Σούπερ Λιγκ 1: Σέντρα με σημαντικές αλλαγές και αναταράξεις

Σούπερ Λιγκ 1: Σέντρα με σημαντικές αλλαγές και αναταράξεις

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εστω και μετ’ εμποδίων την τελευταία στιγμή, οι δεκατέσσερις ομάδες της Σούπερ Λιγκ 1 έχουν ήδη πάρει θέση στην αφετηρία του νέου πρωταθλήματος που αρχίζει σήμερα, η καθεμιά με τους δικούς της στόχους και φιλοδοξίες. Παρά τις αρρυθμίες που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες με το θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, η έναρξη της νέας διοργάνωσης αναμένεται να είναι πιο ομαλή σε σχέση με αυτή των προηγούμενων χρόνων, όπου είχαμε από αναβολές των πρώτων αγωνιστικών με το γενικότερο αλαλούμ που επακολούθησε μέχρι άγνοια και αμφιβολίες για το πόσες ομάδες θα παραμείνουν στην κατηγορία στο τέλος του πρωταθλήματος, ενόψει της επικείμενης αναδιάρθρωσης.

Φέτος το πρωτάθλημα ξεκινάει στην ώρα του και με καθαρό ορίζοντα ως προς τα επόμενα βήματα, με μόνο «αγκάθι» τη διελκυστίνδα μεταξύ της ΕΡΤ και των πέντε ομάδων που είχαν μαζί της συμβόλαια από την περασμένη περίοδο. Η επιμονή του ραδιοτηλεοπτικού φορέα να μειώσει το ύψος των συμβολαίων έφερε τριβές και μια αβεβαιότητα μέχρι την τελευταία στιγμή για το αν και από ποιο κανάλι θα καλυφθούν τηλεοπτικά οι αγώνες Λαμία – Παναθηναϊκός, Αρης – ΟΦΗ και Ατρόμητος – Λάρισα (θα μεταδοθούν τελικά από την ΕΡΤ). Υστερα απ’ αυτό το αλαλούμ, ο Αρης συμφώνησε με τη NOVA και αποχωρεί από την ΕΡΤ. Στο τηλεοπτικό πεδίο, αξιοσημείωτη είναι και η απόφαση του ΠΑΟΚ να διαθέτει τα εντός έδρας παιχνίδια του με το σύστημα «πλήρωσε για να δεις», μέσω του PAOK TV, έναντι 5 ευρώ για κάθε αγώνα ξεχωριστά.

Η τηλεοπτική κάλυψη είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη λειτουργία του VAR, που από φέτος μπαίνει στη ζωή της Σούπερ Λιγκ 1 με στόχο να μειώσει τα προβλήματα λόγω των (εξόφθαλμων συχνά) διαιτητικών σφαλμάτων που έχουν πλήξει την αξιοπιστία του πρωταθλήματος και είναι από τους βασικούς λόγους της απομάκρυνσης του κόσμου από τα γήπεδα. Μετά μια σημαντική επένδυση που κάλυψε οικονομικά η πολιτεία και πολλές δοκιμές σε όλα τα γήπεδα της Σούπερ Λιγκ 1, το σύστημα είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για να βοηθάει τους διαιτητές να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις σε καθοριστικές στιγμές του αγώνα. Δεν είναι πανάκεια και δεν πρόκειται φυσικά να λύσει όλα τα προβλήματα, θα βοηθήσει όμως να περιοριστούν τα λάθη ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του πρωταθλήματος στα μάτια των φιλάθλων.

Μετά την αναδιάρθρωση, θα έχουμε πλέον πρωτάθλημα 14 και όχι 16 ομάδων, με σύστημα πλέι οφ και πλέι άουτ. Τα πλέι οφ θα γίνουν μεταξύ των έξι πρώτων ομάδων στη βαθμολογία και θα αναδείξουν τον πρωταθλητή.

Αλλη διαφορά είναι ότι οι ομάδες θα μεταφέρουν τη βαθμολογία τους, με ό,τι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα συνεπάγεται αυτό. Η βαθμολογία μεταφέρεται και στα πλέι άουτ, στα οποία θα μετέχουν οι ομάδες από την 9η έως τη 14η θέση.

Η τελευταία ομάδα αυτού του μίνι πρωταθλήματος θα υποβιβάζεται και η προτελευταία (13η της τελικής κατάταξης) θα δίνει αγώνες μπαράζ με τη 2η της Σούπερ Λιγκ 2, με έπαθλο μια θέση στη μεγάλη κατηγορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή