Οι κίνδυνοι του κινητού

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουμε συνηθίσει να μοιραζόμαστε προσωπικές πληροφορίες, όπως τον αριθμό του τηλεφώνου μας, χωρίς δεύτερη σκέψη. Αξίζει, όμως, η πρακτική αυτή τους κινδύνους που εγκυμονεί; Ο αριθμός τηλεφώνου μας μάς ταυτοποιεί περισσότερο από το πλήρες ονοματεπώνυμό μας.

Πρόσφατα ζήτησα από την εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας Fyde να χρησιμοποιήσει τον αριθμό μου για να αναδείξει τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί η αποκάλυψή του. Ο Εμρέ Τεζίσκι, ερευνητής θεμάτων ασφαλείας στη Fyde, ανέλαβε το καθήκον με χαρά. Εισήγαγε τον αριθμό μου στο αρχείο δημοσίων εγγράφων και εύκολα δημιούργησε έναν πλήρη φάκελο για το πρόσωπό μου, όπου περιλαμβάνονταν στοιχεία όπως το όνομά μου, η ημερομηνία γέννησης, η διεύθυνση, οι φόροι ακίνητης περιουσίας που καταβάλλω, αλλά και τα ονόματα των μελών της οικογενείας μου. Θεωρητικά, αν ήταν κακόβουλος ο ερευνητής, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία που συγκέντρωσε για να απαντήσει στις ερωτήσεις ασφαλείας και να μπει στους διαδικτυακούς λογαριασμούς μου. 

Οι ερευνητές χρειάστηκαν μία ώρα με τον αριθμό του κινητού μου για να αποκαλύψουν ολόκληρη τη ζωή μου. Απλώς τον εισήγαγαν στις Λευκές Σελίδες Premium (του τηλεφωνικού καταλόγου), μια διαδικτυακή βάση δεδομένων που χρεώνει 5 δολάρια για να παράσχει πρόσβαση σε όλα τα δημόσια αρχεία. Στη συνέχεια, έκαναν ενδελεχή αναζήτηση στο Διαδίκτυο και ακολούθησαν το μονοπάτι των δεδομένων, προκειμένου να ανακαλύψουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες. Μέσα σε αυτή την ώρα ανακάλυψαν τη διεύθυνση του σπιτιού μου, την έκτασή του, την αξία του και τους φόρους που πληρώνω για αυτό. Επίσης, διευθύνσεις όπου κατοικούσα κατά την περασμένη δεκαετία, το πλήρες όνομα των γονέων μου, της αδελφής μου και της θείας μου. Τους παλιούς τηλεφωνικούς μου αριθμούς, όπως και αυτόν του σταθερού στο πατρικό μου, αλλά και πληροφορίες για τα περιουσιακά στοιχεία που κάποτε κατείχα, συν το λευκό ποινικό μητρώο μου. 

Ενας χάκερ θα μπορούσε να αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης των λογαριασμών μου απαντώντας στις ερωτήσεις ασφαλείας, όπως «ποιο είναι το πατρικό όνομα της μητέρας σας;» και «σε ποια διεύθυνση κατοικούσατε;». Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις προσωπικές πληροφορίες που συνδέονται με τον αριθμό του κινητού προκειμένου να αποκτήσει μια νέα κάρτα Sim, κλειδώνοντάς με εκτός κινητού. Εχοντας τον έλεγχο του κινητού, θα μπορούσε να εισβάλει στους λογαριασμούς μου, εφόσον είχαν μηχανισμούς αποστολής κωδικών ασφαλείας με γραπτό μήνυμα, όταν θα έμπαινα σε κάποιον διαδικτυακό λογαριασμό. Ενας απατεώνας, χρησιμοποιώντας το ελεγχόμενο από αυτόν αριθμό του κινητού μου, θα μπορούσε να παραπλανήσει μέλη της οικογένειάς μου, ώστε να του αποκαλύψουν κωδικούς πρόσβασης ή να στείλουν χρήματα. Και βέβαια, έχοντας γνώση του τηλεφωνικού αριθμού μου, θα μπορούσε να καλέσει τον τηλεφωνητή και να παραβιάσει τις δικλίδες ασφαλείας, ακούγοντας τα μηνύματά μου. 

Σε κάποιες περιπτώσεις βεβαίως είναι θεμιτό να αποκαλύπτετε τον τηλεφωνικό σας αριθμό, όπως για παράδειγμα στις συναλλαγές σας με τις τράπεζες. Σε ποιες εταιρείες, όμως, θα πρέπει να τον εμπιστευθείτε; Δυστυχώς, δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο ερώτημα. Μια λύση θα ήταν να αποκτήσετε και έναν δεύτερο αριθμό, τον οποίο θα χρησιμοποιείτε με άτομα και εταιρείες που δεν εμπιστεύεστε. Τέλος, αν έχετε κάρτες που γράφουν τον αριθμό του κινητού σας, σκίστε τες και φτιάξτε άλλες, που να περιέχουν μόνο το τηλέφωνο του γραφείου σας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή