Λαγκάρντ υπέρ αλλαγής δημοσιονομικών κανόνων

Λαγκάρντ υπέρ αλλαγής δημοσιονομικών κανόνων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της μεταρρύθμισης των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης και υπέρ της δημιουργίας προϋπολογισμού για τις 19 χώρες που χρησιμοποιούν ως νόμισμα το ευρώ τάχθηκε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ η οποία θα διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι ως επικεφαλής της ΕΚΤ τον Νοέμβριο.

Η επανεξέταση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. αποτελεί ευκαιρία ώστε να «αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του σημερινού δημοσιονομικού πλαισίου και να συζητηθούν επιλογές για μεταρρύθμιση», ήταν η απάντηση της τέως επικεφαλής του ΔΝΤ σε ερωτηματολόγιο που της υπέβαλε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της έγκρισης του διορισμού της. Οι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να αλλάξουν ώστε να παρέχουν κίνητρα στα κράτη-μέλη να σχηματίζουν πλεονάσματα όταν αναπτύσσεται η οικονομία και να τα χρησιμοποιούν για τη στήριξή της σε περιόδους ύφεσης, έγραψε η επόμενη πρόεδρος της ΕΚΤ. Απηύθυνε επίσης έκκληση για τη δημιουργία προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων. Οι απόψεις της κ. Λαγκάρντ συμπίπτουν με τις απόψεις του Μάριο Ντράγκι αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και καταγράφονται σε μια περίοδο κατά την οποία συνεχίζεται ο δημόσιος διάλογος στην Ευρώπη για τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίζει η δημοσιονομική πολιτική ως εργαλείο αντιμετώπισης οικονομικών υφέσεων. Καθώς επιβραδύνεται η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, ο Ντράγκι έχει προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις ότι αυτή τη φορά θα πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο, ακολουθώντας πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως πρόεδρος της Κομισιόν, είπε τον Ιούλιο στους ευρωβουλευτές ότι οι Βρυξέλλες θα εκμεταλλευθούν όλα τα περιθώρια που τους δίνουν οι κανόνες προκειμένου να προωθήσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Ωστόσο, στο Eurogroup δεν έχει υπάρξει αξιοσημείωτη πρόοδος στο θέμα της δημιουργίας προϋπολογισμού της Ευρωζώνης στον οποίον είχαν συμφωνήσει επί της αρχής ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τον Ιούνιο του 2018. Το ζήτημα της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού και του μεγέθους του παραμένουν ανοιχτά. Τέλος, η Λαγκάρντ έγραψε ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να διαθέτει όπλα ώστε να ενισχύσει την οικονομία και ότι έχει ακόμη περιθώριο να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή