Η Αθήνα που αλλάζει χέρια…  

Η Αθήνα που αλλάζει χέρια…  

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Δήμος της Αθήνας, ο πρώτος δήμος της χώρας, παρόλο που σε αριθμούς, κυρίως κατοίκων, η σημασία του δεν αναδεικνύεται, αποτελεί τον φάρο της Ελλάδας. Είναι ο φάρος που δείχνει τον δρόμο στη χώρα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων.

Η Αθήνα βίωσε δυστυχώς με ένταση την κοινωνική κρίση, την προσφυγική και οικονομική, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα χρόνων. Για τους Αθηναίους πολίτες όμως, που ζουν και δημιουργούν στην πρωτεύουσα, αλλά και τους επισκέπτες, που έρχονται, όλο και σε μεγαλύτερους αριθμούς, για να κάνουν τις δουλειές τους, να τη γνωρίσουν, κυρίως την ιστορία της και τον πολιτισμό της, ασφαλώς τον αρχαίο, αλλά πλέον και τον σύγχρονο, παραμένει ελκυστικότατος προορισμός.

Συχνά, η κρίση είναι ευκαιρία να ανοίξουμε άλλους δρόμους. Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης το είδε αυτό γρήγορα. Ανοίξαμε, εμείς που ήμασταν εκεί, λοιπόν τα μάτια και τα αυτιά μας σε ό,τι καλύτερο μπορούσε να μας προσφέρει η διεθνής κοινότητα. Κατά γενική ομολογία η Αθήνα κατέκτησε τη θέση του ισότιμου συνομιλητή στην Ε.Ε., σε εποχές που συζητιόταν η έξοδος της χώρας από το ευρώ. Αφουγκραστήκαμε την κοινωνία των πολιτών και της ανοίξαμε τις πόρτες μας για να δουλέψουμε μαζί, χωρίς προκαταλήψεις, και πετύχαμε να γίνουμε αξιόπιστοι εταίροι με νέους δημιουργικούς πολίτες, οργανώσεις πολιτών, πανεπιστήμια, τον ιδιωτικό τομέα και μεγάλες και μικρές διεθνείς οργανώσεις. Οργανωθήκαμε μαζί με άλλες πόλεις σε δίκτυα εθνικά και διεθνή για να προωθήσουμε από κοινού λύσεις. Γι’ αυτό η Αθήνα αναγνωρίστηκε ως η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα καινοτομίας, για τον τρόπο που δούλεψε. Είμαστε κάτι περισσότερο από περήφανοι γι’ αυτή την αναγνώριση, γιατί δείχνει ότι η Αθήνα δεν πρέπει να φοβάται τις κρίσεις. Η ευρωπαϊκή αναγνώριση απηχεί παράλληλα και την ανάγκη της Ευρώπης για καλές πρακτικές, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα. Παραδείγματος χάριν, σε σχέση με την αποτελεσματική εμπλοκή των πολιτών, των ντόπιων και διεθνών οργανώσεων στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, που ήρθε και θα μείνει στην Ευρώπη, αλλά και της κλιματικής αλλαγής, που απαιτεί αλλαγή του μοντέλου διαβίωσης συνολικά. Εχει ήδη κερδηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίας υπευθυνότητας με τους εταίρους μας, με τα δίκτυα άλλων πόλεων, και αυτό πρέπει να διατηρηθεί.

Η Αθήνα όμως παραμένει μια πόλη με πολλά δυσεπίλυτα προβλήματα, τα περισσότερα απορρέουν από τον παράλογο κατακερματισμό αρμοδιοτήτων. Οταν ούτε η οδός Αθηνάς, που διέρχεται μπροστά από το δημαρχιακό μέγαρο, δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων, προφανώς απαιτείται μια άλλου είδους διακυβέρνηση της πρωτεύουσας. Πάγια θέση του τέως και σύντομα πρώην δημάρχου, που δυστυχώς δεν εισακούστηκε, ήταν η θέσπιση μητροπολιτικής διακυβέρνησης, βάσει της οποίας θα προβλέπεται η συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων με γνώμονα την επίλυση των ζητημάτων και όχι την περιγραφή του προβλήματος, όπως είθισται να συμβαίνει. Αντί αυτού θεσπίστηκε ο Κλεισθένης! Σήμερα, η πολιτική συγκυρία ευνοεί τη συνεργασία και γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση,

Πρέπει όμως να είμαστε περήφανοι που ο Δήμος Αθηναίων πλέον δεν παραδίδεται με άδεια ταμεία, με χρέη, με διαλυμένο το σύστημα διοίκησης. Αντίθετα, παραδίδεται ένας δήμος με διασφαλισμένους πόρους απο το τρέχον ΕΣΠΑ και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, ενώ έχουν μπει τα θεμέλια για το αύριο μιας σύγχρονης πρωτεύουσας ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Λοιπόν ναι, τώρα γίνονται σημαντικά έργα και ολοκληρώνονται πολύ σημαντικοί διαγωνισμοί, ενώ παραδίδεται ένα αξιόλογο μελετητικό έργο για την κατασκευή σύνθετων τεχνικών υποδομών στη πόλη. Ολοκληρώνεται, παραδείγματος χάριν, η πιλοτική παρέμβαση στο εμπορικό τρίγωνο, ξεκινούν τα έργα στον Λυκαβηττό, ενώ έχουν μπει τα θεμέλια για μια μεγαλόπνοη παρέμβαση στον λόφο, έργο που θα αλλάξει τη ζωή της πόλης, ξεκινούν τα έργα για την αναβάθμιση του Εθνικού Κήπου, ολοκληρώνεται τέλος και η παρέμβαση στην Πλατεία Ομονοίας.  

Η αξιέπαινη συνεργασία παράδοσης παραλαβής το τελευταίο τρίμηνο, μεταξύ της απερχόμενης και της νέας δημοτικής αρχής, δίνει μόνο ελπίδα ότι η Αθήνα θα γνωρίσει μέρες ευτυχείς. Στην Αθήνα μας αξίζει να μη σταματήσει τίποτα λόγω αλλαγής πολιτικής διοίκησης. Η Αθήνα μας αξίζει να δώσει το παράδειγμα στη χώρα, να γίνει ο φάρος όπου το κράτος θα δείξει ότι μπορεί να έχει συνέχεια!  

* Η κ. Μαρία Λογοθέτη είναι πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), διευθύντρια του γραφείου του τέως δημάρχου Αθηναίων, Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής Σύμβουλος ε.τ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή