Εκτάκτως στην Γαλλία ο Ιρανός ΥΠΕΞ για την πυρηνική συμφωνία

Εκτάκτως στην Γαλλία ο Ιρανός ΥΠΕΞ για την πυρηνική συμφωνία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα ιρανικό κυβερνητικό αεροσκάφος προσγειώθηκε σήμερα στην Μπιαρίτς της νοτιοδυτικής Γαλλίας, όπου συναντώνται οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7), μεταφέροντας τον ιρανό ΥΠΕΞ Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους στην αντιπαράθεση του Ιράν με τις ΗΠΑ από τότε που ο πρόεδρος Τραμπ αποχώρησε από την διεθνώς συναφθείσα συμφωνία, το 2015, για τα πυρηνικά της Τεχεράνης και στη συνέχεια επέβαλε νέες οικονομικές κυρώσεις στη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Ζαρίφ έχει συνομιλίες με τον γάλλο ομόλογό του Λεντριάν, σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας και επί του παρόντος δεν προβλέπονται συνομιλίες του Ζαρίφ με την αμερικανική αντιπροσωπεία, κάτι που επιβεβαίωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση επικαλούμενη έναν εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο Ζαρίφ θα μεταφέρει την απάντηση της ιρανικής ηγεσίας στην πρόταση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η οποία έχει στόχο τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά της Τεχεράνης», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος ιρανός αξιωματούχος στο Reuters.

Νωρίτερα σήμερα, στη διάρκεια της συνόδου, ο Τραμπ φάνηκε να αγνοεί τις προσπάθειες της Γαλλίας να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, λέγοντας ότι χαίρεται που το Παρίσι προσεγγίζει την Τεχεράνη με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση, αλλά ο ίδιος θα ακολουθήσει την δική του τακτική.

Η Γαλλία είπε ότι οι ηγέτες της Ομάδας συμφώνησαν να προχωρήσει ο γάλλος πρόεδρος σε συνομιλίες με την Τεχεράνη και να μεταφέρει μηνύματα στο Ιράν, αλλά ο Τραμπ αποστασιοποιήθηκε επισημαίνοντας ότι δεν συζήτησε καν το θέμα.

Ερωτηθείς σχετικά με την έλευση του Ζαρίφ στην Μπιαρίτς, ο Τραμπ απάντησε: «Κανένα σχόλιο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή