Αποχαιρετισμοί και νέες ευκαιρίες

Αποχαιρετισμοί και νέες ευκαιρίες

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ήθη εγκαινιάζει η χθεσινή τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Εθνικό θέατρο. Σε μια αίθουσα γεμάτη κυρίως από τους εργαζομένους του οργανισμού, ο Στάθης Λιβαθινός, απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, παρέδωσε μεταφορικά, και κυριολεκτικά, το κλειδί του γραφείου του στον νέο διευθυντή Δημήτρη Λιγνάδη.

Ενα τέτοιο καλωσόρισμα συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού και διέθετε τη συγκίνηση του αποχαιρετισμού και τη χαρά μιας νέας άφιξης. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία παρέστη στην τελετή μαζί με τον γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, σχολίασε ότι ανάλογα γεγονότα δημιουργούν καινούργια παράδοση στον χώρο του πολιτισμού και αποτελούν συστατικά στοιχεία μιας διαφορετικής αντίληψης. «Η διαδοχή δεν σημαίνει διακοπή των δεσμών, αλλά την αλλαγή σκυτάλης», είπε. «Υπάρχουν οι αποχαιρετισμοί, αλλά και οι νέες ευκαιρίες. Το βασικό είναι να μείνουμε όλοι σταθεροί στην ποιότητα και στην αξιοπρέπεια».

Η μετριοπάθεια, η αναγνώριση του έργου που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στο Εθνικό Θέατρο και ο σεβασμός στη συνέχεια που απαιτούν οι θεσμοί, προκειμένου να καρποφορήσουν, χαρακτήρισαν τις σύντομες ομιλίες των παρισταμένων. Ο Στάθης Λιβαθινός χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό και κατάφερε να μεταδώσει τη συγκίνησή του, μολονότι δεν παρέλειψε να διατυπώσει την ευχή να είναι εκείνος ο τελευταίος των καλλιτεχνικών διευθυντών που μαθαίνει πως δεν θα συνεχίσει το έργο του είκοσι ημέρες πριν από το τέλος της θητείας του. «Η πολιτεία δεν πρέπει αιφνιδιάζει, ούτε να αιφνιδιάζεται», σχολίασε και ολοκλήρωσε τονίζοντας ότι παραδίδει έναν υγιή οικονομικά οργανισμό με όλα του τα αποθεματικά ακέραια και με κοινωνικό πρόσωπο που έχει αναγνωριστεί από τους πολίτες.

Αποχαιρετισμοί και νέες ευκαιρίες-1

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής για τα καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου έγινε χθες, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του γενικού γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη (αριστερά) και των Στάθη Λιβαθινού (όρθιος) και Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου άνοιξε την ομιλία του με μια φράση του Κρέοντα, ρόλο που είχε ερμηνεύσει ο ίδιος πριν από λίγα χρόνια στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού: «Αδύνατο να μάθεις τη σκέψη, τη γνώμη, τον τρόπο συμπεριφοράς ενός ανθρώπου αν δεν δοκιμαστεί στην εξουσία», τόνισε. Υπογράμμισε ότι ο ρόλος του είναι εκείνος του διαχειριστή και θεματοφύλακα του θεσμού, γι’ αυτό το γραφείο του θα είναι ανοικτό σε όλους. Δύο είναι οι βασικοί του στόχοι για το Εθνικό: αφενός να δώσει το προσωπικό του στίγμα και αφετέρου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της χρονικής συγκυρίας. «Στην παρούσα Ελλάδα», τόνισε, «το Εθνικό Θέατρο θα πρέπει να καλύψει την ένδεια της σημερινής παιδείας», δίνοντας με αυτόν τον τρόπο προτεραιότητα στην εκπαιδευτική αποστολή της πρώτης θεατρικής σκηνής της χώρας.

Δεσμεύθηκε επίσης στο ακροατήριο ότι το προσεχές εικοσαήμερο θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τον προγραμματισμό της νέας σεζόν, χωρίς να διευκρινιστεί ποιες και πόσες από τις παραγωγές που σχεδίασε ο απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής θα προχωρήσουν. Ο νέος προγραμματισμός θα γίνει με ανανεωμένο διοικητικό συμβούλιο, όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού. Αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια ορίστηκε η θεατρολόγος Ερι Κύργια και διευθύντρια του γραφείου του Δημήτρη Λιγνάδη αναλαμβάνει η Αναστασία Διαμαντοπούλου. Χάρη σε μια συγκινητική συγκυρία, ο Δημήτρης Λιγνάδης αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 31 Αυγούστου, την ημέρα που «έφυγε» από τη ζωή ο πατέρας του Τάσος πριν από 30 χρόνια, γι’ αυτό και του αφιέρωσε «τη χαρά της τιμής» των καθηκόντων του.

Εκτός από τη συγκίνηση, η τελετή διέθετε μια έκπληξη: τη δέσμευση της υπουργού Πολιτισμού ότι έξι μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2022, θα έχει ανακοινωθεί ο επόμενος, ώστε να διασφαλιστεί η αυτονόητη συνεργασία. Επιπλέον ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού δεσμεύθηκε ότι θα καταρτιστεί άμεσα νέο οργανόγραμμα για το Εθνικό Θέατρο και ότι σύντομα θα ξεκινήσει ο διάλογος για την προκήρυξη διαγωνισμών σχετικά με την κάλυψη των διευθυντικών θέσεων από τους θεσμούς, «μια προκήρυξη που δεν θα εμμένει στις γραφειοκρατικές διαδικασίες παραβλέποντας το όραμα, πάντα σε στενή συνεργασία με τον καλλιτεχνικό κόσμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή