ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται διαρκώς οι καθημερινές συναλλαγές με ευρώ στη Βενεζουέλα

Η χρήση του ευρώ ενισχύεται και σε άλλες χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ, όπως η Ρωσία και το Ιράν. Μάλιστα, η ρωσική Rosneft ενημέρωσε επισήμως τους πελάτες της πως οι επόμενες παραγγελίες θα πληρώνονται σε ευρώ και όχι σε δολάρια.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας αρχίζουν να χρησιμοποιούν το ευρώ όλο και πιο πολύ στις καθημερινές συναλλαγές τους, καθώς το εγχώριο νόμισμα είναι παγιδευμένο στη δίνη του υπερπληθωρισμού και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο. Αν και το δολάριο παραμένει το επικρατέστερο ξένο νόμισμα που χρησιμοποιούν οι πολίτες για να καλύψουν βασικές ανάγκες, το ευρώ εμφανίζεται συχνότερα, ιδιαίτερα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Οι έμποροι τιμολογούν πια τα προϊόντα τους σε δολάρια και ευρώ.

Σε αυτό έχει συντελέσει η επιβολή σειράς κυρώσεων στον πετρελαϊκό κλάδο της Βενεζουέλας από τις ΗΠΑ, με την Ουάσιγκτον να μην αναγνωρίζει το καθεστώς Μαδούρο ως τη νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας μαζί με άλλες 50 χώρες. Ως εκ τούτου, ο Μαδούρο ζητάει την πληρωμή του πετρελαίου σε ευρώ, κάτι που προτιμούν και οι εταιρείες που αγοράζουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα. Εάν πληρώσουν σε δολάρια, η συναλλαγή μπορεί να εντοπιστεί από τις αμερικανικές αρχές.

Από τον πετρελαϊκό κλάδο, και ειδικότερα την κρατική PDVSA, προέρχεται η μερίδα του λέοντος των κρατικών εσόδων της Βενεζουέλας. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, η PDVSA πώλησε τουλάχιστον δύο φορές πετρέλαιο στο εξωτερικό και εισέπραξε το αντίτιμο σε ευρώ και ειδικότερα σε μετρητά. Εναλλακτικούς τρόπους πληρωμών αναζητούν, επίσης, οι πετρελαϊκές εταιρείες στη Ρωσία και το Ιράν, εις βάρος των οποίων  έχουν επίσης επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Μάλιστα, η ρωσική Rosneft ενημέρωσε επίσημα τους πελάτες της πως οι επόμενες παραγγελίες θα πληρώνονται σε ευρώ και όχι σε δολάρια.

Ευρώ χρησιμοποιούν και άλλοι δημόσιοι φορείς στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα πάλι με πηγές του Reuters, το Ινστιτούτο Κοινωνικής Πρόνοιας της Βενεζουέλας –που παρέχει φάρμακα στο δημόσιο σύστημα υγείας– πλήρωσε έναν προμηθευτή εμβολίων με ευρώ. Αν και αυτό δεν είναι παράνομο, η αντιπολίτευση, που βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με το καθεστώς Μαδούρο, έχει εκφράσει τον προβληματισμό για τη εκτεταμένη χρήση ευρώ σε μετρητά, διότι μπορεί έτσι να χρησιμεύει στη χρηματοδότηση παράνομων ενεργειών. Εάν οι συναλλαγές αυτές πραγματοποιούνταν ηλεκτρονικά, τότε θα μπορούσαν να εντοπιστούν. Ο Κάρλος Παπαρόνι, μέλος της αντιπολίτευσης, δήλωσε στο Reuters πως έχει εντοπιστεί η μεταφορά ευρώ σε μετρητά με ιδιωτικά αεροπλάνα. Μια άλλη πηγή του Reuters από τον πετρελαϊκό κλάδο της Βενεζουέλας δήλωσε πως η πρακτική πληρωμών με ευρώ περιορίζεται στην παραγωγή της PDVSA και δεν αφορά τις κοινοπραξίες με την αμερικανική Chevron και την China National Petroleum Corp.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ