Εκπτωτη συνέπεια

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανονικά, το να τηρείς τις αυτονόητες υποχρεώσεις σου ως απλός πολίτης, που έχει μάλιστα τις απαιτήσεις του από την πολιτεία, δεν θα ’πρεπε να επιβραβεύεται. Ετσι προβλέπει το συμβόλαιο. Για να αξιώνεις πρέπει να πληρώνεις – για το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο. Να πληρώνεις τους φόρους που σου αναλογούν, δηλώνοντας εντίμως τα εισοδήματά σου. Επειδή ωστόσο η κρίση δυσκόλεψε πολλούς –όσους έμειναν άνεργοι ή είδαν τον μισθό τους να μειώνεται τρεις και τέσσερις φορές–, αλλά και επειδή επίσης πολλοί είδαν την κρίση σαν ευκαιρία λούφας ή λωποδυσίας, και οι απλήρωτοι λογαριασμοί πλήθυναν αλλά και οι κομπιναδόροι πολλαπλασιάστηκαν.

Το «Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!» δεν ήταν για όλους αποτέλεσμα της δεινής ανάγκης. Ποια ανάγκη ώθησε τους ιδιοκτήτες ενός διάσημου καφέ μπαρ του Κολωνακίου, όπου συχνάζει το σελεμπριταριάτο, να μην πληρώνουν τη ΔΕΗ, αλλά να την κλέβουν, συνδεόμενοι παράνομα με το δίκτυό της; Ποια ανάγκη οδήγησε τον ιδιοκτήτη βίλας χιλίων τετραγωνικών στην Κηφισιά να ενταχθεί με πλαστά πιστοποιητικά στο κοινωνικό τιμολόγιο και να φτάσει να χρωστάει στη ΔΕΗ 23.000 ευρώ; Και τ’ άλλα ξεφτέρια, το ζευγάρι των εφοριακών με την ταπεινή βίλα των εξακοσίων τετραγωνικών στον Βαρνάβα, ποια ανάγκη τα υποχρέωσε να φεσώσουν τη ΔΕΗ με 65.000 ευρώ; Η βαθιά ανάγκη να μην νιώθουν και να μην είναι κορόιδα, όπως είναι όσοι πληρώνουν στην ώρα τους.

Κάπως έτσι φτάσαμε να οφείλουν 800 εκατομμύρια στη ΔΕΗ 60.000 άνθρωποι με εισόδημα υψηλό ή και υψηλότατο. Προσώπατα της κοινωνίας δηλαδή, ευπατρίδες, που μάλλον θα καμαρώνουν ακούγοντας να τους αποκαλούν επισήμως «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Το «στρατηγικός» βαραίνει πολύ, σβήνει τον ήχο του «κακοπληρωτή», υποδηλώνει νου ευφυή και ευφάνταστο, όχι δόλιο και αντικοινωνικό. Οι στρατηγοί δεν υποχρεούνται να πληρώνουν. Αυτά είναι για τους απλούς οπλίτες, συνώνυμους των απλών πολιτών.

Τι ακριβώς θα κάνει μ’ αυτούς τους 60.000 «στρατηγικούς» το υπουργείο Ενέργειας θα το δούμε. Προλάβαμε, όμως, να δούμε τι σκέφτεται να κάνει με τους συνεπείς: θα μειώσει –πιθανώς μέχρι μηδενισμού– την ισχύουσα «έκπτωση συνέπειας». Λογικό. Αφού είπαμε ότι κανονικά δεν υπάρχει λόγος να ανταμείβονται όσοι είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους, κι αφού η κυβέρνηση υποσχέθηκε «επιστροφή στην κανονικότητα», ας κοπεί η έκπτωση συνέπειας. Τίποτε τέτοιο δεν είχε ειπωθεί προεκλογικά, αλλά η ασυνέπεια δεν ξέρει από πτώσεις και εκπτώσεις. Βρίσκεται πάντα στα ύψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή