Στο Ανατ. Καλιμαντάν η νέα πρωτεύουσα της Ινδονησίας

Στο Ανατ. Καλιμαντάν η νέα πρωτεύουσα της Ινδονησίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. Η Ινδονησία πρόκειται να ανοικοδομήσει μια νέα πρωτεύουσα στην επαρχία του Ανατολικού Καλιμαντάν, στο νησί Βόρνεο, αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ επικαλούμενα δηλώσεις του υπουργού Γεωργικής Πολιτικής και Χωροταξίας Σοφιάν Ντιγιάλ. Ο πρόεδρος της χώρας Τζόκο Ουιντόντο την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε επισήμως πρόταση για τη μεταφορά της πρωτεύουσας από την Τζακάρτα, που είναι μια ασφυκτική πόλη με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση και δέκα εκατομμύρια κατοίκους. Η ινδονησιακή πλευρά της νήσου Βόρνεο διαθέτει πέντε επαρχίες και είναι παγκοσμίως γνωστή για τα πυκνά τροπικά δάση, τους ουραγκοτάγκους και τον μεγάλο ορυκτό πλούτο της.

Ο Ντιγιάλ, μιλώντας από το υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε ότι «ναι, η πρωτεύουσα θα μεταφερθεί στο Ανατολικό Καλιμαντάν, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα την ακριβή τοποθεσία», εξηγώντας ότι θα απαιτηθεί μια έκταση 30.000 στρεμμάτων, όπου θα οικοδομηθούν τα κυβερνητικά γραφεία, στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης της νέας πρωτεύουσας. Η ινδονησιακή κυβέρνηση διαθέτει ήδη τις αναγκαίες γαίες στην επαρχία. Αργότερα, τόνισε ο Ινδονήσιος υπουργός, «θα απαιτηθεί μια εκατονταπλάσια έκταση προκειμένου να οικοδομηθεί η πόλη, μια πανέμορφη πόλη, με μεγάλα δημόσια πάρκα. Οι κάτοικοι θα μπορούν να απολαμβάνουν μια υγιεινή ζωή και να αναπνέουν καθαρό αέρα. Αισιοδοξούμε ότι θα φτιάξουμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πόλη».

Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διατύπωναν την πεποίθηση ότι ο Ινδονήσιος πρόεδρος επρόκειτο να επιλέξει ως τοποθεσία για τη νέα πρωτεύουσα την περιοχή Μπουχίτ Σουχάρτο, του Ανατολικού Καλιμαντάν, ή την πόλη Σαμπότζα.

Επίσης, ο Ινδονήσιος πρόεδρος τόνισε ότι η καινούργια πόλη δεν θα αποτελέσει μονάχα ένα σύμβολο, αλλά ταυτόχρονα θα αντιπροσωπεύει και την ταυτότητα της χώρας, ενώ θα αποβεί ένα εμβληματικό έργο για την εξέλιξη της Ινδονησίας.

Ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας ανάπτυξης και σχεδιασμού (Bapenas) υπουργός Μπαμπάνγκ Μπροντγιονεγκόρο είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ότι η νέα πρωτεύουσα πρέπει απαραιτήτως να ανοικοδομηθεί σε κάποιον λιμένα, προκειμένου να έχει καλύτερη συνδεσιμότητα με το αρχιπέλαγος. Επίσης, η νέα πρωτεύουσα πρέπει να διατρέχει τον ελάχιστο δυνατό κίνδυνο για φυσικές καταστροφές, όπως σεισμούς, ηφαιστειακές εκρήξεις, πλημμύρες, τσουνάμι, κατολισθήσεις, αστικές και δασικές πυρκαγιές. Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Bapenas, Κένεντι Σιμανουντζάκ, ερωτηθείς αν επιβεβαιώνει τις δηλώσεις του Ντιγιάλ, επεσήμανε ότι, επί του παρόντος, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με την τοποθεσία του νέου διοικητικού κέντρου. Η μεταφορά της πρωτεύουσας σε νέα τοποθεσία αναμένεται να στοιχίσει περί τα 33 δισ. δολάρια, κόστος που περιλαμβάνει την οικοδόμηση νέων δημοσίων κτιρίων αλλά και κατοικιών για περίπου 1,5 εκατ. δημοσίους υπάλληλους, οι οποίοι αναμένεται να μετακομίσουν εκεί το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή