Εκλογές στο Κόσοβο μετά την παραίτηση Χαραντινάι

Εκλογές στο Κόσοβο μετά την παραίτηση Χαραντινάι

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Τη διάλυση του Κοινοβουλίου ψήφισαν χθες οι βουλευτές του Κοσόβου, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι, τον περασμένο μήνα. Συνολικά 89 βουλευτές ψήφισαν για τη διάλυση της Βουλής των 120 εδρών και οι εκλογές αναμένεται να προκηρυχθούν εντός 45 ημερών. Ο Χαραντινάι παραιτήθηκε μετά την κλήση που δέχθηκε από τον εισαγγελέα για να καταθέσει σχετικά με τον ρόλο του στην εξέγερση του 1998-1999 κατά της παρουσίας σερβικών στρατευμάτων στην επαρχία. Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός υπήρξε στρατιωτικός διοικητής της αντάρτικης οργάνωσης Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου (UCK).

Ο Χαραντινάι αρνείται κάθε ανάμειξη σε παράνομες ενέργειες και έχει δηλώσει πρόθυμος να αντιμετωπίσει κάθε νομική προσφυγή. Οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η τελευταία κυβέρνηση του Κοσόβου είχε σχηματιστεί χάρη σε συμμαχία του κεντροδεξιού κόμματος του Χαραντινάι, Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου, με το Δημοκρατικό Κόμμα και τη Σοσιαλδημοκρατική Πρωτοβουλία. Ο Χαραντινάι είχε παραιτηθεί ακόμη μία φορά από την πρωθυπουργία, το 2005, μετά την άσκηση δίωξης εναντίον του από το Δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τότε όμως το δικαστήριο αθώωσε τον τέως πρωθυπουργό. Η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις κάλπες, καλείται να επανεκκινήσει τις συνομιλίες με το Βελιγράδι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή