Ξεκίνησαν οι διερευνητικές στην Ιταλία

Ξεκίνησαν οι διερευνητικές στην Ιταλία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ενώπιος ενωπίω βρέθηκαν χθες οι επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, και του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι, με στόχο να διερευνήσουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Οι δύο πρώην αντίπαλοι επιχείρησαν να γεφυρώσουν τις προγραμματικές διαφορές τους, να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του (ή της) πρωθυπουργού και στον καταμερισμό των υπουργείων, με στόχο να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τρίτη. Υπ’ αριθμόν ένα αίτημα του Κινήματος 5 Αστέρων είναι να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση με την οποία περιορίζεται ο αριθμός των βουλευτών και γερουσιαστών από 915 σε 600. 

Το σύνθημα «λιγότερες καρέκλες» ήταν ένα από τα κεντρικά προεκλογικά αιτήματα του Κινήματος, ενώ οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και απομένει η τελευταία ψηφοφορία. Προτού προσέλθει στη χθεσινή συνάντηση, ο Τζινγκαρέτι είχε εκφράσει διαφωνίες ως προς τη μεταρρύθμιση αυτή, αντιπροτείνοντας μικρότερες μειώσεις του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών. Τα 5 Αστέρια ζητούν επίσης νόμο για την καταπολέμηση της διαπλοκής, για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και την προστασία των κοινών αγαθών.

Στην πράξη, τα 5 Αστέρια δεν είναι σε θέση να επιμείνουν πολύ στις διεκδικήσεις τους, καθώς είναι ο σχηματισμός που έχει να χάσει τα περισσότερα σε περίπτωση προκήρυξης νέων εκλογών. Αντιθέτως, το Δημοκρατικό Κόμμα προσβλέπει σε βελτίωση της θέσης του και ανάκτηση μερίδας ψηφοφόρων που είχαν διαρρεύσει προς το Κίνημα 5 Αστέρων. Σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών, η πλησιέστερη δυνατή ημερομηνία είναι η 3η Νοεμβρίου. Ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουν γίνει εκλογές στην Ιταλία φθινόπωρο, εξαιτίας του γεγονότος ότι την περίοδο αυτή καταρτίζεται ο προϋπολογισμός. Ως προς τα οικονομικά ζητήματα, τα δύο κόμματα συμφωνούν ότι δεν πρέπει να υλοποιηθούν οι απειλούμενες αυξήσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας, ενώ το Κίνημα 5 Αστέρων δείχνει να συμφωνεί με τον όρο του δημοκρατικού κόμματος για «πιστή συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση», το οποίο μεταφράζεται σε λήξη της περιόδου αμφισβήτησης των επιταγών των Βρυξελλών γύρω από τα δημοσιονομικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή