Γρήγορες νίκες μετ’ εμποδίων

Γρήγορες νίκες μετ’ εμποδίων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με όποιον υπουργό ή υφυπουργό μιλήσεις, σου λέει ότι η κυβέρνηση έχει ανάγκη από γρήγορες νίκες και πως «ο πρωθυπουργός ζήτησε γρήγορες νίκες». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η κοινωνία έχει ανάγκη να  δει προβλήματα να λύνονται, όπως αυτά που έχουν σχέση π.χ. με την ψηφιακή διακυβέρνηση ή επεξεργασμένες από πριν νομοθετικές πρωτοβουλίες (π.χ. το ν/σ για το επιτελικό κράτος), λύσεις, δηλαδή, που μπορούν να προσφέρουν γρήγορες νίκες προς όφελος όλων.

Αλλα όμως προβλήματα, ιδιαίτερα εκείνα που συνδέονται με τη νοοτροπία, δεν μπορούν να λυθούν από τη μια μέρα στην άλλη (π.χ. εφαρμογή αντικαπνιστικού νόμου). Υστερα από μια αρχική αμφιταλάντευση, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του αντιλήφθηκαν ότι, παρά τις πρoθέσεις τους, δεν μπορούν να υλοποιήσουν από τη μια μέρα στην άλλη, χωρίς επαρκή μηχανισμό ελέγχου και επιβολής κυρώσεων αλλά και δίχως συνεργασία με τους δήμους, πιστά τα μέτρα. Μπορεί να εκδοθεί μια εγκύκλιος και στη συνέχεια η διαφαινόμενη «γρήγορη νίκη» να αποδειχθεί «γρήγορη ήττα».

Φυσικά οι συμπεριφορές αλλάζουν και με ποινές, και είναι βαθιά νυχτωμένοι όσοι νομίζουν ότι η καταστολή δεν αλλάζει κακά «θέσφατα».

Αν σε κάτι διαφέρει η νυν κυβέρνηση από την προηγούμενη, είναι ότι τα μέλη της αντιλαμβάνονται τα κίνητρα –και τα οικονομικά– της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Οταν επιστρέψουν όλοι οι Αθηναίοι από τις διακοπές τους στις αρχές Σεπτεμβρίου, μαζί με τα σχολικά πούλμαν, τα τουριστικά λεωφορεία θα προκαλέσουν πάλι ασφυξία μπροστά στο Ολυμπιακό Στάδιο, στην αρχή του πεζόδρομου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στο Σύνταγμα.

Η συμπαθής τάξη των ιδιοκτητών τους καταλαμβάνει δωρεάν δημόσιο χώρο χωρίς να πληρώνει σεντ. Το πρόβλημα μοιάζει άλυτο επί δεκαετίες. Δεν θα έπρεπε να στοιχίζει ο δημόσιος χώρος που καταλαμβάνουν; Γιατί πρέπει να πληρώνουμε όλοι τρόπον τινά, κυρίως οι χρήστες μέσων μαζικής μεταφοράς, τους ιδιοκτήτες των πούλμαν;

Ας σημειωθεί επιπροσθέτως ότι π.χ. όταν περνούν κάθε 16 λεπτά οι συρμοί του μετρό όπως συμβαίνει τον Αύγουστο, η μετακίνηση με τα ΜΜΜ δεν γίνεται χωρίς προβλήματα. Θα μπορούσε η διοίκηση του μετρό να φροντίσει οι εργαζόμενοι να μη φεύγουν «όλοι μαζί» διακοπές τον Αύγουστο σε μια τουριστική πόλη. Και αυτό προσφέρεται για μια «γρήγορη νίκη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή