Κάτω από το 1,6% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

Κάτω από το 1,6% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη βουτιά διεθνώς κατέγραψαν χθες οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων, υποχωρώντας κάτω του 1,6% για πρώτη φορά στην ιστορία, υπεραποδίδοντας ακόμη και των ιταλικών ομολόγων, τα οποία σημείωσαν χθες επίσης μεγάλο ράλι μετά και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης κινήθηκαν ελαφρώς υψηλότερα αλλά κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μετά τη σημαντική βελτίωση που κατέγραψαν τις προηγούμενες ημέρες.

Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στην Ιταλία ενίσχυσε τη ζήτηση για τα assets υψηλού ρίσκου, καθώς πλέον η αβεβαιότητα στη γειτονική χώρα μειώθηκε σημαντικά, ενώ απομακρύνθηκε το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν αποδείξει από το 2018 ότι έχουν υψηλή συσχέτιση με τις εξελίξεις στην Ιταλία, ενώ τα «ιταλικά ζητήματα» δεν έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα τις αγορές των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης. Η στενή σχέση Ελλάδας – Ιταλίας είναι και αυτή που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την αυτονόμηση των δύο αγορών χθες σε σχέση με τις υπόλοιπες, με τα ομόλογά τους να «τρέχουν» και τους επενδυτές να βρίσκουν άλλον έναν λόγο να αγοράσουν χρέος σε ένα περιβάλλον όπου πολλά κρατικά ομόλογα έχουν αρνητικές αποδόσεις.

Σημειώνεται πως τα 10ετή ομόλογα 13 διεθνών χωρών διαπραγματεύονται σήμερα με αρνητικές αποδόσεις ενώ πλήθος ομολόγων άλλης διάρκειας έχουν απόδοση υπό το… μηδέν, με το σύνολό τους σε αξία να ξεπερνά τα 15 τρισ. δολάρια.

Χθες, η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων διαμορφώθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό του 1% και στο 0,93% με πτώση της τάξης του 8,8%, με το spread να αγγίζει τις 161 μονάδες βάσης και τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2018, ενώ ισχυρή ήταν η πτώση στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ιταλικών τίτλων, με την απόδοση στο 50ετές να υποχωρεί στο ιστορικό χαμηλό του 2,148%.

Ακόμα πιο ισχυρό ήταν το ράλι στους ελληνικούς τίτλους, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 1,55% με πτώση 9,7% ή κατά 10 μ.β. σχεδόν από τα επίπεδα της Τετάρτης, ενώ κάτω του 1% και στο 0,91% διαμορφώθηκε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, και στο 1,3% η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου. Αξίζει να σημειώσουμε πως το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου έχει «βυθιστεί» κατά 65% από τις αρχές του έτους (όταν η απόδοση του 10ετούς άγγιζε το 4,4%) με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η βελτίωση θα συνεχιστεί.

Εκτός από τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, ισχυρός καταλύτης του ράλι των ελληνικών τίτλων είναι η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την πλήρη άρση των capital controls, κάτι το οποίο σύμφωνα με τους αναλυτές ενισχύει επίσης την όρεξη για τα ελληνικά ομόλογα. Οπως σημείωσε σε νέα έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, το τέλος των capital controls θα ενισχύσει τις επενδύσεις στη χώρα, ιδιαίτερα από ξένους επενδυτές οι οποίοι θα προσφέρουν επίσης περισσότερες ευκαιρίες ποιοτικού δανεισμού στις τράπεζες, βελτιώνοντας τα βασικά έσοδα και κέρδη τους. Θα χαλαρώσει, επίσης, τον τρόπο διεξαγωγής των επιχειρηματικών συναλλαγών, ιδιαίτερα για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις εισαγωγές και στο εμπόριο, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Σύμφωνα με τον οίκο, η πλήρης άρση των ελέγχων κεφαλαίων είναι θετική για το αξιόχρεο των τραπεζών καθώς αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον περιορισμούς για τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό και έτσι θα ενθαρρυνθούν να επαναφέρουν τα χρήματά τους στις εγχώριες τράπεζες, ενώ αναμένεται επίσης να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών με την ευκολότερη πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή