Oι επόμενες δράσεις της ΜΕΤΑδρασης

Oι επόμενες δράσεις της ΜΕΤΑδρασης

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ΜΕΤΑδραση είναι ένα εξέχον παράδειγμα ευέλικτης οργάνωσης που πρωτοπορεί σε τομείς όπου η παροχή βασικών υπηρεσιών είναι ελλιπής», αναφέρει ο Peter Laugharn, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Conrad N. Hilton. Το ίδρυμα επέλεξε την ελληνική ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες από όλο τον κόσμο που κατέθεσαν αίτηση, για να απονείμει το χρηματικό βραβείο για το 2019 (το ίδρυμα βραβεύει ετησίως οργανώσεις που έχουν ανθρωπιστική δράση, υποστηρίζοντας οικονομικά τις πρωτοβουλίες τους) ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Η φράση του προέδρου του ιδρύματος αιτιολογεί την επιλογή αλλά και περιγράφει σε αδρές γραμμές τη δράση μιας οργάνωσης που έχει καταφέρει από την αρχή της προσφυγικής κρίσης να βοηθάει εκεί όπου κανείς άλλος δεν μπορούσε, ειδικά στον τομέα της στήριξης των ασυνόδευτων ανηλίκων. Η ΜΕΤΑδραση είναι εξειδικευμένη, κατά το κοινώς λεγόμενο, στο να κλείνει τρύπες… αξιοποιώντας, εκτός των άλλων, και το δίκτυο έμπειρων διερμηνέων της οργάνωσης.

Ετσι, χιλιάδες άνθρωποι από όλες τις χώρες του κόσμου, που βρίσκονται στην Ελλάδα, καταφέρνουν να επικοινωνήσουν με τις δημόσιες υπηρεσίες, τους φορείς αλλά και τους υπαλλήλους των κέντρων φιλοξενίας. Ομως ίσως το πλέον πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα της οργάνωσης είναι ο θεσμός της επιτροπείας. Πρόκειται για ένα σύστημα όπου ένας ενήλικος συγκεκριμένης ειδικότητας, συνήθως κοινωνικός λειτουργός, αναλαμβάνει υπό την προστασία του έναν ασυνόδευτο ανήλικο. Λειτουργώντας ως πρόσωπο αναφοράς, τον στηρίζει και τον βοηθάει για όσο χρόνο χρειαστεί να βρει τον –ασφαλή– δρόμο του. 

Oι επόμενες δράσεις της ΜΕΤΑδρασης-1

Η κάλυψη των αναγκών των ασυνόδευτων ανηλίκων, που δεν συμπεριλαμβάνονται στα προγράμματα που χρηματοδοτούνται, είναι η ειδικότητα της οργάνωσης. 

Η Ε. συναντά τέσσερις φορές την εβδομάδα τον Τζασμίτ. Τα ραντεβού ορίζονται κυρίως σε παγκάκια, αφού ο Τζασμίτ μένει στον δρόμο, ώσπου να βρεθεί μια ελεύθερη θέση σε κατάλληλη δομή φιλοξενίας για αυτόν. Ομως η επικοινωνία με την Ε. τον βοηθάει να βρει άκρη σε διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει και κυρίως του δίνει κουράγιο να αντέξει την αναμονή χωρίς να μπλέξει. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που μένουν στον δρόμο είναι η πιο ευάλωτη λεία για τους εγκληματίες. Ομως ο Τζασμίτ γνωρίζει ότι οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια θα τον πετάξει αυτόματα εκτός του συστήματος επιτροπείας και άρα φροντίδας, και αυτό δεν το θέλει. Η ιστορία της Ε. και του Τζασμίτ –πρόκειται για αληθινά πρόσωπα– είναι μόνο μία από τις εκατοντάδες που έχουν ζήσει οι άνθρωποι της ΜΕΤΑδρασης. Πάνω από 4.000 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, εκ των οποίων πάνω από 500 στο hotspot της Λέσβου σε άθλιες συνθήκες. Πάνω από 1.000 υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε συνθήκες αστεγίας.

Η κάλυψη των αναγκών των ασυνόδευτων ανηλίκων, αλλά και των προσφύγων που δεν συμπεριλαμβάνονται στα προγράμματα που επίσημα χρηματοδοτούνται, είναι η ειδικότητα της οργάνωσης. 

Σε αυτή την κατεύθυνση η ΜΕΤΑδραση σκοπεύει να αξιοποιήσει και την ανέλπιστη χρηματοδότηση  που προέκυψε από το βραβείο. «Ακόμα δεν το πιστεύουμε ότι έχουμε επιλεγεί για αυτό το βραβείο», λέει στην «Κ»  η κ. Λώρα Παππά, πρόεδρος της οργάνωσης. «Το βραβείο αυτό, που απονέμεται για δεύτερη φορά σε μια εθνική μη κυβερνητική οργάνωση, δίνει τη δυνατότητα να ακουστεί η φωνή μας πιο δυνατά, προωθώντας την αλληλεγγύη στην πράξη και τη λήψη άμεσων μέτρων για την κατανομή ευθυνών μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ειδικότερα για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων που φτάνουν στην Ελλάδα», δηλώνει.

Υποστήριξη

Με το χρηματικό ποσό του βραβείου η ΜΕΤΑδραση, όπως έχει ήδη ενημερώσει το Ιδρυμα Conrad N. Hilton, θα προσφέρει υποστήριξη στα επιβαρυμένα από το προσφυγικό δημόσια νοσοκομεία, αναβαθμίζοντας την τεχνολογική τους υποδομή, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν περαιτέρω τις υπηρεσίες διερμηνείας και το υπάρχον σύστημα τηλεδιάσκεψης της οργάνωσης. Θα στηρίξει τις δράσεις για τα ασυνόδευτα παιδιά και τα προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης, καθώς και πρωτοβουλίες σύμπραξης Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας. Τέλος, μέρος του ποσού θα διατεθεί για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών στα σημεία εισόδου, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη γεωγραφική θέση μεταξύ τριών ηπείρων και διαχρονικά αντιμετωπίζει απρόβλεπτες προσφυγικές ροές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή