Χαλάρωση στις εξαγωγές κυβερνοόπλων από το Ισραήλ

Χαλάρωση στις εξαγωγές κυβερνοόπλων από το Ισραήλ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Τους κανόνες του για εξαγωγή επιθετικών συστημάτων «κυβερνοεπίθεσης» χαλαρώνει το Ισραήλ, παρά τις επικρίσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται από κρατικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο για την κατάπνιξη αντιπολιτευόμενων φωνών. Η αλλαγή των κανόνων από το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ σημαίνει ότι ιδιωτικές εταιρείες μπορούν πλέον να εξασφαλίζουν εξαιρέσεις για την πώληση συγκεκριμένων προϊόντων σε κάποιες χώρες. Το Ισραήλ, όπως και πολλοί άλλοι εξαγωγείς αμυντικών συστημάτων, δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τις πωλήσεις όπλων του.

Ειδικοί της αμυντικής βιομηχανίας εκτιμούν ότι οι νέοι κανόνες θα επιταχύνουν τη διαδικασία έγκρισης για την πώληση «κυβερνοόπλων» και συστημάτων παρακολούθησης του Διαδικτύου και των τηλεπικοινωνιών. Εως πρόσφατα, μόνον οι κρατικές μυστικές υπηρεσίες των πλέον προηγμένων κρατών, όπως αυτές των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας και του Ισραήλ, διέθεταν κυβερνοόπλα. Ωστόσο, η μεγάλη εμπορική ζήτηση για τέτοια συστήματα οδήγησε το Ισραήλ στο να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία. Η ανάπτυξη της νέας αγοράς, όμως, έριξε φως στον τρόπο με τον οποίο τα κυβερνο-όπλα αγοράζονται, πωλούνται και αξιοποιούνται. Ισραηλινές εταιρείες όπως οι NSO Group και Verint συγκαταλέγονται στις κορυφαίες παγκοσμίως στην ανάπτυξη κυβερνο-όπλων. Το λογισμικό των όπλων αυτών εκμεταλλεύεται αδυναμίες στα κινητά τηλέφωνα και σε άλλα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, αποκτώντας πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών.

Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι τα συστήματα ευνοούν την παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων και χρησιμοποιούνται από αυταρχικά και δικτατορικά καθεστώτα. Οι οργανώσεις αυτές υποστηρίζουν ότι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Αραβικά Εμιράτα είναι μεταξύ των καλύτερων πελατών των ισραηλινών εταιρειών.

Μιλώντας τον Ιούνιο σε συνέδριο κυβερνητικής, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε καλέσει σε χαλάρωση των κανόνων εξαγωγής τέτοιων συστημάτων. Ο καθηγητής Ρον Ντάιμπερτ, όμως, του Πανεπιστημίου του Τορόντο, υποστηρίζει ότι χώρες όπως τα Εμιράτα και το Μεξικό παραβιάζουν κατάφωρα τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών τους, χρησιμοποιώντας τέτοια συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών. Από την πλευρά του, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για θέματα ελευθερίας της έκφρασης Ντέιβιντ Κέι επέκρινε τους ισραηλινούς κανόνες εξαγωγής κυβερνοόπλων, χαρακτηρίζοντάς τους «μνημείο αδιαφάνειας» και προτρέποντας για συμφωνία με νέους, αυστηρότερους και πιο διαφανείς κανόνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή