Κινήσεις Αγκυρας ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό

Κινήσεις Αγκυρας ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η Λευκωσία περιμένει θετικές κινήσεις από πλευράς Τουρκίας, λόγω της επικείμενης –υπολογίζεται στις αρχές Σεπτεμβρίου– επίσκεψης της ειδικής απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε χθες, για πρώτη φορά επίσημα, τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» των Κατεχομένων Ερσίν Τατάρ. Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός συνοδευόταν από τον «ΥΠΕΞ» Κουντρέτ Οζερσάι και τον «υπουργό Οικονομικών» Ολγκούν Αμτσαόγλου και, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από τον αγγλόφωνο διαδικτυακό τόπο της προεδρίας της Τουρκίας, η ατζέντα ήταν η περαιτέρω ενίσχυση της στενής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» αλλά και «οι δραστηριότητές μας σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό».

Είναι προφανές πως η συνάντηση σχετίζεται και με την έντονη δραστηριότητα της Αγκυρας το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τους Τατάρ και Οζερσάι να είναι σαφώς οι εκφραστές μιας νέας τουρκικής προσέγγισης στο Κυπριακό και στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Δεν είναι τυχαίο το ότι τουρκοκυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν πως στο επίκεντρο της συνάντησης θα ήταν «το οικονομικό πρωτόκολλο» Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» αλλά και «ζητήματα ενέργειας». Ο ίδιος ο κ. Τατάρ είχε προβεί σε δηλώσεις πριν την αναχώρησή του για την Αγκυρα, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς η προηγούμενη στην Κωνσταντινούπολη είχε χαρακτηριστεί άτυπη. Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, στην ατζέντα θα ήταν «σημαντικά θέματα, όπως η οικονομική συμφωνία». Ακόμα, σύμφωνα με την «Κίπρις Πόστασι», ο κ. Τατάρ ανέφερε πως θα θέσει στον Τούρκο πρόεδρο μια σειρά από αιτήματα του ψευδοκράτους, σημειώνοντας πως οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν στόχο την οικονομική του ανάπτυξη.

Η επίσημη συνάντηση των δύο πλευρών επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά πως ο Ταγίπ Ερντογάν παρακάμπτει τον Μουσταφά Ακιντζί και οικοδομεί σχέσεις με τον νέο «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους.

Η συνάντηση ήρθε ένα σχεδόν 24ωρο μετά την ανακοίνωση της Αγκυρας για εκ νέου ενεργοποίηση του «Μπαρμπαρός» με τη Navtex που δεσμεύει τρία οικόπεδα –τα 2, 9 και 13– εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή