Διεθνής βοήθεια για τον Αμαζόνιο

Διεθνής βοήθεια για τον Αμαζόνιο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες του G7 (του Καναδά, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ) που συμμετείχαν στη διάσκεψη κορυφής στην Μπιαρίτζ της Γαλλίας δεσμεύθηκαν να παράσχουν επιμελητειακή και οικονομική βοήθεια, προκειμένου να καταπολεμηθούν το ταχύτερο δυνατόν οι φωτιές που αποτεφρώνουν τον πνεύμονα της Γης, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, οικοδεσπότης της συνάντησης, ανήγγειλε ότι οι επτά βιομηχανικά πιο ανεπτυγμένες χώρες (G7) θα χορηγήσουν «αμέσως» 22 εκατομμύρια δολάρια γι’ αυτό τον σκοπό. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος Μακρόν είχε χαρακτηρίσει «διεθνή κρίση» τις δασικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, δίνοντάς τους προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη της διάσκεψης κορυφής.

Μετά τη γενική κατακραυγή και τις έντονες διεθνείς πιέσεις που ασκήθηκαν εναντίον του, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος από πολλούς θεωρείται ο ηθικός αυτουργός της οικολογικής καταστροφής, την οποία ενθάρρυνε με την αντιοικολογική ρητορική του και την απόλυτη αδράνεια στην αντιμετώπιση της καταστροφής, ενέκρινε την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων στην προσπάθεια πυρόσβεσης. Επίσης, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, με σχόλιό του στο Τwitter, δήλωσε ότι δέχθηκε βοήθεια και από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Παλιότερα ο Μπολσονάρο είχε αντιδράσει με οξύτητα στο ενδιαφέρον των ξένων κυβερνήσεων για την οικολογική καταστροφή, κατηγορώντας τες ότι επεμβαίνουν στην εθνική κυριαρχία της Βραζιλίας.

Το υπουργείο Αμυνας της Βραζιλίας ανακοίνωσε πως 44.000 οπλίτες θα βοηθήσουν στην πυρόσβεση. Επίσης έχουν ήδη αποσταλεί στη φλεγόμενη περιοχή αεροσκάφη προκειμένου να κάνουν ρίψεις νερού. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Σέρτζιο Μόρο, ενέκρινε και την ανάπτυξη μονάδων της στρατιωτικής αστυνομίας στην προσπάθεια πυρόσβεσης.

Διεθνής βοήθεια για τον Αμαζόνιο-1
Aνυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή στον Αμαζόνιο. Η Ομάδα των Επτά δεσμεύθηκε να συνδράμει στην προσπάθεια πυρόσβεσης.

Μέχρι το Σάββατο είχαν καταγραφεί από την υπηρεσία διαστημικής έρευνας της χώρας (INPE) 80.000 πυρκαγιές στη Βραζιλία, αριθμός-ρεκόρ, που είναι ο υψηλότερος από το 2013.

Αλλά και τα κράτη της περιοχής φαίνεται να ανησυχούν πολύ για τις εξελίξεις. Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, δήλωσε ότι πρόκειται να προσπαθήσει να συνάψει συμφωνία για το περιβάλλον με τα άλλα κράτη του Αμαζονίου.

Την ίδια στιγμή και η Βολιβία αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα με την κατάσβεση των πυρκαγιών που κατακαίνε τα δάση της. Ο πρόεδρος Εβο Μοράλες, μάλιστα, ανέβαλε την προεκλογική εκστρατεία του και δήλωσε έτοιμος να δεχθεί διεθνή βοήθεια για τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στις τροπικές σαβάνες της ανατολικής Βολιβίας, στην περιοχή Τσικουιτάνια.

Τέλος, την Κυριακή, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας στους πιστούς που είχαν συρρεύσει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, τους ζήτησε να προσευχηθούν για τη σωτηρία του Αμαζονίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή