Ευρεία συναίνεση για τα προσωπικά δεδομένα

Ευρεία συναίνεση για τα προσωπικά δεδομένα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς θετικά ψήφισαν επί της αρχής η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25, ενώ μόνο το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση καταψήφισαν, εγκρίθηκε από την εθνική αντιπροσωπεία το νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία κοινοτική οδηγία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Σε παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων την «ξεχωριστή σημασία του νομοσχεδίου, επειδή ενσωματώνει στο εθνικό μας δίκαιο ένα κοινοτικό κεκτημένο που καθυστερούσε δεκατέσσερις μήνες, ενώ γλιτώνει τη χώρα από κυρώσεις εκατομμυρίων, αλλά και από αναδρομικά πρόστιμα της τάξεως των περίπου 5.400 ευρώ ημερησίως από την 7η Μαΐου του 2018». Παράλληλα, σημείωσε ότι «οι νέες ρυθμίσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι κρίσιμες. Είναι απαραίτητες κυρίως διότι συνιστούν σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού, ανάπτυξης, αλλά και δημοκρατίας».

Αν και, όπως ήταν αναμενόμενο, σημαντικό μέρος της συζήτησης στην Ολομέλεια αφιερώθηκε στο θέμα της άρσης των κάπιταλ κοντρόλ, κατεγράφησαν εκ νέου και οι διαφωνίες ή και ενστάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης επί συγκεκριμένων διατάξεων και άρθρων του νομοθετήματος, ενώ ενστάσεις εμπεριέχονται και στην έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, ειδικώς ως προς το ζήτημα της συγκατάθεσης του «υποκειμένου» στην προοπτική επεξεργασίας των προσωπικών του δεδομένων. «Η συγκατάθεση πρέπει να είναι συγκεκριμένη και ρητή» και όχι απλώς «εικαζόμενη», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση αυτή. «Θεωρούμε ιδιαίτερα προβληματικές τις διατάξεις που αφορούν τη συγκατάθεση, τη συναίνεση», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Γ. Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ). Ανάλογες επισημάνσεις έκαναν εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ η κ. Νάντια Γιαννακοπούλου και του ΜέΡΑ25 η κ. Φωτεινή Μπακαδήμα. «Πίσω από τη δήθεν προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα οικοδομείται ένα νέο σύστημα φακελώματος, αφού επιτρέπεται η συλλογή, ανταλλαγή δεδομένων που αφορούν πολιτικά φρονήματα, συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, θρησκεία, πεποιθήσεις, γενετικά δεδομένα, υγεία, φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, ποινικές καταδίκες», σχολίασε η κ. Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ).

Ικανοποιητικές αλλαγές

Σε κάθε περίπτωση, και για το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως και σε σειρά άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας προέβη σε σειρά αλλαγών, ορισμένες εκ των οποίων κρίθηκαν σχετικώς ικανοποιητικές από κόμματα της αντιπολίτευσης και έτσι διαμορφώθηκε το ευρύτερα θετικό αποτέλεσμα στην τελική ψηφοφορία. Συνολικά, οι αλλαγές που έγιναν στις διατάξεις του αρχικού σχεδίου προωθήθηκαν στη βάση προτάσεων που έγιναν είτε από φορείς και πολίτες στο πλαίσιο της διαβούλευσης είτε από τα κόμματα κατά τη διάρκεια ή και μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Κριτική ασκήθηκε εκ νέου και για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα προωθήθηκε από την κυβέρνηση με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος», ενώ αναφορές και στις αστυνομικές επιχειρήσεις χθες το πρωί στα Εξάρχεια έκανε με έντονα επικριτική διάθεση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Τζανακόπουλος.

«Καταλήγετε να προσάγετε μωρομάνες, αντί να κάνετε αυτό το οποίο κάναμε εμείς στα Εξάρχεια. Αυτό το οποίο κάναμε εμείς ήταν με στοχευμένες επιχειρήσεις να επιδιώκουμε να λύσουμε ένα πραγματικό πρόβλημα, το οποίο είναι το πρόβλημα της παραβατικότητας, της εγκληματικότητας και της εμπορίας ναρκωτικών στα Εξάρχεια», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή