Συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για τις αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις

Συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για τις αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως τις 4 Οκτωβρίου πρέπει να ολοκληρώσει τις προτάσεις της για την αναδιοργάνωση της επικουρικής ασφάλισης στη χώρα μας η ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε χθες, με υπουργική απόφαση. Εργο της ομάδας, που αποτελείται από γνωστά στελέχη της κοινωνικής, επαγγελματικής και ιδιωτικής ασφάλισης, είναι η επεξεργασία και διατύπωση του μηχανισμού μετάβασης σε ένα νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης στην Ελλάδα.

Πρόεδρός της ορίστηκε η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στενή συνεργάτις του υφυπουργού Νότη Μηταράκη, Παυλίνα Καρασιώτου, η οποία, βάσει της απόφασης, δύναται να καλεί να συμμετέχουν στις εργασίες της ομάδας εκπρόσωποι φορέων, εμπειρογνώμονες ή πρόσωπα από τον ιδιωτικό τομέα με ειδικές γνώσεις στα θέματα που άπτονται του έργου της ομάδας. Οι συνεδριάσεις της ομάδας θα πραγματοποιούνται εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας, ενώ τα μέλη της δεν θα λάβουν χρηματική αποζημίωση. Το πόρισμα θα πρέπει να παραδοθεί στο γραφείο του κ. Μηταράκη έως την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη διαμόρφωση ενός μοντέλου το οποίο θα ακολουθεί τα πρότυπα των βέλτιστων διεθνών πρακτικών. Αναλύοντας το νέο αυτό ασφαλιστικό σύστημα, εξήγησε πως το τελευταίο θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας θα αποτελείται από την κύρια σύνταξη η οποία θα παραμείνει δημόσια, υποχρεωτική και διανεμητική, με αποκλειστικό πάροχο τον ΕΦΚΑ. Ο δεύτερος πυλώνας, σύμφωνα με τον υφυπουργό, σχετίζεται με τη νέα επικουρική σύνταξη και θα αφορά αποκλειστικά  εργαζομένους που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας από την 1/1/2021. Θα δημιουργηθούν ατομικοί λογαριασμοί, με εισφορές τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους εργαζομένους, και η σύνταξη θα εξαρτάται από το ύψος αυτών των λογαριασμών. Οπως μάλιστα εκτίμησε ο  υφυπουργός, η σύνταξη δεν θα επηρεάζεται από το δημοσιονομικό και το δημογραφικό. Ο τρίτος είναι η ιδιωτική ασφάλιση.

Τα μέλη της ομάδας εργασίας είναι:

– Τσάμη Παρασκευή, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης.

– Μάντζαρη Σοφία, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

– Στελλάτου Ιουλία, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρόσθετης και Επαγγελματικής Ασφάλισης.

– Μαυρίδου Γεωργία, προϊσταμένη του Τμήματος Εσωτερικής Νομοθεσίας Επαγγελματικής Ασφάλισης. 

– Ζαχαράκη Ελευθερία, εκπρόσωπος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

– Χατζηβασίλογλου Ιωάννης, εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος.

– Κουσκουνά Ευφροσύνη, πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

– Μαργαριτσανάκη Μαρία, εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. 

– Παπαρρηγοπούλου Πατρίνα, καθηγήτρια Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. 

– Αντωνάκη Μαργαρίτα, εκπρόσωπος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

– Νούνης Χρήστος, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ενωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

– Λάζαρης Κωνσταντίνος, εκπρόσωπος της Ενωσης Επαγγελματικών Ταμείων Υποχρεωτικής Ασφάλισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή