Εκτακτο ΚΥΣΕΑ μετά τη ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών

Εκτακτο ΚΥΣΕΑ μετά τη ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αντικείμενο την αντιμετώπιση της πίεσης που δημιουργεί η ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, συνεδρίασε εκτάκτως από τις 11.00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ). Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε στις 13.45.

Ενδεικτικό της ξαφνικής αύξησης των μεταναστευτικών -προσφυγικών ροών είναι το γεγονός ότι μόνο την  Πέμπτη στη Λέσβο έφτασαν 14 βάρκες, στις οποίες επέβαιναν 500 – 600 άτομα, ωθώντας τις προσφυγικές δομές του νησιού πέρα από τα όρια της αντοχής τους.

Ετσι, σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη μεταφορά 1.002 προσφύγων και μεταναστών προς το Κέντρο της Νέας Καβάλας.

Στη Μόρια το πρόβλημα παραμένει τεράστιο, μιας και όπως ανέφεραν διοικητικά στελέχη της δομής, πλέον πρόκειται για τον πολυπληθέστερο καταυλισμό της Ευρώπης, φτάνοντας τους 10.241 φιλοξενούμενους, ενώ είναι σχεδιασμένος να φιλοξενεί περί τους 3.000. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από δημιουργίας του ΚΥΤ. 

Η διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας ειδοποιήθηκε να εντοπίσει και να προετοιμάσει τα συγκεκριμένα 1.002 άτομα προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου να μεταφερθούν με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι ενέργειες της Αθήνας

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας προέβη χθες σε έντονο «πολιτικό» διάβημα κατά της Αγκυρας, εκφράζοντας στον Τούρκο πρέσβη την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών μεταναστών από τη γειτονική χώρα και υπενθυμίζοντάς του, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΞ, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης με την Ε.Ε.  και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί.

Από πλευράς του, ο Τούρκος πρέσβης, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τις Αρχές του και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση και η πολιτική της εν προκειμένω δεν έχει αλλάξει.

Παράλληλα, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές ενημέρωσαν σχετικώς την Ε.Ε., καθώς αφορά ένα μείζον ζήτημα πρωτίστως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Κλιμακώνει η Τουρκία 

Την ίδια ώρα, πάντως, η Αγκυρα φαίνεται πως κλιμακώνει την πίεση γενικότερα προς την Ευρώπη με «μοχλό» το προσφυγικό και τις συγκρούσεις στη Συρία, όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις τόσο του προέδρου Ερντογάν, όσο και του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσγλου. Ο τελευταίος, μιλώντας από το Οσλο της Νορβηγίας, προειδοποίησε ότι εφόσον συνεχιστεί η επιχείρηση του Ασαντ στην Ιντλίμπ, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα προσφύγων.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε σε λήψη μέτρων για τις πολεμικές συγκρούσεις στην ασιατική χώρα: «Θα είναι ψέμα αν πούμε πως στην Ιντλίμπ τα γεγονότα είναι στο σημείο που επιθυμούμε. Έχουν πεθάνει 60.000 άνθρωποι. Επίσης σχεδόν διπλασιάστηκαν οι προσφυγικές ροές. Ερχονται στα βόρεια της χώρας. Πρέπει να λάβουμε μέτρα», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή