Τα τέσσερα βήματα για νέα εποχή στο Πάρκο Τρίτση

Τα τέσσερα βήματα για νέα εποχή στο Πάρκο Τρίτση

4' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μόνο το κτήμα Τατοΐου με τη βαρύνουσα ιστορική φόρτιση. Η νέα κυβέρνηση «βάζει μπρος» την αξιοποίηση ακόμα ενός σημαντικού χώρου εντός αστικού ιστού στα δυτικά προάστια. Το Πάρκο Τρίτση, με το πλούσιο περιβαλλοντικό υπόβαθρο, ακολουθεί διαρκώς φθίνουσα πορεία, παρουσιάζοντας πλήρη εγκατάλειψη.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τη ρητορική για αναβάθμιση των δυτικών προαστίων και τα σχετικά ρεπορτάζ που περιέγραφαν τη δραματική κατάσταση του πάρκου, δεν προχώρησε στην αξιοποίησή του, βάζοντας ακόμα έναν κρίκο στην εγκατάλειψη που είχε ξεκινήσει ήδη πριν από το 2015.

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το μεγαλύτερο πάρκο των Βαλκανίων είναι αποκαρδιωτική. Η διαρκής μείωση της χρηματοδότησης, η παντελής έλλειψη προσωπικού για τη στοιχειώδη φύλαξη, τη συντήρηση, αλλά και την καθαριότητα του πάρκου, σε συνδυασμό με το θολό τοπίο στη «διοίκησή» του, οδήγησαν στη σημερινή εικόνα.

Μεγάλο μέρος των υποδομών του έχει φθαρεί ή καταστραφεί, υπάρχουν νεκρά ψάρια και δυσοσμία στα κανάλια, ενώ συλλογικότητες έχουν κάνει κατάληψη σε χώρους. Παράλληλα, υπάρχουν ανεξόφλητα χρέη προς την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ, λόγω της περίπλοκης κατάστασης στο καθεστώς διοίκησης. Η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, που έκανε λόγο για μη «ανεκτή κατάσταση», δημιουργεί έπειτα από καιρό την πρώτη αχτίδα αισιοδοξίας για το Πάρκο Τρίτση.

Τα τέσσερα βήματα για νέα εποχή στο Πάρκο Τρίτση-1

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Πάρκο Τρίτση, το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, είναι αποκαρδιωτική. INTIME NEWS

Οι κινήσεις

Η αξιοποίηση του Πάρκου Τρίτση και η αξιοπρεπής «παράδοσή» του στο κοινό περνούν αρχικά μέσα από τέσσερα βασικά βήματα: πρώτον, να λυθεί η διοικητική ανεπάρκεια. Το πάρκο το διαχειρίζεται από το 2006 ένας φορέας διαχείρισης που, σύμφωνα με το καταστατικό του, αναπτύσσει κάθε πρόσφορη, νόμιμη δραστηριότητα που έχει να κάνει με το πάρκο. Στον φορέα όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλος ορίζει τον πρόεδρο και άλλος το διοικητικό συμβούλιο, κάνοντας ακόμα πιο περίπλοκη την κατάσταση, ενώ στη διαχείριση εμπλέκεται τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και ο Δήμος Ιλίου, καθώς το πάρκο βρίσκεται εντός των ορίων του. Βασικό μέλημα του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη είναι να λυθεί το διοικητικό καθεστώς. Για αυτό τον λόγο επίκεινται επαφές με τον νέο Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, αλλά και με τον δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο. Σκοπός, να γίνει ξεκάθαρο το πλαίσιο διαχείρισης ώστε να μη μετατίθεται από εδώ και στο εξής το «μπαλάκι» των ευθυνών. Το δεύτερο βήμα, που πρέπει να γίνει άμεσα, αφορά τη λύση της ύδρευσης του πάρκου. Το φαινόμενο των νεκρών ψαριών και της δυσοσμίας από το λιγοστό νερό που έχει μαζευτεί στα κανάλια οφείλεται στην έλλειψη νερού. Η κοίτη του ρέματος της Εσχατιάς, που έχει εγκιβωτιστεί, δεν μπορεί να τροφοδοτήσει το πάρκο με νερό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ηδη από το 2013, ο Δήμος Ιλίου είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την υδροδότηση του πάρκου, σημειώνοντας πως η καταστροφή είναι ορατή, καθώς «οι λίμνες θα μετατραπούν σε έλη, με τις γνωστές δυσάρεστες συνέπειές τους –όπως την ανάπτυξη κουνουπιών, τις αναθυμιάσεις από την αποσύνθεση διαφόρων οργανικών ουσιών– θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής». Η τροφοδοσία του πάρκου από την ΕΥΔΑΠ μπορεί να γίνει εκ νέου, αφού λυθεί πρώτα το διοικητικό καθεστώς και πληρωθούν οι λογαριασμοί, κάτι που βεβαίως απαιτεί πόρους. Οι πόροι είναι σε άμεση συνάρτηση με το τρίτο βήμα που πρέπει να γίνει και αφορά τη χρήση του πάρκου. Ο χαρακτηρισμός του επί παραδείγματι ως πάρκου αναψυχής ή ήπιας ψυχαγωγίας θα ορίσει και τις χρήσεις και κατ’ επέκταση και τον τρόπο που θα μπορέσει να έχει έσοδα, καθώς μέχρι αυτή την ώρα η εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ασαφής, αφού έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να μισθώνονται χώροι χωρίς να αποδίδονται τελικά τα ενοίκια στον οργανισμό. Η ανάπτυξη ήπιων εμπορικών δραστηριοτήτων όπως είναι κάποια αναψυκτήρια, υπαίθριες αγορές, χώροι εστίασης ή χώροι αναψυχής για παιδιά μπορούν να δώσουν τη λύση. Ο τέταρτος άξονας έχει να κάνει με την ασφάλεια, με τον σχεδιασμό να μην περιλαμβάνει μόνο την τυπική φύλαξη, αλλά και την ενίσχυση του φωτισμού που θα λειτουργεί αποτρεπτικά σε παραβατικές συμπεριφορές.

Τα τέσσερα βήματα για νέα εποχή στο Πάρκο Τρίτση-2

INTIME NEWS

Ιστορικοί και περιβαλλοντικοί θησαυροί

Το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» δεν είναι μόνο ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου της Αττικής. Το έκτασης 1.200 στρεμμάτων πάρκο αποτελεί διαμάντι φυσικού κάλλους, με έξι λίμνες και πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει καταγράψει 145 διαφορετικά είδη, πολλά από τα οποία θεωρούνται σπάνια για το αστικό περιβάλλον. Η περιοχή όμως έχει και ιστορία. Το Πάρκο Τρίτση συνορεύει με το κτήμα του Πύργου Βασιλίσσης, ένα μοναδικό μνημείο της νεότερης Ελλάδας. Η περιοχή είχε γοητεύσει τη βασίλισσα Αμαλία που δημιούργησε στην περιοχή ένα πρότυπο Κέντρο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Επηρεασμένη από τη «Μεγάλη Ιδέα» της εποχής, στους έξι φυσικούς λόφους που υπάρχουν στην περιοχή, δημιούργησε έναν έβδομο, δίνοντας την επωνυμία «Επτάλοφος», όπως ονομάζεται και η Κωνσταντινούπολη. Ο Πύργος Βασιλίσσης, γοτθικού ρυθμού, κατ’ απομίμηση του πύργου Hohen Schwangau όπου γεννήθηκε ο Οθωνας, σώζεται μέχρι σήμερα. Δεν είναι μόνο ο Πύργος Βασιλίσσης. Εντός του Πάρκου Τρίτση υπάρχει ένα εκκλησάκι-θησαυρός. Χτισμένο το 1960, περιστοιχίζεται από αιωνόβια πεύκα και κυπαρίσσια. Είναι ο ναός του Απoστόλου Παύλου, τον σχεδιασμό του οποίου έκανε ο κορυφαίος αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης. Το όνομά της η εκκλησία το πήρε από τον βασιλιά Παύλο καθώς το πάρκο ανήκε στο κτήμα Τατοΐου. Η ιστορική και αισθητική του αξία σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον κάνει το εκκλησάκι του Αποστόλου Παύλου μοναδικό. Εντός του ναού μάλιστα υπήρχαν αγιογραφίες με υπογραφή του Φώτη Κόντογλου, οι οποίες βεβαίως αφαιρέθηκαν και φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος. Ενα από τα θετικά που έγιναν το προηγούμενο διάστημα ήταν η επαναλειτουργία του ναού, στον περίβολο του οποίου έχουν βρεθεί και αρχαία κατάλοιπα αρχαίων μνημείων, τα οποία ερευνώνται από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Με την περαιτέρω αξιοποίηση και αναβάθμιση του Πάρκου Τρίτση, μπορεί κάλλιστα να αυξηθούν και τα μυστήρια που ήδη τελούνται στο εκκλησάκι. Οπως γίνεται αντιληπτό, η αναβάθμιση του πάρκου, σε μια περιοχή κοινωνικά ευαίσθητη, καθώς συνορεύει με τρεις δήμους των δυτικών προαστίων, το Ιλιον, το Καματερό και τους Αγίους Αναργύρους, θα δώσει πνοή στην περιοχή. Και ταυτόχρονα θα αναδείξει έναν χώρο που συνδυάζει φυσική, περιβαλλοντική και ιστορική κληρονομιά και δεν έχει να ζηλέψει κάτι από αντίστοιχα πάρκα άλλων μεγάλων μητροπολιτικών πόλεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή