Κέρδη για τα κυβερνητικά ομόλογα ΗΠΑ και Ευρώπης

Κέρδη για τα κυβερνητικά ομόλογα ΗΠΑ και Ευρώπης

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικό κλίμα επικράτησε στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων ΗΠΑ και Ευρώπης την εβδομάδα που διανύσαμε, κυρίως λόγω αυξημένων ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας μετά τη νέα κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ – Κίνας. Αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Κίνας στις 24 Αυγούστου για επιβολή επιπλέον δασμών σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων ύψους 75 δισ. δολαρίων ως απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ λίγες εβδομάδες νωρίτερα για αύξηση των δασμών σε κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισ. δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε νέα αντίποινα μόλις λίγες ώρες αργότερα, καλώντας τις αμερικανικές επιχειρήσεις να αποχωρήσουν από την Κίνα και αποφασίζοντας ακόμα υψηλότερους δασμούς στο σύνολο των κινεζικών εισαγωγών. Παράλληλα, ο κίνδυνος εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία εκτιμάται από τους επενδυτές ότι έχει αυξηθεί. Αιφνιδιάζοντας τις αγορές, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την πρότασή του για αναστολή της λειτουργίας της Βουλής των Κοινοτήτων από τη 10η Σεπτεμβρίου έως τη 14η Οκτωβρίου, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για Brexit, περιορίζοντας, σύμφωνα με τους επενδυτές, τη δυνατότητα των βουλευτών να αποτρέψουν το ενδεχόμενο άτακτης εξόδου. Η Βουλή των Κοινοτήτων θα ξεκινήσει τις εργασίες της μετά τη θερινή διακοπή στις 3 Σεπτεμβρίου και στο διάστημα που απομένει μέχρι την αναστολή των εργασιών δεν αποκλείεται, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν να καταθέσει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου βρέθηκε στις αρχές της εβδομάδας σε νέο χαμηλό για τα τελευταία τρία χρόνια 1,44%, πριν ανέλθει στην περιοχή του 1,52% την Παρασκευή μετά τα δημοσιεύματα για ενδεχόμενη επανεκκίνηση των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, παραμένοντας περίπου 8,5 μ.β. χαμηλότερα σε εβδομαδιαία βάση. Κέρδη κατέγραψαν και τα ευρωπαϊκά κυβερνητικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού να παραμένει την Παρασκευή κοντά στο νέο ιστορικά χαμηλό -0,728% που είδαμε δύο ημέρες νωρίτερα, ενώ σημαντική άνοδο σημείωσαν και οι τιμές των τίτλων της Ιταλίας εν μέσω αισιοδοξίας για κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος 5 Αστέρων. Στις αγορές συναλλάγματος, η στερλίνα δέχθηκε πιέσεις κυρίως έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας 1,0% σε εβδομαδιαία βάση, ενώ αντίστοιχες απώλειες σημείωσε και η ισοτιμία ευρώ/δολ. εν μέσω ανησυχιών ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης ενδεχομένως καθυστερήσει περισσότερο από ότι αναμενόταν.

* Tομέας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή