Οι τρεις προκλήσεις της νέας διοίκησης της ΔΕΠΑ

Οι τρεις προκλήσεις της νέας διοίκησης της ΔΕΠΑ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ, η οποία αναμένεται να τοποθετηθεί εντός των επομένων ημερών κατόπιν γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας –ΤΑΙΠΕΔ (65%) και ΕΛΠΕ (35%)–, η οποία θα λάβει χώρα για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, με επικεφαλής τους Κωνσταντίνο Ξιφαρά (διευθύνοντα σύμβουλο) και Γ. Παπαδόπουλο (πρόεδρο). Η ΔΕΠΑ, παρότι διατηρεί ένα σημαντικό μερίδιο στην ελληνική χονδρική και λιανική αγορά φυσικού αερίου, έχει δει τις πωλήσεις της να μειώνονται ραγδαία ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού αλλά και των επιλογών των απερχόμενων διοικήσεών της. Προτεραιότητα της νέας διοίκησης θα είναι αναπότρεπτα η ανακοπή αυτής της τάσης και η προσπάθεια ανάκτησης μεριδίων σε όλες τις κατηγορίες πελατών (βιομηχανικών, ηλεκτροπαραγωγών αλλά και των οικιακών καταναλωτών). Οπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η ΔΕΠΑ έχει να αντιμετωπίσει σοβαρούς και συνεχώς ισχυροποιούμενους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι έχουν εισέλθει δυναμικά στην αγορά φυσικού αερίου παρέχοντας ευέλικτα συμβόλαια και μια γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών.

Δεύτερη μεγάλη πρόκληση για τη νέα διοίκηση σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία είναι ο μετασχηματισμός της εταιρείας και η ιδιωτικοποίησή της. Το τελευταίο εξάμηνο χαρακτηρίστηκε από το φιάσκο της διάσπασης της εταιρείας σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, με νόμο που είχε θεσπίσει η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας υπό τον Γιώργο Σταθάκη, προκειμένου η ΔΕΠΑ Εμπορίας να οδηγηθεί σε ιδιωτικοποίηση και η ΔΕΠΑ Υποδομών να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Ωστόσο, αυτό δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί καθώς τα χρονοδιαγράμματα για τη διάσπαση δεν τηρήθηκαν, ενώ η εργασιακή αναστάτωση που προκλήθηκε τόσο από του μόνιμους υπαλλήλους της ΔΕΠΑ, που έπρεπε να διασπαστούν στις δύο εταιρείας, όσο και από του λεγόμενους εργολαβικούς εργαζομένους που ζητούσαν νομιμοποίηση, ακύρωσε τον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ. Με την απομάκρυνση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Δ. Τζώρτζη και την ανάληψη των καθηκόντων του από τον πρόεδρο Α. Δότση τον προηγούμενο Ιούνιο, εκτονωθήκαν τα πνεύματα, με νεκρό ωστόσο πλέον τον νόμο περί διάσπασης της ΔΕΠΑ. Ο  υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης φαίνεται ότι προκρίνει το σενάριο, αντί της διάσπασης, μιας εταιρείας holding στην οποία δίκτυα και διεθνή έργα θα είναι σε διακριτή εταιρική οντότητα απ’ τις εμπορικές δραστηριότητες και στα οποία θα επιδιωχθεί ομοίως η πώληση πλειοψηφικών πακέτων. Πάντως, οι όποιες πρωτοβουλίες σε νομοθετικό και ενδοεταιρικό επίπεδο αναμένεται να υπάρξουν ευθύς μόλις τοποθετηθεί η νέα διοίκηση και σε συνεργασία με αυτήν.

Τα χρέη της λιπασματοβιομηχανίας ELFE αλλά και της ΕΒΖ (Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης) είναι επίσης από τα  πρώτα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση. Στην περίπτωση της ΕLFE, η υπόθεση απασχολεί ήδη εδώ και έναν χρόνο και τις ανακριτικές αρχές, μετά την άσκηση ποινικών διώξεων κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκου για τους χειρισμούς του στην υπόθεση. Στην περίπτωση της ΕΒΖ, τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ επίσης αυξήθηκαν την τελευταία 3ετία, δημιουργώντας πρόσθετο πονοκέφαλο για την εισπραξιμότητά τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή