Πρόσκληση Μητσοτάκη σε επενδυτές

Πρόσκληση Μητσοτάκη σε επενδυτές

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θέλω να αλλάξω το αφήγημα. Είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει ενεργά στις ευρωπαϊκές συζητήσεις, και μπορούμε να είμαστε η αναπτυξιακή έκπληξη της Ευρωζώνης». Με την αποστροφή αυτή από τη χθεσινή του συνομιλία με δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμμέσως πλην σαφώς συμπύκνωσε την κύρια στόχευση, αλλά και το κλίμα του ραντεβού με τον Γάλλο πρόεδρο, που εγκαινίασε τον κύκλο υψηλών ευρωπαϊκών επαφών του.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός αφήνει πίσω τον στόχο του για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ούτε ότι δεν συζητήθηκε στο τετ α τετ του με τον κ. Μακρόν. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, θεωρεί ότι αυτή είναι μια συζήτηση του 2021. Στον οδικό χάρτη της κυβέρνησης προηγούνται τα απτά δείγματα γραφής, προκειμένου να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας και να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις – σε αυτές περιλαμβάνεται η προώθηση εμβληματικών επενδύσεων όπως το Ελληνικό. Ταυτόχρονα, είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμά της με προμετωπίδα τη μείωση των φόρων. Δεν είναι τυχαίο ότι στη χθεσινή του συνέντευξη στη Le Figaro ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι μέρος της φορολογικής μεταρρύθμισης του Σεπτεμβρίου θα είναι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% το 2020 για τα εισοδήματα του 2019, προσθέτοντας ότι το 2021 ο συντελεστής θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 20%.

«Η Ελλάδα ξαναμπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και διεκδικεί πια την αυτοδύναμη θέση της σε μια Ευρώπη που ήταν και παραμένει ο φυσικός της χώρος», σημείωσε χθες ενώπιον του κ. Μακρόν, κάνοντας λόγο για «αναπτυξιακό άλμα» και απευθύνοντας προσκλητήριο σε Γάλλους επενδυτές: «Θέλουμε τις γαλλικές επιχειρήσεις και τη γαλλική επιχειρηματικότητα να είναι συμμέτοχοι και θέλω να απευθύνω και από εδώ πρόσκληση προς τις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας, να γίνουν και αυτές συμμέτοχες στις πολλές, νέες ευκαιρίες οι οποίες ανοίγονται μπροστά μας». Κι αυτό, διότι το μήνυμα που ήθελε να εκπέμψει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι ότι η χώρα αυτή τη φορά καλεί για συμμετοχή σε κέρδη (και όχι σε ζημίες) και ότι δεν εμφανίζεται στους εταίρους της ως επαίτης.

Αντιθέτως, όπως κατέδειξαν οι κοινές δηλώσεις των δύο ανδρών που εστιάστηκαν περισσότερο σε ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος –και όχι τυχαία–, η Ελλάδα είναι μια χώρα που μετέχει στις ευρωπαϊκές συζητήσεις ως ισότιμος εταίρος (και ως η μόνη χώρα του ευρωπαϊκού Νότου που ανέδειξε μια σταθερή κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό από την οικογένεια του ΕΛΚ).

Προτεραιότητα

Σε αυτές τις συζητήσεις, όπως δήλωσε ενώπιον του κ. Μακρόν ο κ. Μητσοτάκης, η προτεραιότητα δίνεται στην ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της ανεργίας. Ενδεικτική είναι η απάντηση που έδωσε, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους που κάλυψαν την επίσκεψή του στο Παρίσι, για το πώς η ευρωπαϊκή ύφεση μπορεί να να επηρεάσει τη συζήτηση για τα πλεονάσματα. Οπως είπε, «όταν βρισκόμαστε σε μια αναπτυξιακή παγίδα, πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία. Η έμφαση στην ανάπτυξη είναι η κορυφαία προτεραιότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή