Ξεκινάει σήμερα ο 52ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ανδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής»

Ξεκινάει σήμερα ο 52ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ανδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, η Ελλάδα πάλευε να βρει τον βηματισμό της. Λαβωμένη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο, η χώρα προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές της και να εκσυγχρονιστεί. Τα νησιά του Αιγαίου δεν είχαν ακόμα ανακαλύψει τα κέρδη από τον τουρισμό και το καθένα από αυτά έβλεπε το μέλλον μέσα από διαφορετικό πρίσμα. Δεν πρέπει λοιπόν να μας κάνει εντύπωση που το 1957 οι Ανδριώτες αποφάσισαν να ιδρύσουν τον ναυτικό τους όμιλο, πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τη νεολαία και στην πορεία συγκίνησε τους εκπροσώπους των μεγάλων εφοπλιστικών οικογενειών της τοπικής κοινότητας. Η θάλασσα και ο ναυταθλητισμός ήταν στο αίμα τους. Εύποροι Ανδριώτες, με πρωτοστατούντες τους Γουλανδρήδες, έβαλαν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν την οικοδόμηση του εμβληματικού κτιρίου.

Ξεκινάει σήμερα ο 52ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ανδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής»-1

Ο αγώνας είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Big John Γουλανδρή.

Δέκα χρόνια αργότερα, ο ΝΟΑ θέσπισε έναν από τους γνωστότερους ιστιοπλοϊκούς αγώνες της χώρας, που διακρινόταν για τον βαθμό δυσκολίας του. Ψυχή του εγχειρήματος, ο αείμνηστος Big John Γουλανδρής, που λάτρευε τη θάλασσα και τα μεγάλα σκάφη, ενώ ήταν δεινός ιστιοπλόος. Χάρη στις προσπάθειες όλων των Ανδριωτών, ο αγώνας έγινε σημείο αναφοράς για τον ελληνικό και τον διεθνή χώρο. Συμμετέχοντας στη ρεγκάτα, έδεσαν στο νησί μερικά από τα ομορφότερα σκάφη που έχουν πλεύσει ποτέ στα ελληνικά νερά: η περίφημη «Κρεολή» του Σταύρου Νιάρχου, το «Errante» του Ιωάννη Βάτη, το «Gattopardo» του Αθανασίου Γκέρτσου, η «Νεφέλη» του Νικολάου Μάρκου, το «Big Greek Machine» του Πέτρου Γουλανδρή και το «Ιβανόης» του Λυκιαρδόπουλου, με το οποίο πήρε το τρόπαιο ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος στον παρθενικό αγώνα. Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, και τη «Μανία» του ίδιου του Γουλανδρή.

Ξεκινάει σήμερα ο 52ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ανδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής»-2

Ο τέως βασιλιάς με το νικηφόρο τρόπαιο στον παρθενικό αγώνα.

Σήμερα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 ιστιοπλοϊκών σκαφών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ξεκινά ο 52ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ανδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής», ανοίγοντας πανιά στη θαλάσσια περιοχή της Βουλιαγμένης. Διοργανώνεται από τον Ναυτικό Ομιλο Ανδρου (ΝΟΑ) και τον Ναυτικό Ομιλο Ελλάδος (ΝΟΕ), που αποτελούν δύο από τους ιστορικότερους ομίλους της χώρας. Είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Big John, αλλά και σε όλους όσοι θέλουν να συνεχίσουν το όραμά του. Ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ανδρου, Λεωνίδας Σ. Πολέμης, είναι ένας από τους ανθρώπους που έχουν κατανοήσει πλήρως ότι η ιστιοπλοϊκή αυτή συνάντηση δεν ενώνει μόνον όσους αγαπούν τη θάλασσα, αλλά αποτελεί τεράστια γιορτή για το νησί. Η απονομή των επάθλων θα γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου. Καλούς αέρηδες!

Ξεκινάει σήμερα ο 52ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ανδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής»-3

Ετσι ήταν κάποτε το λιμάνι της Ανδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή