Περιβαλλοντική τόνωση 40 δισ. από Μέρκελ

Περιβαλλοντική τόνωση 40 δισ. από Μέρκελ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ ανακοίνωσε χθες τη χορήγηση πακέτου ύψους 40 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί η στροφή από την εξόρυξη και την καύση άνθρακα, λίγες ημέρες πριν από τις περιφερειακές εκλογές σε δύο κρατίδια που θα επηρεαστούν από τη αλλαγή αυτή. Οι Χριστιανοδημοκράτες χάνουν ψήφους στα ανατολικογερμανικά τους προπύργια, τόσο από την ακροδεξιά AfD, που αντιτίθεται στην ενεργειακή μετάβαση, όσο και από τους Πρασίνους, που πιέζουν για ταχύτερη στροφή σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Στα δύο κρατίδια που ψηφίζουν την Κυριακή (Βρανδεμβούργο, Σαξονία) έχει παρατηρηθεί το εξής φαινόμενο: από τη μία πλευρά, οι βασικές πόλεις τους (Πότσνταμ, Δρέσδη, Λειψία) ψηφίζουν κατά πλειοψηφία Πρασίνους και, από την άλλη, η ύπαιθρος πριμοδοτεί την AfD, με τις δημοσκοπήσεις να τοποθετούν το κόμμα πάνω από το 20% και στα δύο κρατίδια. Ιδιαίτερα στο Βραδεμβούργο, όπου επικεφαλής της AfD είναι ο προσκείμενος σε νεοναζιστικούς κύκλους Αντρέας Κάλμπιτς, θεωρείται αδιανόητη από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις η συγκατοίκηση με την AfD στην εξουσία. Αυτό σημαίνει ότι είναι απολύτως απαραίτητη η ψήφος των Πρασίνων για τον σχηματισμό τοπικών κυβερνήσεων, αναδεικνύοντας σε ρυθμιστή ένα κόμμα που μέχρι πρόσφατα ήταν ανύπαρκτο στα ανατολικογερμανικά κρατίδια. Οι Πράσινοι προβλέπεται να πάρουν από 12% έως 14%, παρότι και στα δύο αυτά κρατίδια υπάρχουν λιγνιτωρυχεία και λιγνιτικές μονάδες οι οποίες προγραμματίζεται να κλείσουν. Επιχειρώντας να εξουδετερώσει τη δίδυμη πρόκληση (της κοινωνικής δυσαρέσκειας, που τροφοδοτεί την AfD, και της ανησυχίας για την οικολογική κρίση, που τροφοδοτεί τους Πρασίνους), η κυβέρνηση Μέρκελ κατέθεσε χθες σχέδιο νόμου που χορηγεί 40 δισ. ευρώ σε τέσσερα κρατίδια, εκ των οποίων τα δύο είναι η Σαξονία και το Βραδεμβούργο. Στο Βραδεμβούργο η AfD αναμετρείται με τους Σοσιαλδημοκράτες για την πρώτη θέση, ενώ στη Σαξονία προβλέπεται να έρθει δεύτερη μετά τους Χριστιανοδημοκράτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή