Χαλιά στον ήλιο

44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες χειροποίητα χαλιά, υφαντά κιλίμια, κεντημένα στρωσίδια από κάθε περιοχή της Τουρκίας λιάζονται στον καυτό ήλιο της Ανατολής, πριν πάρουν τον δρόμο για κάποια από τις αγορές και τα σαλόνια του κόσμου. Αχανείς εκτάσεις της περιοχής Ντοσεμεάλτι στην επαρχία της Αττάλειας καλύπτονται κάθε καλοκαίρι από ένα πολύχρωμο χαλί εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων. Επί τρεις μήνες εργάτες γυρίζουν καθημερινά τα χαλιά, ώστε ο ήλιος να «μαλακώσει» τα χρώματα κάθε πλευράς, αλλά και να διώξει τα βλαβερά βακτήρια που κρύβονται στο σώμα τους. Στο τέλος μαζεύονται, καθαρίζονται, συσκευάζονται και μεταφέρονται στα κέντρα διανομής.

Στη βιομηχανία χαλιών της Τουρκίας απασχολούνται περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι και οι εξαγωγές αποφέρουν στη χώρα περισσότερο από 10 δισ. δολάρια, κατατάσσοντάς την δεύτερη εξαγωγό χώρα μετά την Κίνα. Μεγαλύτεροι λάτρεις των τουρκικών χαλιών αποδεικνύονται οι Σαουδάραβες και ακολουθούν οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί, ενώ κάποια από τα χαλιά της φωτογραφίας δεν αποκλείεται να φτάσουν και στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή