Διπλωματικοί ελιγμοί, λακωνικά συμπεράσματα

Διπλωματικοί ελιγμοί, λακωνικά συμπεράσματα

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρέπει να είναι η πιο λακωνική ανακοίνωση συνάντησης G7 που έχει υπάρξει ποτέ: Από δύο γραμμές για το Ιράν, την Ουκρανία και το Χονγκ Κονγκ. Τέσσερις προτάσεις για το παγκόσμιο εμπόριο, τέσσερις για τη Λιβύη. Και μία εισαγωγική δήλωση ότι οι ηγέτες «θα ήθελαν να υπογραμμίσουν τη μεγάλη ενότητα και το θετικό κλίμα των συζητήσεων».

Η δήλωση μετά τη συνάντηση των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου στο Μπιαρίτζ δεν θύμιζε σε τίποτε προηγούμενες ανακοινώσεις αντίστοιχων συναντήσεων. Ηταν ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής στον οποίο συμφώνησαν οι ηγέτες, καθώς η γαλλική προεδρία θεώρησε ότι καλύτερα κάτι λιτό παρά μια επανάληψη του περυσινού περιστατικού, όταν ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε με ένα tweet τη στήριξη των ΗΠΑ στο ανακοινωθέν της συνόδου του Κεμπέκ με το που επέστρεψε στην Ουάσιγκτον.

Αυτή τη φορά, η γαλλική προεδρία κινήθηκε με μεγάλη διπλωματία στο παρασκήνιο ώστε να επιτύχει κάποια πρόοδο. Τα αμερικανικά ΜΜΕ σημειώνουν τους αριστοτεχνικούς ελιγμούς του προέδρου Μακρόν, ο οποίος πρέπει να ήταν ικανοποιημένος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον πρόεδρο Τραμπ, όταν τον άκουσε να λέει ότι ήταν «ένα μεγάλο βήμα ενότητας» και ότι «υπάρχει σημαντική συμφωνία σε πολλά πολύ σημαντικά θέματα». Μεταξύ άλλων, είπε πως δεν θα είχε πρόβλημα να συναντήσει τον Ιρανό ηγέτη Χασάν Ροχανί και ότι θα επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα – και νομίζει πως θα υπάρξει συμφωνία.

Η δήλωση που θυμίζει περισσότερο παλαιά κοινά ανακοινωθέντα ήταν για το εμπόριο. Και σε αυτό σημειώθηκε πράγματι πρόοδος: οι ηγέτες δήλωσαν μεν ότι το G7 δεσμεύεται σε ένα ανοικτό και «δίκαιο» εμπόριο, όρο που έχει εισαγάγει ο πρόεδρος Τραμπ στην ατζέντα, αλλά τόνισαν και τη δέσμευσή τους στη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας, την οποία σημείωσαν ότι παρακολουθούν στενά. Είναι δεδομένες οι ανησυχίες ότι ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα πλήττει ήδη τις πιο ανοικτές οικονομίες όπως τη γερμανική, η οποία ήδη βρίσκεται σε ύφεση.

Πρόοδος φαίνεται ότι υπήρξε και επί της ουσίας, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ έδειξε σημάδια ότι είναι έτοιμος να κάνει μια συμφωνία με την Κίνα τρεις ημέρες αφότου είχε ζητήσει από τις αμερικανικές εταιρείες να αρχίσουν να φεύγουν από την Κίνα. Στο τέλος της συνόδου και στεκόμενος δίπλα στον πρόεδρο Μακρόν, είπε ότι είχε «δεύτερες σκέψεις» για την κλιμάκωση και εξέφρασε την εμπιστοσύνη ότι μπορεί να βρεθεί συμφωνία. Μάλιστα, χαρακτήρισε τον Κινέζο ομόλογό έναν σπουδαίο ηγέτη – ενώ τρεις ημέρες πριν τον είχε χαρακτηρίσει εχθρό. Ο Γάλλος πρόεδρος αξιοποίησε δύο «συμμάχους» του κ. Τραμπ, τον απερχόμενο Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντι και τον νέο Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, για να του περάσουν πιο αποτελεσματικά το μήνυμα εναντίον του προστατευτισμού και υπέρ της διεθνούς συνεργασίας. Ετσι, το G7 επίσης εξέφρασε την πρόθεση να μεταρρυθμίσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ένα κρίσιμο εργαλείο για την ομαλή λειτουργία του διεθνούς εμπορίου, και να απλοποιήσει τα ρυθμιστικά εμπόδια και τη διεθνή φορολογία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ.

Βεβαίως, αυτό το οποίο εντυπωσίασε τα αμερικανικά μίντια ήταν το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Ζαρίφ στο Μπιαρίτζ, στο οποίο ο κ. Τραμπ δεν αντέδρασε καθώς είχε ενημερωθεί από τον κ. Μακρόν, και το οποίο συνέβαλε στην αλλαγή της στάσης του προς το Ιράν. Αλλά το κερασάκι στην τούρτα της επιτυχίας για τον Γάλλο πρόεδρο ήταν η συμφωνία που κλείνει τη διαμάχη της Γαλλίας με τις ΗΠΑ για τη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών νέας τεχνολογίας, αποφεύγοντας τους δασμούς στα γαλλικά κρασιά με τα οποία τον είχε απειλήσει ο πρόεδρος Τραμπ.

Σχολιάζοντας τη στάση του τελευταίου, το CNN εκτίμησε ότι «οι άλλοι παρευρισκόμενοι ηγέτες της συνόδου, πολλοί από τους οποίους δεν βλέπουν πλέον τον πρόεδρο των ΗΠΑ ως ηγέτη του ελεύθερου κόσμου, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να κινηθούν κρατώντας κάποιες αποστάσεις». Δεν είναι όμως τόσο ότι τον παρέκαμψαν, όσο ότι τον κατεύθυναν. Το ερώτημα είναι αν αυτή η σύμπλευση μπορεί να συνεχισθεί με την επιστροφή του κ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ηδη το περιβάλλον του τονίζει ότι οι «δεύτερες σκέψεις» που είπε ότι είχε σε σχέση με την Κίνα ήταν για το αν έπρεπε να είναι πιο… σκληρός. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή