Πρώτη επίσκεψη στο Βερολίνο, σε διαφορετικό κλίμα

Πρώτη επίσκεψη στο Βερολίνο, σε διαφορετικό κλίμα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Το κλίμα ήταν πολύ διαφορετικό –και το διεθνές ενδιαφέρον πολύ μικρότερο– σε σύγκριση με την πρώτη επίσκεψη των δύο προκατόχων του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Κατά την πρώτη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά, τον Αύγουστο του 2012, η Αγκελα Μέρκελ ακόμη σκεφτόταν το ενδεχόμενο να ωθήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ. Τον Μάρτιο του 2015, όταν την επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, η «περήφανη διαπραγμάτευση» ήταν ήδη δύο μηνών και η διεθνής ανησυχία για την ελληνική υπόθεση βρισκόταν στο κόκκινο.

Η χθεσινή συνάντηση ήταν σαφώς χαμηλότερων τόνων. Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε ακριβώς στις 12 στην είσοδο της καγκελαρίας, όπου τον υποδέχθηκε η κ. Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες, σε συνθήκες κουφόβρασης, παρακολούθησαν καθιστοί την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών (είναι μια πρακτική που έχει υιοθετήσει τους τελευταίους μήνες η κ. Μέρκελ, μετά τα διαδοχικά επεισόδια στα οποία έτρεμε στεκόμενη όρθια σε δημόσιες τελετές). Η συνέντευξη Τύπου έγινε και αυτή στην ώρα της, χωρίς να επιφυλάξει κάποια έκπληξη. Είναι ενδεικτικό ότι οι ερωτήσεις των δύο Γερμανών δημοσιογράφων προς την κ. Μέρκελ αφορούσαν θέματα άσχετα από την Ελλάδα (Ιράν, Brexit).

Εξαιρώντας τους υπηρεσιακούς, ο κ. Μητσοτάκης είναι ο έκτος Ελληνας πρωθυπουργός με τον οποίο έχει συνυπάρξει η Γερμανίδα καγκελάριος (ο μόνος εξ αυτών που δεν πρόλαβε να επισκεφθεί την καγκελαρία ήταν ο Λουκάς Παπαδήμος). Παρότι το CDU και η Νέα Δημοκρατία ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια, η σχέση τους στην εποχή Μέρκελ δεν έχει υπάρξει ανέφελη. Η καγκελάριος επαίνεσε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί το διάστημα, λιγότερο από δύο μήνες, που βρίσκεται στην εξουσία η νέα ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, χωρίς να τοποθετηθεί ευθέως για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, παρέπεμψε σε ένα μέλλον που η υλοποίησή τους θα είναι πιο εύκολη λόγω των υψηλότερων δεικτών ανάπτυξης – και άρα ένα μέλλον όπου δεν θα χρειαστεί οι στόχοι να μειωθούν.

Σχετικά με την πρωινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον αντικαγκελάριο, υπουργό Οικονομικών και πιθανό υποψήφιο πρόεδρο του SPD Ολαφ Σολτς, πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών μίλησαν στην «Κ» για μια «ανοιχτή και εποικοδομητική» συζήτηση, στην οποία ο πρωθυπουργός ξεδίπλωσε το μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό του πρόγραμμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν συζητήθηκε στη συνάντηση το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων ή κάποια άλλη πτυχή της δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, έμφαση στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων προς τη χώρα μας, το οποίο έθεσε ο κ. Μητσοτάκης στην καγκελάριο, δίνουν πολλά γερμανικά ΜΜΕ στη δημοσιογραφική κάλυψη της συνάντησης. «Πάνω από 70 χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο νέος Ελληνας πρωθυπουργός θέλει να διαπραγματευτεί με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το ζήτημα των αποζημιώσεων», επισημαίνει σε τηλεγράφημά του το γερμανικό πρακτορείο, το οποίο σημειώνει ότι για τη γερμανική κυβέρνηση το θέμα έχει κλείσει, σε επίπεδο νομικό και πολιτικό. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης στο γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε στήριξη από το Βερολίνο για τη μεταρρυθμιστική πορεία της κυβέρνησής του και πως διεκδικεί επενδύσεις από γερμανικές επιχειρήσεις. «Θέλουμε τους Γερμανούς στο πλευρό μας», είναι η δήλωση του πρωθυπουργού που αναπαράγεται από τον γερμανικό Τύπο. Τα γερμανικά ΜΜΕ υπογραμμίζουν επίσης την πρόθεση για στενότερη συνεργασία στο μεταναστευτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή