Η πρόταση για τη Δικαιοσύνη

Η πρόταση για τη Δικαιοσύνη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, Πηνελόπη Ζωντανού και Αγγελική Αλειφεροπούλου αποτελούν την πρόταση της Βουλής προς την κυβέρνηση για το πρόσωπο που θα επιλεγεί ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων, οι προαναφερόμενοι έλαβαν 14, 7 και 4 ψήφους.

Η συνεδρίαση, αν και σε ήρεμους τόνους, παρά τις δημόσιες πολιτικές αντιπαραθέσεις της περασμένης περιόδου εξ αφορμής του γεγονότος ότι «πάγωσε» η προσπάθεια της απελθούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρώσει εσπευσμένα τη σχετική διαδικασία λίγο πριν από τις εκλογές, χαρακτηρίστηκε από την καταγραφή της δυσαρέσκειας αφενός του ΣΥΡΙΖΑ για την τωρινή εξέλιξη και αφετέρου των Δήμητρας Κοκοτίνη και Ειρήνης Καλού – που αποτέλεσαν και την πρόταση της προηγούμενης κυβερνώσας πλειοψηφίας. Οι δύο προαναφερθείσες αντιπρόεδροι δεν προσήλθαν στη χθεσινή συνεδρίαση και με επιστολές τους φέρονται να έθεσαν ζήτημα μη επαρκούς αιτιολόγησης της διακοπής της διαδικασίας που τις αφορούσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, αμφότερες ισχυρίστηκαν πως θα έπρεπε το υπουργικό συμβούλιο της σημερινής κυβέρνησης να αιτιολογούσε το γιατί δεν συνέχισε τη διαδικασία «από εκεί που είχε διακοπεί».

Ως γνωστόν, τη διακοπή της διαδικασίας σηματοδότησε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε υπογράψει τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφήνοντας εκτός κριτικής τον κ. Παυλόπουλο, επιτέθηκαν στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και έκαναν λόγο για «ευτελισμό της διαδικασίας» εξ αφορμής και του γεγονότος ότι από τη χθεσινή διαδικασία απουσίαζαν τα 2/3 των ανωτάτων δικαστικών, καθώς, εκτός των δύο που διαμαρτύρονται, υπήρξαν άλλοι δύο οι οποίοι επικαλέστηκαν προσωπικό κώλυμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που είναι εγγυητής του Συντάγματος, δεν υπέγραψε το σχετικό διάταγμα και από αυτό προκύπτει πως η μη υπογραφή συνιστά πράξη εγγύησης της τήρησης του Συντάγματος είναι η πολιτική απάντηση επί των ενστάσεων που φέρεται να έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας. Παράλληλα, έναντι της ένστασης σχετικά με την ανάγκη να συνέχιζε η Βουλή με τη σημερινή της σύνθεση τη διαδικασία από το σημείο όπου είχε διακοπεί, ο κ. Τασούλας υπενθυμίζοντας το περιεχόμενο και πρόσφατης γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με το οποίο η διαδικασία που προβλέπεται θεσμικά με συμμετοχή και της Βουλής συνιστά στοιχείο δημοκρατικής νομιμοποίησης της δικαστικής εξουσίας, φέρεται να έθεσε το ερώτημα: Τέτοια δημοκρατική νομιμοποίηση δίδει η απελθούσα ή η Βουλή με νωπή λαϊκή εντολή;

Για «αποκατάσταση της θεσμικής τάξης και στο ζήτημα της Δικαιοσύνης» έκανε λόγο ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Στ. Καλαφάτης. Σήμερα συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων για το θέμα της επιλογής προσώπου για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Υπενθυμίζεται πως οι προτάσεις της Βουλής έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα και τυπικώς δεν δεσμεύουν την εκάστοτε κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές αποφάσεις, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως «συνεχίστηκε με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης η επιχείρηση πολιτικοποίησης της διαδικασίας επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή