Ο ΔΗΚΤΗΣ (23/08/19)

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερχονται στην Αθήνα για business οι Κινέζοι

Ξεκινάει νέο κύμα κινεζικών αποστολών στην Ελλάδα, οι οποίες θα κλιμακωθούν όσο πλησιάζει ο Νοέμβριος, οπότε και θα έρθει για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κίνας. Για την ώρα, προωθώντας την παγκόσμια οικονομική πολιτική του Νέου Δρόμου του Μεταξιού «One Belt One Road Initiative», η κινεζική κυβέρνηση έχει αναθέσει στην πόλη Shenzhen (Silicon Valley της Κίνας) να πειραματισθεί με τεχνολογικές και επιχειρηματικές ιδέες. Σε αυτό το πλαίσιο, το Επιμελητήριο Ελληνο-Κινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας θα φιλοξενήσει στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου 2019 τον γενικό διευθυντή Εμπορίου της Shenzhen, Wang Youming, μαζί με ομάδα υψηλόβαθμων συνεργατών του για επαφές σχετικά με τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, στη διάρκεια μιας συνάντησης με κλειστό κατάλογο προσκεκλημένων.

Βολιδοσκοπεί το κλίμα για τα πλεονάσματα

Μπορεί η κυβέρνηση να μη θέτει ακόμη επισήμως θέμα αλλαγής των δημοσιονομικών στόχων, αλλά το θίγει με κάθε ευκαιρία. Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Παρίσι είπε πως προσδοκά στη γαλλική στήριξη για αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής. Μιλώντας δε σε δημοσιογράφους είπε πως όταν βρισκόμαστε σε αναπτυξιακή παγίδα πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία. Δεν αναφέρθηκε ούτε σε πλεονάσματα ούτε σε στόχους, ούτε σε μείωση. Αλλά όλοι κατάλαβαν πως είναι ένα θέμα που ανεπισήμως έχει τεθεί στο τραπέζι από την κυβέρνηση, η οποία μετράει αντιδράσεις.

Αντιδράσεις για την έκπτωση στους «ξύπνιους» πελάτες

«Είσαι ξύπνιος; Εχεις έκπτωση 20% σε προϊόντα μας», αναφέρει η διαφημιστική καμπάνια της πολυεθνικής Praktiker, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ενωσης Ενωμένων Εργαζόμενων του Ιδιωτικού Τομέα. Η εταιρεία καλεί τους καταναλωτές να προσέλθουν στα καταστήματά της στις 7 το πρωί. Απευθύνεται δε κατά κύριο λόγο σε εργαζομένους του κατασκευαστικού κλάδου (αφού η έκπτωση ισχύει για οικοδομικά υλικά). Η Ενωση, πάντως, κάνει λόγο για «εργοστασιακές βάρδιες» που ανατρέπουν τη σχέση οικογενειακής – επαγγελματικής ζωής.

Η αλήθεια για τις καθυστερήσεις

Οι δύο αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την Τετάρτη και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων την Πέμπτη για τις αλλαγές στην κοινή υπουργική απόφαση για το Ελληνικό καταδεικνύουν ότι οι καθυστερήσεις οφείλονταν στην έλλειψη πολιτικής βούλησης να προχωρήσει η επένδυση. Το παράδοξο ήταν ότι οι τότε ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου ήθελαν να προχωρήσει το έργο. Από την άλλη, ωστόσο, έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να ικανοποιήσουν και την κομματική πελατεία τους, να τους δώσουν ένα άλλοθι, για να μπορούν να λένε πως επέτρεψαν μεν να γίνει η επένδυση, την οποία κατακεραύνωναν στο παρελθόν, αλλά με αυστηρούς όρους.

Στο επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια

Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και οι πρωτοβουλίες για τη μείωσή τους ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, Γιώργου Ζαββού με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Η συζήτηση με τους Ελληνες τραπεζίτες ήταν προπαρασκευαστική του ραντεβού που θα έχει την προσεχή Τρίτη ο κ. Ζαββός με τον επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία στη Φρανκφούρτη, ενώ ανάλογες συναντήσεις θα υπάρξουν τόσο με τον διοικητή της ΤτΕ όσο και με τη διοίκηση του ΤΧΣ. Επίσης συζητήθηκε η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη δημιουργία σχήματος προστασίας ενεργητικού (Asset Protection Scheme), στο οποίο αναμένεται να μεταφερθούν κόκκινα δάνεια άνω των 15 δισ. ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Η σχετική πρόταση έχει αποσταλεί στην αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp) με στόχο να λάβει το πράσινο φως έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή