Συμφωνία Μέρκελ – Μητσοτάκη για δεκαετές «πράσινο επενδυτικό σχέδιο»

Συμφωνία Μέρκελ – Μητσοτάκη για δεκαετές «πράσινο επενδυτικό σχέδιο»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εμείς έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα. Είναι πολύ ωραίο να λες σε όλους ότι θα εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου, αυτό για το οποίο σε εξέλεξαν οι πολίτες».

Η αποστροφή αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνομιλία του με Ελληνες δημοσιογράφους στο Βερολίνο μετά τη συνάντησή του με την Αγκελα Μέρκελ είναι χαρακτηριστική. Και είναι ενδεικτική του θερμού κλίματος που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επικράτησε στη συνάντηση, αλλά και της απόφασης του πρωθυπουργού να συνεχίσει να κινείται με λογική «καταιγίδας» στις νομοθετικές και όχι μόνο πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα για τη χώρα και να εδραιώσει στους Ευρωπαίους συνομιλητές τους την εικόνα ότι η κυβέρνηση εννοεί αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί προεκλογικά και θα τα εφαρμόσει.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η καγκελάριος Μέρκελ ήταν απολύτως ενήμερη και συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την ταχύτητα με την οποία προχώρησαν οι αλλαγές στη χώρα μέσα στις πρώτες 50 ημέρες της νέας κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων πολλών δύσκολων ζητημάτων, όπως η αγορά εργασίας (άρση του «φρένου» στις προσλήψεις) και τα άμεσης προτεραιότητας βήματα σταθεροποίησης της ΔΕΗ, αλλά και σε θέματα με μεγάλη ουσιαστική και συμβολική σημασία, όπως η αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και της κατάστασης στο Μάτι.

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές που γίνονται από τη νέα κυβέρνηση για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας «είναι αλλαγές που γίνονται από εμάς γιατί αφορούν πρωτίστως εμάς».

Δεκαετές «πράσινο επενδυτικό σχέδιο»

Στη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ Μέρκελ και Μητσοτάκη συμφωνήθηκε η εκπόνηση ενός «πράσινου επενδυτικού σχεδίου» για τη δεκαετία 2020 – 2030.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν για τη δυνατότητα να υπάρξει κύμα επενδύσεων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, των δράσεων που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και της ηλεκτροκίνησης ιδιαίτερα με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η χώρα μας. Επιφορτίστηκαν επίσης οι δύο Υπουργοί Οικονομικών να συντονίσουν τα επόμενα βήματα – και τους λοιπούς συναρμόδιους Υπουργούς – μέχρι τη διενέργεια του μεγάλου Επενδυτικού Forum στις αρχές του επόμενου έτους.

Κατεγράφη επίσης συναντίληψη για τις προτεραιότητες γύρω από το μεταναστευτικό, με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Αλληλεγγύης με τον δίκαιο καταμερισμό όσων δικαιούνται άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπευθυνότητας με την φύλαξη των θαλασσίων και εν γένει των ευρωπαϊκών συνόρων. Παράλληλα, στο πλαίσιο της αρχής της υπευθυνότητας, τονίστηκε η ανάγκη καταπολέμησης των κυκλωμάτων διακινητών από τους χώρες εισόδου. Ιδίως για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ευρωπαϊκής ένωσης Τουρκίας, συμφωνήθηκε η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές, η δε Τουρκία να συγκρατήσει τις ροές, ελέγχοντας τα δίκτυα των διακινητών.

Εξαιρετικής σπουδαιότητας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, είναι το γεγονός ότι η γερμανική πλευρά έδειξε να ασπάζεται τη σημασία της πρωτοβουλίας RescEU, για την οποία μέχρι πρόσφατα ήταν ιδιαιτέρως επιφυλακτική.

Οπως και στο Παρίσι, έτσι και στο Βερολίνο, τέθηκε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όπως και στη γαλλική πρωτεύουσα, εκφράστηκε απόλυτη αλληλεγγύη και στήριξη στην Κύπρο, καθώς είναι κοινή πεποίθηση στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες, αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο ενέργειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή