Πέτσας: Ο στόχος για τη μείωση των πλεονασμάτων θα επιτευχθεί με σχέδιο

Πέτσας: Ο στόχος για τη μείωση των πλεονασμάτων θα επιτευχθεί με σχέδιο

7' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι, τον στόχο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, τις μειώσεις φόρων αλλά και το ασφαλιστικό μίλησε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΟPEN».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι χαρακτήρισε άριστο το κλίμα και τις σχέσεις των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να επιτευχθεί ένα αναπτυξιακό άλμα. 

Μιλώντας για τη μείωση των πλεονασμάτων ο κ. Πέτσας είπε ότι αυτό θα γίνει με σχέδιο και ότι θα πρέπει πρώτα να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του Α.Ε.Π., το 2019.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

Για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Παρίσι

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι ήταν εξαιρετική. Το κλίμα ήταν άριστο, όπως είναι άριστες και οι σχέσεις των δύο χωρών. Έχουμε συναντίληψη σε πάρα πολλά ζητήματα. Διακρίνουμε  στα θέματα της οικονομίας ότι σε διεθνές επίπεδο, υπάρχει μια αναπτυξιακή παγίδα. Και αυτό είναι έντονο το τελευταίο διάστημα, σε όλο τον κόσμο. Βλέπετε τις αναταράξεις στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, αλλά και τις εκτιμήσεις για μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης που έχουν οικονομικά προβλήματα. Έχουμε μια συναντίληψη ότι χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας -άλλοι επενδυτικά σχέδια, άλλοι μειώσεις φόρων- για να φύγει η Ευρώπη, αλλά και οι χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, από τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να έχουμε ένα αναπτυξιακό άλμα.

Δεν εκφράστηκε καμία επιφύλαξη στο αναπτυξιακό μας σχέδιο το οποίο έχει στον πυρήνα του τις μεταρρυθμίσεις. Ό,τι έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά, το κάνει μετεκλογικά. Το ζήτημα είναι ότι θέλουμε πρώτα να κερδίσουμε αξιοπιστία. Και για να κερδίσουμε αξιοπιστία, θέλουμε να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία έχουμε υποσχεθεί στους Έλληνες. Ήδη έχουν ψηφιστεί τρία νομοσχέδια. Θα ακολουθήσουν δράσεις για τις υπόλοιπες βασικές μας δεσμεύσεις: Φορολογικό, αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χωροταξία, ζητήματα που έχουν να κάνουν Δικαιοσύνη. Ήδη, χθες, κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Για πρωτογενή πλεονάσματα

Κάνουμε όλα όσα έχουμε πει και θέλουμε να κάνουμε σε αυτό το εξάμηνο για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του Α.Ε.Π., το 2019, κάτι που το αμφισβητούσαν και οι ειδικοί της Κομισιόν στις τελευταίες εκθέσεις τους, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Έτσι ώστε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας ως χώρα. Έχουμε δεσμευθεί ότι θα  πετύχουμε το στόχο αυτό και θεωρούμε ότι είναι εφικτός.

Το προσχέδιο για τον Προϋπολογισμό του 2020 πρέπει να κατατεθεί την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Δεν θα ήταν σωστό, από ελληνικής πλευράς, ούτε από πλευράς διαδικασιών, να πούμε, πριν δείξουμε απτά δείγματα γραφής, ότι μειώνουμε τον στόχο μονομερώς το 2020. Ο στόχος θα επιτευχθεί με σχέδιο. Υλοποιείς το σχέδιο, ανακτάς αξιοπιστία, έρχεσαι μετά -και αυτό το μετά είναι μέσα στο 2020- να αποφασίσεις μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Έχουμε, ήδη, θέσει το ζήτημα και με την επιστολή του κ. Σταϊκούρα, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και στις διμερείς και διεθνείς επαφές που κάνει ο Πρόεδρος και Πρωθυπουργός, αναπτύσσοντας το χρονοδιάγραμμα που σας είπα.

Για το 2019 η τελευταία έκθεση της Κομισιόν, λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές, έβλεπε κενό περίπου μια μονάδα του Α.Ε.Π., ας πούμε χονδρικά κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούσε το κενό στο 0,6% του Α.Ε.Π.. Εμείς εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει κανένα κενό το 2019.

Πιστεύουμε ότι αυτό θα το πετύχουμε και έτσι  θα έχουμε ήδη κάνει ένα μεγάλο άλμα αξιοπιστίας.

Για μειώσεις φόρων

Για το 2020 βασικό ζητούμενο είναι μείωση δαπανών και η μείωση φόρων. Ήδη αναγγείλαμε -το είπε και ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξή του- ότι θα έχουμε την πρώτη μείωση φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%. Και αυτό έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο να το κάνουμε. Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, η πρώτη μείωση αφορά τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή, στο 9%. Τα ζητήματα των επιδομάτων, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η ενίσχυση των παιδιών, αντισταθμίζονται από μειώσεις δαπανών. Ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις με τα Υπουργεία για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Και ένα από τα βασικά ζητήματα είναι οι επισκοπήσεις δαπανών -οι οποίες αποκαλύπτουν από τα κάτω προς τα πάνω, δηλαδή από τα ίδια τα Υπουργεία, πού μπορεί να υπάρξει περικοπή, χωρίς μείωση των δημοσίων υπηρεσιών προς τους πολίτες- αλλά και ο περιορισμός των οροφών των Υπουργείων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα.

Στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι υπάρχει ένα  τεχνητό φούσκωμα του ύψους των δαπανών κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να υποεκτελείται ο Προϋπολογισμός. Εμείς δεν θέλουμε να εμφανίζουμε τρομερά υπερπλεονάσματα από υπερφολόγηση ή από εικονικές δαπάνες -για να ερχόμαστε μετά να μοιράζουμε κομματικά επιδόματα λίγο πριν από τις εκλογές -αλλά να έχουμε έναν ρεαλιστικό Προϋπολογισμό, ο οποίος θα βασίζεται στις βασικές δεσμεύσεις μας.

Για Μάτι

Το βασικό μήνυμα είναι ότι δεν μπορεί σε μια οργανωμένη Πολιτεία, ένα χρόνο μετά από την εθνική τραγωδία στο Μάτι να υπάρχει αυτή η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Κάναμε τρία πράγματα. Το πρώτο ήταν να γίνουν γρήγορα όσα απαιτούνταν, ώστε να έχουν την απαραίτητη θεραπεία οι εγκαυματίες. Το δεύτερο, να γίνει απαλλαγή των πυρόπληκτων απο τον ΕΝΦΙΑ για πέντε χρόνια. Και το τρίτο, να θέσουμε στο Τ.Ε.Ε. μια εκπόνηση ενός σχεδίου, ώστε να αποκατασταθεί το Μάτι και πραγματικά να ξαναζήσει. Χρειάζονταν όμως, να ληφθούν και επείγοντα μέτρα για να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Ένα από αυτά ήταν ο καθαρισμός του οικοπέδου. Ολοκληρώθηκε. Οι ίδιες εταιρείες που στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ανέλαβαν να απομακρύνουν το υλικό αυτό από την περιοχή, αλλά  και τον θρυμματισμό και την αποκομιδή του υλικού που έχει απομείνει. Το θέμα με τον αμίαντο είναι μέσα στις δράσεις αποκατάστασης, που περιλαμβάνονται στο τρίτο σκέλος, με την αξιοποίηση των χρημάτων από το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Υπάρχουν επίσης τρία ακόμη βασικά ζητήματα. Το ένα είναι να δοθεί παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών, των κατασχέσεων και των εξώσεων, που λήγει τέλος Σεπτεμβρίου. Θα δοθεί αναστολή μέχρι 31/07/2020. Το δεύτερο αφορά στην παράταση της προθεσμίας για στεγαστική συνδρομή, η οποία έχει λήξει ήδη και θα παραταθεί μέχρι 31/12/2019. Και το τελευταίο αφορά περιπτώσεις, όπου υπήρχε καταστροφή μιας περίφραξης σε έναν χώρο, χωρίς να υπάρχει καταστροφή της οικίας που ήταν μέσα ή όταν δεν υπήρχε κτίσμα. Αυτό μέχρι τώρα δεν καλυπτόταν. Θα επεκτείνουμε την κάλυψη και σε αυτή την περίπτωση, ώστε να αποκτήσει μια πιο ανθρώπινη όψη η περιοχή, όσο προχωράει ο σχεδιασμός από το Τ.Ε.Ε. για την πλήρη αποκατάσταση. Αυτά είναι τα τρία συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία θα τα δρομολογήσουμε άμεσα. Είναι το μήνυμα του Πρωθυπουργού, ότι το Μάτι θα ξαναζήσει.

Δ.Ε.Η.

Η Δ.Ε.Η. ήταν ίσως η μεγαλύτερη ωρολογιακή βόμβα που άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Μία εταιρεία η οποία είχε περίπου 2 δις κεφαλαιοποίηση το 2014 (εν τη ρύμη του λόγου αναφέρθηκε «πέρυσι τέτοιον καιρό»), ίσως και λίγο παραπάνω, τώρα βρίσκεται περίπου στο 1/7, 1/8 , από αυτή την κεφαλαιοποίηση. Γιατί; Γιατί η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν υιοθέτησε το σχέδιο που υπήρχε πριν, αυτό της «μικρής» Δ.Ε.Η.. Τελικά, κατέληξε σε μία «κουτσή» Δ.Ε.Η. και πηγαίναμε σήμερα σε ένα πλαίσιο «χωρίς Δ.Ε.Η.», γιατί η εταιρεία ήταν στα όρια της χρεοκοπίας. Και -όπως ξέρετε- οι εταιρείες δεν πεθαίνουν από τις προοπτικές, πεθαίνουν όταν δεν έχουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τις βασικές τους υποχρεώσεις.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των αναγκών της Δ.Ε.Η. θα βάλουμε μπροστά το άλογο και όχι το κάρο. Η νέα διοίκηση έχει μια βασική ευθύνη, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο. Να εφαρμόσει ένα σοβαρό πλάνο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, ώστε να σταθεί στα πόδια της, με όσες αναγκαίες προσαρμογές χρειάζονται. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να μην έχουμε σοβαρά προβλήματα με τη Δ.Ε.Η..

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βρει ρευστότητα μια εταιρεία σαν τη Δ.Ε.Η.. Θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές. Αν προτείνει η διοίκηση σε μία εταιρεία αύξηση, είτε είναι τιμολόγιο, είτε είναι κόμιστρο ή οτιδήποτε άλλο -ξέρετε ότι είναι πάρα πολλές φορές που έχει γίνει αυτό- εμείς θα μείνουμε στη δέσμευση του Πρωθυπουργού στις προγραμματικές δηλώσεις και του αρμόδιου Υπουργού, ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια.

Για ασφαλιστικό

Θα ήθελα πραγματικά να δω με μολύβι και χαρτί, πώς χάνει κάποιος την επικουρική του σύνταξη, είτε είναι εργατολόγος αυτός που το λέει είτε είναι οποιοσδήποτε άλλος. Υπάρχει σήμερα η πεποίθηση των νέων ανθρώπων ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη… Αν ο νέος ασφαλισμένος πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να ασφαλίζεται, δεν χρειάζεται να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και προτιμά να δουλεύει μαύρα, είναι λανθασμένη τακτική και δεν θα μας πάει μακριά. Εμείς τι λέμε; Ότι με τον δεύτερο πυλώνα για τους νέους ασφαλισμένους, αυτούς που θα μπουν στην ασφάλιση, μετά την εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού, τι θα γίνει; Κάποιος ο οποίος πλήρωνε  6-7% εισφορά σήμερα, θα έπαιρνε μέση επικουρική σύνταξη, μετά από 40 χρόνια, περίπου 170 με 180 ευρώ. Με το σύστημα που προτείνουμε -που είναι κεφαλαιοποιητικό για τον δεύτερο πυλώνα- θα παίρνει με ένα μέσο μισθό -που είναι περίπου στα 1.200 ευρώ- γύρω στα 500 ευρώ. Εάν νομίζει κάποιος ότι χάνει με αυτό, είμαι εδώ να το συζητήσουμε.

Για το Ελληνικό

Είχαμε πει ότι θα εκδοθούν οι τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Μετά τις αποφάσεις των δύο Συμβουλίων, είναι έτοιμες να εκδοθούν. Και αυτό -με βάση τις προθεσμίες που έχω υπόψη μου, ύστερα από συνεννόηση με την κυρία Μενδώνη και τον κ. Γεωργιάδη- αντιλαμβάνομαι ότι θα γίνει μέχρι την Τετάρτη. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή