Στάση αναμονής από ΚΙΝΑΛ στο θέμα της επιστολικής ψήφου

Στάση αναμονής από ΚΙΝΑΛ στο θέμα της επιστολικής ψήφου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δεδομένο ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού και η αλλαγή του εκλογικού νόμου αποτελούν ζητήματα που πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής το προσεχές διάστημα, ήδη το ΚΙΝΑΛ έχει «μετατοπίσει» σημαντικό κομμάτι του στρατηγικού σχεδιασμού του προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις. Αλλωστε, όπως έχει προαναφερθεί, η Χαρ. Τρικούπη, με βάση τις ισορροπίες που διαμορφώθηκαν από τις εκλογές του Ιουλίου, έχει επωμιστεί έναν κομβικό ρόλο στα εν λόγω πεδία και ειδικά στη διαδικασία για την κατάργηση της απλής αναλογικής.

Οσον αφορά το θέμα της χορήγησης ψήφου στους αποδήμους, το Μαξίμου έχει αρχίσει να ανοίγει τα χαρτιά του και επισήμως, όπως φάνηκε και από την προχθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η θέσπιση της επιστολικής ψήφου. Διαδικασία την οποία το ΚΙΝΑΛ, όπως διαμηνύουν από τη Χαρ. Τρικούπη, «βλέπει» κατ’ αρχάς θετικά, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι αποτέλεσε τον πυρήνα της δικής του σχετικής πρότασης στο πρόσφατο παρελθόν. Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές, η παράταξη, προκειμένου να τοποθετηθεί, αναμένει ένα «καθαρό» πλαίσιο από την πλευρά της κυβέρνησης, στο οποίο θα αποσαφηνίζεται ποιους εκ των αποδήμων αφορά η εν λόγω ρύθμιση, αλλά και ποια θα είναι η ακριβής διαδικασία που θα ακολουθείται για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

Την ίδια ώρα, αν και πρόκειται για ζήτημα που αναμένεται να έρθει στο Κοινοβούλιο σε δεύτερο χρόνο, η αλλαγή του εκλογικού νόμου παραμένει ψηλά στην ατζέντα του κόμματος. Το ΚΙΝΑΛ έχει γνωστοποιήσει την πρότασή του εισηγούμενο το πρώτο κόμμα να λαμβάνει μπόνους 20 εδρών με 25% και, αναλογικά, για κάθε μία μονάδα, να κερδίζει μία επιπλέον έδρα μέχρι το 40%, με μέγιστο μπόνους τις 35 έδρες. Με αυτό το δεδομένο, και φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι και από την πλευρά του Μαξίμου εξετάζονται μοντέλα «κλιμακωτών» μπόνους, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει τουλάχιστον μια βάση συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς πάντως αυτό να προμηνύει απαραίτητα και εξεύρεση κοινού εδάφους.

Σε κάθε περίπτωση, στην «εξίσωση» θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη και ο αμιγώς πολιτικός παράγοντας, καθώς δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι οι όποιες διαβουλεύσεις μεταξύ Πειραιώς και Χαρ. Τρικούπη θα γίνουν υπό το… άγρυπνο βλέμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου δεν θα διστάσει να «ενοχοποιήσει» το ΚΙΝΑΛ εάν υποψιαστεί προσέγγισή του με την κυβέρνηση, επιχειρώντας να κερδίσει ακόμη περισσότερο χώρο στο «αριστερόστροφο» κεντρώο κοινό. Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ, όπως σε γενικές γραμμές έπραξε και στην περίπτωση του πανεπιστημιακού ασύλου, φαίνεται πως αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Μαξίμου, ώστε να μην «κουβαλά» στη συνέχεια ενδεχόμενη ευθύνη ενός νέου αδιεξόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή