Μπολσονάρο εναντίον Μακρόν

Μπολσονάρο εναντίον Μακρόν

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βραζιλία δεν θα δεχθεί διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Αμαζονία, εκτός αν ο Εμανουέλ Μακρόν αποσύρει τα «προσβλητικά» του σχόλια, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας Ζαΐρ Μπολσονάρο, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεσή του με τον Γάλλο ηγέτη.

Με εισήγηση του Μακρόν, η σύνοδος κορυφής της ομάδας G7, που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα στην Μπιαρίτζ της Γαλλίας, αποφάσισε να διαθέσει άμεση βοήθεια, ύψους 20 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κυρίως μέσω πυροσβεστικών αεροσκαφών. Σε αυτό το κονδύλι προβλέπεται να προστεθούν άλλα 12 εκατ. ευρώ από τη Βρετανία και 11 εκατ. από τον Καναδά.

Χθες, όμως, ο πρόεδρος της Βραζιλίας δήλωσε ότι ο Μακρόν τον χαρακτήρισε δημοσίως ψεύτη και κατηγόρησε τον Γάλλο ηγέτη ότι αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία της χώρας του. Τις προηγούμενες ημέρες, είχε κάνει λόγο για «αποικιοκρατική» νοοτροπία, κατηγορώντας τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης ότι εποφθαλμιούν τους φυσικούς πόρους της Βραζιλίας και χρησιμοποιούν τις πυρκαγιές ως προπέτασμα καπνού για την προώθηση των ιδιοτελών συμφερόντων τους.

Επιθετικός απέναντι στον Μακρόν εμφανίστηκε και ο προσωπάρχης του Βραζιλιάνου προέδρου Ονιξ Λορεντσόνι. «Ο Μακρόν δεν μπορεί να αποτρέψει μια προβλέψιμη πυρκαγιά σε μια εκκλησία που είναι μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς και θέλει να μας δώσει μαθήματα;» διερωτήθηκε ο Βραζιλιάνος αξιωματούχος παραπέμποντας στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων.

Απαντώντας στον Μπολσονάρο, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε, στη διάρκεια χθεσινής ομιλίας του, ότι ο Βραζιλιάνος ομόλογός του «παρερμήνευσε» τις τοποθετήσεις του. Σημείωσε δε ότι η βοήθεια που αποφάσισε η σύνοδος του G7 δεν αφορά μόνο τη Βραζιλία, αλλά και άλλες χώρες της Αμαζονίας, όπως η Βολιβία και η Κολομβία, όπου επίσης εκδηλώνονται πυρκαγιές. Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών πήρε και προσωπικό χαρακτήρα τις προηγούμενες ημέρες, καθώς ο Μπολσονάρο εκθείασε αναρτήσεις οπαδών του στο Διαδίκτυο που ήταν προσβλητικές για τη σύζυγο του Εμανουέλ Μακρόν, Μπριζίτ, γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη οργής του Γάλλου προέδρου.

Από διαμετρικά αντίθετες θέσεις καυτηρίασαν την απόφαση του G7 περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, σημειώνοντας ότι το ποσό τον 20 εκατ. ευρώ που αποφασίστηκε να διατεθεί ωχριά μπροστά στις ανάγκες για την προστασία της Αμαζονίας.

Υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας, ο Μπολσονάρο διέταξε την αποστολή 44.000 στρατιωτών για να βοηθηθούν οι προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών και παρεμπόδισης των περιβαλλοντικών εγκλημάτων στον Αμαζόνιο. Ωστόσο, η καταστροφή συνεχιζόταν και χθες με αμείωτη ένταση. Ειδικοί στην αντιμετώπιση πυρκαγιών εκτιμούσαν ότι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και του στρατού μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνο μικρές πυρκαγιές και ότι οι μεγαλύτερες δεν θα αναχαιτιστούν παρά από ισχυρές βροχές.

Δυστυχώς, οι προβλέψεις των μετεωρολόγων δεν είναι ενθαρρυντικές. Εως τις 10 Σεπτεμβρίου αναμένονται σημαντικές βροχοπτώσεις μόνο σε ορισμένους θυλάκους των πυρκαγιών, καθώς οι περισσότερες θα εκδηλωθούν σε περιοχές που τις έχουν λιγότερο ανάγκη. Την ίδια ώρα, έκταση τροπικού δάσους που υπερβαίνει τα 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα καίγεται στη Βολιβία, κοντά στα σύνορα με την Παραγουάη και τη Βραζιλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή