Αποκάλυψη Spiegel πριν τις τοπικές εκλογές:Ο επικεφαλής του AfD σε διαδήλωση νεοναζί στην Αθήνα το 2007

Αποκάλυψη Spiegel πριν τις τοπικές εκλογές:Ο επικεφαλής του AfD σε διαδήλωση νεοναζί στην Αθήνα το 2007

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαδήλωση νεοναζί στην Αθήνα φέρεται να έχει συμμετάσχει το 2007 ο επικεφαλής της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και υποψήφιος Πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου Αντρέας Κάλμπιτς, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο, Σάββατο, μία ημέρα πριν τις τοπικές εκλογές των ανατολικογερμανικών κρατιδίων, της Σαξονίας και του Βραδεμβούργου.

Στις κρατιδιακές εκλογές της Κυριακής, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, η AfD θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα στο Βρανδεμβούργο με ποσοστό κοντά στο 21%, χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει ότι θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς όλα τα κόμματα αποκλείουν συνεργασία μαζί της. 

Όπως αναφέρει το περιοδικό, ο Κάλμπιτς το 2007, μαζί με μέλη του ακροδεξιού-νεοναζιστικού NPD, έλαβε μέρος σε πορεία που διοργανώθηκε στην Αθήνα, κατά την οποία υψώθηκε σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό.

Όπως προκύπτει μάλιστα από έγγραφο της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, τόσο ο ίδιος όσο και 13 γερμανοί νεοναζί, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του NPD Ούντο Βόιγκτ, διέμειναν στο ίδιο ξενοδοχείο, το «Σολωμού», στην ομώνυμη οδό, στο κέντρο της Αθήνας.

Αποκάλυψη Spiegel πριν τις τοπικές εκλογές:Ο επικεφαλής του AfD σε διαδήλωση νεοναζί στην Αθήνα το 2007-1

Στο έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε στην Αθήνα από αξιωματικό – σύνδεσμο της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας (BKA) και το οποίο έχει τεθεί υπ΄όψιν του Spiegel, γίνεται λόγος για «14 γερμανούς νεοναζί» και επισημαίνεται ότι επρόκειτο για πορεία της «Πατριωτικής Συμμαχίας», ενός ακροδεξιού συνδέσμου γύρω από την «Χρυσή Αυγή».

Οι Γερμανοί ενεπλάκησαν μάλιστα και σε αστυνομική έρευνα, όταν κρέμασαν από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό και κατά την διάρκεια της νύχτας άγνωστοι έριξαν βόμβες μολότοφ την είσοδο του ξενοδοχείου και στο μπαλκόνι.

Ερωτηθείς από το γερμανικό περιοδικό, ο Κάλμπιτς επιβεβαίωσε ότι βρισκόταν στην Αθήνα και εξήγησε ότι η πρόσκληση έγινε μέσω ξένης επαφής, ενώ σημείωσε ότι εκτός από τους 14 που αναφέρονται στην έκθεση της γερμανικής πρεσβείας, στην πορεία υπήρχαν και άλλοι Γερμανοί και πολλοί ξένοι.

Σε ό,τι αφορά την εμπρηστική επίθεση, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν ήταν παρών και πρόσθεσε ότι η πορεία στην οποία συμμετείχε τελικά δεν του άρεσε. «Αξιολογώντας εκ των υστέρων το γεγονός, θεωρώ ότι δεν ήταν ικανό να εγείρει το περαιτέρω ενδιαφέρον μου ή την υποστήριξή μου, τόσο στον πολιτικό στόχο όσο και στη σύνθεση των συμμετεχόντων», δήλωσε και υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ μέλος του NPD. Διαβεβαίωσε δε ότι σέβεται απολύτως το Σύνταγμα της Γερμανίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή