Αύξηση της φορολογίας κρέατος συζητεί η Γερμανία

Αύξηση της φορολογίας κρέατος συζητεί η Γερμανία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση της φορολόγησης στο κρέας, για να γίνει πιο βιώσιμη η κτηνοτροφία, συζητείται όλο και περισσότερο στη Γερμανία. Περιβαλλοντολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις εκπομπές μεθανίου, που είναι επιζήμιες για το περιβάλλον, αλλά και τις τεράστιες εκτάσεις γης που απαιτούνται για την παραγωγή ζωοτροφών. Συν τοις άλλοις, η κατανάλωση κρέατος παραμένει υψηλή στον ανεπτυγμένο κόσμο και αυξάνεται στον αναπτυσσόμενο, με την επέκταση της μεσαίας τάξης στην Κίνα και στην Ινδία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, κάθε Γερμανός καταναλώνει κατά μέσον όρο περίπου 60 κιλά κρέας τον χρόνο. Αφενός, περιβαλλοντολόγοι θεωρούν πως είναι υπερβολική η ποσότητα αυτή. Αφετέρου, η μεγάλη κατανάλωση κρέατος θεωρείται επιβλαβής και για την ανθρώπινη υγεία. Το Γερμανικό Ιδρυμα Διατροφής συμβουλεύει να μην καταναλώνονται ετησίως περισσότερα από 31 κιλά κρέας ανά άτομο. Φιλοζωικές οργανώσεις τονίζουν, επίσης, πως οι χαμηλές τιμές ευνοούν την υπέρμετρη κατανάλωση. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το κοτόπουλο στη Γερμανία κοστίζει 1,90 ευρώ το κιλό και το χοιρινό 5,41 ευρώ το κιλό.

Ωστόσο, η πρόταση αύξηση του ΦΠΑ από το 7% στο 19% έχει προκαλέσει διαμάχη στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας και έντονο δημόσιο διάλογο.

Την πρόταση αύξησης του ΦΠΑ στο κρέας στηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και μεμονωμένοι πολιτικοί. Ουσιαστικά συζητείται να μην εξαιρεθεί μόνον το κρέας αλλά και προϊόντα όπως γάλα και αυγά από το καθεστώς του μειωμένου συντελεστή 7% και να υπαχθούν στον κανονικό ΦΠΑ που φθάνει το 19%. Η αύξηση του κόστους σε αυτήν την ομάδα τροφίμων μπορεί να αντισταθμιστεί από αντίστοιχη μείωση του φορολογικού συντελεστή σε φρούτα και λαχανικά, λένε οι υποστηρικτές της πρότασης. Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κλέκνερ επιδοκιμάζει τη συζήτηση αυτή, διότι «αναδεικνύει ότι η προστασία των ζώων δεν μπορεί να έχει μηδενικό κόστος». Από την άλλη πλευρά, κορυφαίοι πολιτικοί των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων, καθώς και αγρότες και οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών, απορρίπτουν την πρόταση αύξησης του ΦΠΑ.

Την πλήρη αντίθεσή του εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του CDU για θέματα προϋπολογισμού Εκχαρντ, ενώ ο διευθυντής της Κ.Ο. του SPD Σνάιντερ επισημαίνει σε σημερινή του συνέντευξη ότι «δεν θέλουμε αύξηση του ΦΠΑ, πόσο μάλλον για τρόφιμα». Αντίθετος και ο αρχηγός των Πρασίνων Χάμπεκ, που τονίζει ότι η μεμονωμένη αλλαγή φορολογικών συντελεστών δεν έχει νόημα εάν δεν αποκτήσει όλο το φορολογικό σύστημα ένα περιβαλλοντικο-οικολογικό πρόσημο.

Πιο ανοικτοί στην πρόταση εμφανίζονται μεμονωμένοι βουλευτές των κομμάτων. Ο ειδικός του CDU σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης Στέγκεμαν εκτιμά ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο κρέας ενδέχεται να είναι «εποικοδομητική πρόταση», εφόσον όμως «τα πρόσθετα έσοδα διατεθούν στην καλύτερη μεταχείριση των ζώων και στην οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων ώστε να προχωρήσουν στις δέουσες αλλαγές». Υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ στο κρέας είναι, επίσης, ο βουλευτής των Πρασίνων Οστεντορφ, που υπογραμμίζει όμως τα χρήματα θα πρέπει να διατεθούν στοχευμένα για την καλύτερη μεταχείριση των ζώων. Η Ομοσπονδία Προστασίας των Ζώων αντιπροτείνει έναν ειδικό «φόρο κρέατος» που θα προορίζεται αποκλειστικά και μόνον για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων. Κατά της αύξησης του ΦΠΑ τάσσεται, επίσης, ο Σύνδεσμος Αγροτών διότι, όπως ισχυρίζεται, τα έσοδα δεν θα καταλήξουν στους κτηνοτρόφουςμ που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή