος και 5 Αστέρων είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη. Ο Σαλβίνι επιδιώκει την πτώση της κυβέρνησης για να έχει τον έλεγχο του προϋπολογισμού του 2020.

Η Λέγκα βρίσκεται στο ισχυρότερο σημείο της ιστορίας της, με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν το κόμμα ικανό να εξασφαλίσει ακόμη και την αυτοδυναμία στη Βουλή. Εάν αυτό καθίστατο αναγκαίο, ο Σαλβίνι θα μπορούσε να επιδιώξει συμμαχία με το ακροδεξιό κόμμα Ιταλοί Αδελφοί, που θα του επέτρεπε να ψηφίσει προϋπολογισμό με φοροαπαλλαγές 50 δισ. ευρώ, που η Λέγκα θεωρεί αναγκαίο. Ο σκληρός ευρωσκεπτικισμός του Σαλβίνι και η αδιαφορία του για τους κανόνες των Βρυξελλών κάνουν τον ηγέτη της Λέγκας πρόθυμο να αγνοήσει τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή