Τι πραγματικά συμβαίνει με τις φωτιές

Τι πραγματικά συμβαίνει με τις φωτιές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες εστίες φωτιάς καίνε το δάσος του Αμαζονίου, εκτοξεύοντας πυκνό νέφος καπνού και ανησυχητικές ποσότητες άνθρακα στη γήινη ατμόσφαιρα, σύμφωνα με άρθρο του Guardian.

Παρότι το φαινόμενο αυτό σημειώνεται κάθε χρόνο, κάποιες περιοχές έχουν υποφέρει περισσότερο από άλλες. Στην πολιτεία της Αμαζόνας, που επλήγη σφοδρά φέτος, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν αυξημένη κατά 700% σε σχέση με το 2004. Σε άλλες πολιτείες της Βραζιλίας, ο όγκος τέφρας και άλλων σωματιδίων τον Αύγουστο σημείωσε ρεκόρ.

Οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται στην ανθρώπινη γεωργική δραστηριότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μικροί αγρότες αποψιλώνουν εδάφη ή εκκαθαρίζουν το τροπικό δάσος για να φυτέψουν. Καταπατητές γαιών ευθύνονται και αυτοί για τις φωτιές, καταστρέφοντας τα αιωνόβια δέντρα για να αυξήσουν την αξία της γης που καταπατούν. Σε αντίθεση με τις τεράστιες πυρκαγιές σε Σιβηρία και Αλάσκα, οι φωτιές του Αμαζονίου δεν προκλήθηκαν από φυσικούς εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι οι κεραυνοί.

Αντίθετα με όσα ισχυρίζονται ορισμένα ΜΜΕ, το δάσος του Αμαζονίου δεν φλέγεται όλο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν διασπείρει παραπληροφόρηση με τη χρήση εντυπωσιακών φωτογραφιών από πυρκαγιές παλαιότερων ετών. Αυτή την εβδομάδα, η Κολομβία αντιμετωπίζει περισσότερες μεγάλες πυρκαγιές από ό,τι η Βραζιλία.

Παρ’ όλα αυτά, ο πλανήτης πρέπει να ανησυχεί για τις εξελίξεις στα μέτωπα της φωτιάς του Αμαζονίου. Οι φωτιές καταστρέφουν τη μεγαλύτερη πηγή οξυγόνου στον πλανήτη και το σημαντικότερο καταφύγιο βιοποικιλότητας στον κόσμο, ενισχύοντας παράλληλα την επικίνδυνη τάση αποψίλωσης των δασών για γεωργική εκμετάλλευση. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο Αμαζόνιος βρίσκεται «στην κόψη του ξυραφιού» και κινδυνεύει να μετατραπεί σε ξηρή σαβάνα. Τη στιγμή που ο πλανήτης απαιτεί δισεκατομμύρια νέα δέντρα για να απορροφήσει το διοξείδιο του άνθρακα και να σταθεροποιήσει το κλίμα του, η Γη χάνει το μεγαλύτερο τροπικό δάσος της.

Τον περασμένο Ιούλιο, η αποψίλωση του τροπικού δάσους της Βραζιλίας έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα δορυφορικών παρατηρήσεων, η αποψίλωση του δάσους καταστρέφει πέντε γήπεδα ποδοσφαίρου το λεπτό. Μέσα σε μόλις έναν μήνα, 2.254 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους χάθηκαν οριστικά, αύξηση της τάξεως του 278% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2018. Ο πρόεδρος Μπολσονάρο δυσχέρανε σημαντικά την κατάσταση προωθώντας το «άνοιγμα» του Αμαζονίου στην εξόρυξη μεταλλευμάτων, στη γεωργική ανάπτυξη και στην υλοτομία, επιτιθέμενος μάλιστα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις οποίες κατηγορεί –χωρίς στοιχεία– για τις πυρκαγιές που καταστρέφουν το δάσος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή