O απρόβλεπτος Ντ. Τραμπ «πονοκέφαλος» για επιχειρήσεις

O απρόβλεπτος Ντ. Τραμπ «πονοκέφαλος» για επιχειρήσεις

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απρόβλεπτη συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και η επιθετική ρητορική του απέναντι στους εμπορικούς εταίρους της χώρας παραλύουν την επιχειρηματικότητα σε διάφορους κλάδους της αμερικανικής οικονομίας. Οι εταιρείες των ΗΠΑ προσπαθούν να προσαρμοστούν σε μια πραγματικότητα όπου τα δεδομένα μεταβάλλονται συνεχώς και ματαιώνοντας σχέδια για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους. Το πλήγμα είναι ιδιαίτερα αισθητό στον αγροτικό κλάδο, αλλά βαριές είναι επίσης οι επιπτώσεις στο λιανικό εμπόριο, την τεχνολογία και τις χαλυβουργίες που υποτίθεται πως θα επωφελούνταν από την εμπορική πολιτική του Τραμπ. Ως εκ τούτου, οι πιέσεις που δέχεται ο Τραμπ εντείνονται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον ίδιο εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2020, ενώ οικονομολόγοι προειδοποιούν για άδοξο τέλος της μακροβιότερης ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

«Είναι αδύνατον να σχεδιάσει κανείς τις κινήσεις του σε ένα τέτοιο περιβάλλον», σχολίασε ο Ντέιβιντ Φρεντς, διευθυντικό στέλεχος στην Εθνική Ομοσπονδία Λιανεμπορίου (National Retail Federation) των ΗΠΑ σε επιστολή που δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή. Την ίδια ημέρα, ο Τραμπ έδωσε εντολή μέσω Twitter από τη σύνοδο του G7 στις «φοβερές αμερικανικές εταιρείες να αναζητήσουν αμέσως εναλλακτική από την Κίνα». Με αφορμή το ξέσπασμα του Τραμπ, ο Φρεντς προσέθεσε ότι «προφανώς αυτή η προσέγγιση της (αμερικανικής) κυβέρνησης δεν έχει αποτέλεσμα και η απάντηση δεν είναι η επιβάρυνση των επιχειρήσεων και των καταναλωτών με δασμούς». Ιδιαίτερη νευρικότητα επικρατεί στον αμερικανικό κλάδο του λιανικού εμπορίου, σε μια περίοδο κατά την οποία θα μπορούσε να επωφεληθεί από την επέκταση της μεσαίας τάξης στην Κίνα, ενισχύοντας εκεί την παρουσία του. Ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον εις βάρος του Πεκίνου –με την επιβολή δασμών σε εισαγωγές 250 δισ. δολαρίων από την Κίνα και την απειλή της φορολόγησης επιπλέον προϊόντων 300 δισ. δολαρίων– λειτουργεί εις βάρος και των αμερικανικών εταιρειών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ είχε πει πρόσφατα στον Αμερικανό πρόεδρο πως η φορολόγηση των προϊόντων της εταιρείας που παράγονται στην Κίνα τη θέτει σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τη νοτιοκορεατική Samsung, που δεν επιβαρύνεται με δασμούς στις ΗΠΑ.

Δεν είναι, επίσης, εύκολες οι αναπροσαρμογές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με έκθεση της Wedbush, χρειάζεται τουλάχιστον μια τριετία για τη μεταφορά του 20% της παραγωγής του iPhone της Apple από τα εργοστάσια της Foxconn που χρησιμοποιεί στην Κίνα. Πάνω από μια πενταετία είναι απαραίτητη για να μεταφερθεί το 50% της παραγωγής των iPhones εκτός κινεζικών συνόρων.

Σε αγροτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη νότια Μινεσότα, ο Αμερικανός υπουργός Γεωργίας Σόνι Πέρντιου εισέπραξε την έντονη δυσφορία των παραγωγών. Τα αντίποινα των Κινέζων στους δασμούς του Τραμπ στοχεύουν κυρίως στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ. Λόγω των αντίποινων του Πεκίνου, το κόστος της αμερικανικής σόγιας, του χοιρινού κρέατος και του σιταριού αυξήθηκε απότομα στην Κίνα, με αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά η ζήτηση. Οι αιτήσεις αγροτών για προστασία από τους πιστωτές τους έχουν αυξηθεί το α΄ εξάμηνο του έτους κατά 13% από πέρυσι παρά τα δύο πακέτα στήριξης που δρομολόγησε ο Λευκός Οίκος. Οι ισχυρισμοί του Τραμπ πως βελτιώνονται τα πράγματα στον αγροτικό κλάδο εντείνουν την αγανάκτηση των παραγωγών. «Τα πράγματα δεν αρχίζουν να είναι ξανά φοβερά. Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο», είπε ο Μπράιαν Τάλμαν, πρόεδρος της Ενωσης Παραγωγών Καλαμποκιού, στον Πέρντιου, στο πλαίσιο της προαναφερόμενης εκδήλωσης, όπως αναφέρουν σε βασικό άρθρο τους οι New York Times.

Δυσαρέσκεια χαλυβουργιών

Οι αμερικανικές χαλυβουργίες, οι οποίες υποτίθεται πως θα επωφελούνταν από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, φαίνεται πως είναι εξίσου δυσαρεστημένες με τους υπόλοιπους επιχειρηματίες των ΗΠΑ από την απότομη αλλαγή πλεύσης στην πορεία της εμπορικής πολιτικής που χαράσσει ο Λευκός Οίκος. «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη σταθερότητα και λιγότερη αβεβαιότητα σε πολιτικό επίπεδο και αυτό είναι το μόνο πράγμα που επιθυμούν όλες οι εταιρείες είτε είσαι χαλυβουργία στον 21ο αιώνα είτε μια άλλη, οποιαδήποτε βιομηχανία», δήλωσε ο Φίλιπ Μπελ, πρόεδρος της Ενωσης Αμερικανικών Χαλυβουργιών, σε συνέντευξη Τύπου στην Ατλάντα. «Θέλεις ένα σταθερό περιβάλλον για να κάνεις επενδύσεις και να προσλάβεις κόσμο», πρόσθεσε ο ίδιος. Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα στις αμερικανικές εταιρείες να αποχωρήσουν από την Κίνα, τη Δευτέρα είπε πως περισσότερο από ποτέ έχουν βελτιωθεί οι προοπτικές μιας εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο. Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν για την πορεία της οικονομίας και τις επιπτώσεις από τις μεταπτώσεις της Wall Street. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι πως υπάρχει ένας ηγέτης που λαμβάνει επικίνδυνες και αυθαίρετες αποφάσεις χωρίς να έχει παρά την ελάχιστη γνώση για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις», σχολιάζει στο CNN ο Μάικ Ο’ Ρουρκ, στρατηγικός αναλυτής στην JonesTrading. «Οι επικεφαλής των αμερικανικών επιχειρήσεων αποδοκιμάζουν ανοικτά τη στάση του Αμερικανού προέδρου. Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των αγορών αρχίζει να φθίνει για τους ίδιους λόγους που η Κίνα δεν εμπιστεύεται τις ΗΠΑ για να συνάψει μαζί τους μια συμφωνία», προσθέτει ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή