Aπαγορεύτηκαν οι περιπολίες στη Μεσόγειο

Aπαγορεύτηκαν οι περιπολίες στη Μεσόγειο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ. Κανένα σκάφος διάσωσης, ούτε κάποιου κράτους ούτε κάποιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, δεν περιπολεί πλέον στην Κεντρική Μεσόγειο, καθώς το μοναδικό εναπομείναν, το «Ocean Viking», που μεταφέρει 356 διασωθέντες, απαγορεύεται να ελλιμενισθεί.

«Είναι ντροπή!», σχολίασε ο Τζέι Μπέργκερ, συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μιλώντας μέσω δορυφορικού τηλεφώνου από το «Ocean Viking», το οποίο βρίσκεται στα διεθνή ύδατα μεταξύ της Μάλτας και του ιταλικού νησιού Λινόζα. Προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τις αρμόδιες κυβερνήσεις, το πλοίο χάραξε πορεία σε σχήμα καρδιάς. «Εχει γίνει κανόνας το να αφήνουν τους μετανάστες στα πλοία που τους έχουν διασώσει επί εβδομάδες, μέχρι η κρίση να γίνει έκτακτη ανάγκη», προσέθεσε ο Μπέργκερ. Το πλοίο μεταφέρει κυρίως Αφρικανούς από το Σουδάν, τους οποίους διέσωσε από τη Μεσόγειο σε τέσσερις διαφορετικές επιχειρήσεις. Ανάμεσά τους βρίσκονται περισσότεροι από 100 ανήλικοι, εκ των οποίων οι 90 ασυνόδευτοι. Τρία παιδιά είναι κάτω των πέντε ετών.

«Τα πλοία διάσωσης είναι σαν ασθενοφόρα. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μεταφέρονται (με αυτά), όχι να ζουν εκεί», τόνισε ο διευθυντής επιχειρήσεων της Μεσόγειος SOS, Φρεντερίκ Πενάρ, προσθέτοντας ότι δεν είναι βέβαιο πως οι μετανάστες που μεταφέρει το «Ocean Viking» θα μπορέσουν να αντέξουν αναμονή αντίστοιχη με εκείνη του «Open Arms», δηλαδή ακόμη μία εβδομάδα. Χθες, ο Σαμ Τέρνερ, επικεφαλής της αποστολής των MSF στη Λιβύη, επέκρινε την παρατεταμένη απουσία ανθρωπιστικών πλοίων στη Μεσόγειο: «Οχι μόνον αυτοί οι άνθρωποι εξακολουθούν να υποφέρουν από ένα παρατεταμένο ταξίδι στη θάλασσα, αλλά και κάποιοι άλλοι θα εξακολουθήσουν να πεθαίνουν επειδή μας εμποδίζουν να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις διάσωσης», είπε.

O Τέρνερ επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις του λιμενικού της Λιβύης, σύμφωνα με τις οποίες «περίπου τα μισά πλοιάρια που αναχωρούν χάνονται στη θάλασσα, κάτι που σημαίνει πως εκατοντάδες άνθρωποι χάνονται χωρίς να αφήνουν ίχνη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή